Ook Noordenveld kiest voor Wilders

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
actueel

NOORDENVELD – De stemmen zijn geteld, het stof is neergehaald. Vrijwel het hele land kleurt blauw. Een monsterzege voor de PVV van Geert Wilders. De inwoners hebben gesproken. Het is tijd voor een andere koers in Nederland luidt de communis opinio. Ook in de gemeente Noordenveld werd de partij met 20,2 procent van de stemmen de grootste. GroenLinks/Partij van de Arbeid eindigde met 19,2 procent van de stemmen op nummer twee, gevolgd door Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt (15,8 procent) die landelijk 20 zetels behaalde. En dat betekent dat de Roder politicus Harm Holman die nummer 20 van de lijst vertegenwoordigt, het Haagse pluche bestijgt. Zijn deskundigheid wordt ingezet op het gebied van natuur, landbouw en stikstof.

Terug naar woensdag, de dag waarop het volk haar stem uitbracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Inwoners van de gemeente Noordenveld weten de stembus goed te vinden, zo wordt al snel duidelijk na een rondje stembureaus. In Norg zijn om 11:45 uur de 900 stemmen al gepasseerd, weet Onno Euverman te vertellen die al sinds jaar en dag met veel plezier de stembiljetten in de Brinkhof turft. Euverman is zelf bij zijn oude partij gebleven. Hij zal niet snel iets kiezen dat ‘in’ is. ‘Kijk naar de BBB, die zakt ook weer snel weg’, meent hij. In de Brinkhof zijn twee stembureaus opgetuigd om de drukte in goede banen te leiden. Diederik Wierenga zit op de stoel van de voorzitter die hij geregeld afwisselt met zijn buurvrouw. De heer Antuma uit Norg heeft zojuist zijn stem uitgebracht. Hij twijfelde niet. Wist welke partij op zijn stem kon rekenen. Wel twijfelde hij even of dat de lijsttrekker moest worden of iemand uit de regio. Dat werd de laatste, zo besloot hij in het stemhok. Op de vraag of er in Nederland een andere wind moet waaien antwoordt Antuma resoluut: ja. ‘Het moet klaar zijn met het gedraai en bedrog. Ik heb jarenlang hetzelfde gestemd en ik stem nu anders. Dat heb ik niet af laten hangen van debatten. Ik heb de partijen langere tijd gevolgd en daarop heb ik mijn mening gebaseerd. Jan Willem brengt ook zijn stem uit in de Brinkhof. Een grondrecht, vindt hij. ‘Ik stem op een ‘oude persoon’ maar op een nieuwe partij, verklapt hij. Er moet wat veranderen hier. Maar of dat ook werkelijk gebeurt is natuurlijk punt twee.

In Roderesch zit oud-bloemist Benny Kuiper achter het stembureau, op de voorzittersstoel nog wel. ‘Maar dat ben ik niet, dat is Jan Kemkers. Het kwam wat laat op gang in ’t RAShuys. ‘Tot 9:00 uur waren er nog maar 35 stemmers geweest. Nu lopen we aardig in.’ Om 12:15 zijn er 171 stemmen geteld.’ Kuiper heeft wel zo zijn ideeën over het nieuw te vormen kabinet. ‘Ga voor links of rechts. Een combinatie van beide werkt niet, dan heb je over twee jaar weer verkiezingen. Lianne heeft het biljet zojuist in de bus gedropt. Kiesrecht vindt ze enorm belangrijk. ‘Zoals het hier de laatste jaren gaat, kan het niet langer. Ik ben jong, heb nog een hele toekomst voor me. Al vanaf mijn 18e sta ik ingeschreven voor een huis. Dat gaat al richting de 15 jaar straks. Ik ben al een tijd op zoek, maar kom er niet tussen. Als ik dan zie dat veel buitenlanders voorrang krijgen, is dat wel heel zuur.’

Op het gemeentehuis in Roden hebben ze geleerd van de vorige keer, toen stemmers in lange rijen buiten stonden te wachten totdat ze het rode potlood ter hand konden nemen. In plaats van één staan er nu twee stembureaus. Achter de rechter, kan toeval zijn, zit Geert Siegers. Hoe kan het ook anders, tussen twee vrouwen in. Half acht was het bureau open en het loopt mooi door, weet Siegers. Dat beamen Marieke en Alie Oldenburger die de biljetten en de legitimatiebewijzen nauwkeurig controleren. Alie heeft ‘dienst’ tot 15:00 uur, neemt dan even pauze en komt terug om 18:00 uur om vervolgens tot middernacht stemmen te tellen. Doet ze al jaren. Het vertrouwen in de politiek is laag, meent meneer Ansing die op het punt staat het hokje in te stappen. ‘Ze doen maar waar ze zelf zin in hebben. Maar naar de mensen luisteren ho maar. Een bindend referendum? Mag van mij wel.’ Jack Hesseling zit aan het andere stembureau. Doet -ie ook al jaren. Je inzetten voor de gemeenschap is belangrijk, zo zegt hij.

Ook in Roderwolde zijn ze tevreden over de opkomst. Het is 12:40 uur. Een derde van de stemmen is binnen, meldt oud-PvdA politicus Oeds Keizer. Hij verwacht rond de 500 stemmers te ontvangen in Het Rode Hert in Rowol. Peter van Haastert, ook achter de stemtafel voorspelt 4 mogelijke winnaars. ‘Vroeger had je 1 of 2 partijen die de grootste werden. Nu zijn dat er waarschijnlijk 4. Het is totaal onbekend waar dit naar toegaat.’ Dat de verkiezingen leven, weten ze zeker in Roderwolde. Bien Krips van Het Rode Hert sprak iemand van 39 jaar die voor de allereerste keer stemde.

In Noordenveld was de opkomst 84,5 procent. Dat is 6,7 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. Hoe nu verder is bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. De verkenner gaat er deze week mee aan de slag. Een uitdagende klus nu Dilan Yesilgöz heeft aangegeven dat de VVD niet gaat deelnemen aan het kabinet.

Holman: ‘we willen er zijn voor de mensen in Nederland’ 

Harm Holman is vanuit Den Haag op weg naar huis wanneer de Krant hem belt voor een reactie op de verkiezingsuitslag. Hij beleefde de uitslag samen met de partij in Enschede. ‘Dat was best spannend. De dag voor de verkiezingen stond NSC op 19 zetels volgens de exitpoll. Zouden we verder zakken of stabiliseren? Vlak nadat de stembureaus gesloten waren, hadden we vrijwel zeker 20 zetels.’ Holman, die de 20e plek op de lijst vertegenwoordigt, heeft zin in de nieuwe uitdaging die op zijn pad is gekomen. ‘Zeker. Ik heb me niet voor niets aangemeld. Er is wel wat te doen. Ik heb al wel kunnen ervaren hoe hectisch het is. Iedereen wil wat van je. Interviews, mensen willen je spreken nu je kamerlid wordt. We zitten straks met drie Drenten in de Kamer, naast mij zijn Elke Slagt -Tichelman en Eline Vedder vertegenwoordigd.’ Over dat NSC mogelijk een regering gaat vormen met de partij van Geert Wilders, wil Holman nog niet al te veel kwijt. ‘Het is heel bijzonder wat er is gebeurd. Ik denk dat veel mensen in een verwerkingsproces zitten en nadenken over de consequenties. De verkenner zal deze week z’n werk doen en zijn conclusies trekken. We zijn de vierde grote partij en daarmee één van de spelers in het spel. Het gaat erom dat je een club bij elkaar krijgt waarin je je punten op inhoud kwijt kunt. Nederland wil een ander bestuur. Wij willen er zijn voor de mensen in Nederland. Het stikstofbeleid is daar onderdeel van. Het NSC wil bijvoorbeeld helpen om de stikstofcrisis vlot te trekken.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT