‘Wat ons betreft wordt dit het mooiste nieuwe woongebied van Nederland’

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
actueel Ticker

RODEN – Natuur, landschap en woningbouw gaan hand in hand in het Gebiedsplan Roden Zuid dat na jaren onderzoek, praten en overleg eindelijk klaar is. Het gaat om een conceptplan dat komende woensdag wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. In dat plan, dat bestaat uit 5 verschillende woongebieden, is ruimte voor minimaal 250 woningen. Ook de sportaccommodaties in het gebied hebben een plek gekregen. Wat wethouder Jos Darwinkel en projectleider Jan Nicolai betreft, wordt Roden Zuid het mooiste nieuwe woongebied van heel Nederland.

Het fonkelnieuwe Gebiedsplan Roden Zuid kun je gerust ambitieus, groen en duurzaam noemen. De natuur blijft een belangrijk onderdeel van de nieuw te bouwen gebieden. Er is rekening gehouden met de landschappelijke ligging van het zuidelijke deel van Roden. Het plan is verdeeld in 5 verschillende woongebieden. De voormalige camping Beukenhof wordt woongebied (deelgebied 1), het huidige terrein van manege de Hulhorst (Steenbergerloop, deelgebied 2), voetbalclub ONR aan de Hullenweg tot aan de Norgerweg waar de vervallen boerderij Albertshoeve staat (Oost, deelgebied 3), het gebied tegenover de nieuwe wijk aan de Hullenweg (West, deelgebied 4) dat nu voornamelijk bestaat uit agrarische gronden zal straks de zuidwestelijke dorpsrand van Roden vormen. Deelgebied 5 (Midden) grenst eveneens aan de Hullenweg en loopt door richting Kaatsweg. Dit gebied zal als laatste in de rij ontwikkeld worden.

ONR moet verkassen naar een andere locatie. Onderzocht wordt of er op het terrein van VV Nieuw-Roden voldoende ruimte is voor de voetbalclub. De hockeyclub blijft zitten waar ze zitten en de Roder tennisclub ook. De manege gaat een nieuw complex bouwen aan de Esweg.

De woningen die gebouwd gaan worden bestaan uit 30 procent betaalbare koopwoningen, 30 procent sociale huurwoningen en 40 procent vrije sector, vertellen wethouder Jos Darwinkel en projectleider Jan Nicolai. ‘In alle gebieden is er veel ruimte voor natuur, water en mooie zichtlijnen. Tussen Roderesch en de nieuw te bouwen gebieden komt een mooie groene buffer’, verzekert de wethouder. ‘De weg die er zou komen van de Maatlanden en aan zou sluiten op de Norgerweg, is van de baan.’ Komende woensdag wordt het plan voorgelegd aan de raad. Het kan nog wel even duren voor de eerste woning wordt opgeleverd. Dat kan maar zo eens 2027 worden volgens Darwinkel. ‘Het is een taai proces. Dat kost tijd en energie. Het plan is een vervolg op de besluitvorming van 2021. Nu moet de raad er iets van vinden. Zij moeten ons het mandaat geven om er mee op pad te gaan en het voor te leggen aan onze inwoners. Een stip op de horizon zou ik het niet meer noemen. Dat stadium zijn we al voorbij. We zitten in een trechter die steeds smaller wordt. De vaststelling is de aftrap. Als het conceptplan omgezet wordt in een definitieve versie, kunnen we los. Dat doen we samen met Heymans en Zuidersma, de grootste ontwikkelaars. We werken samen in één groot gebied. Dat betekent dat we gezamenlijk de lusten en de lasten delen. Wat ons betreft wordt dit het mooiste nieuwe, groene woongebied van Nederland. Een plek waar onder dak hand en hand gaan met de natuur.’

UIT DE KRANT