‘Omzien naar elkaar met ruimte voor je eigen privé’

Afbeelding
actueel

MARUM - Stichting Knarrenhof wil in 2025 starten met de bouw van De Meerborg in Marum. In dit ‘Meergeneratiehof ‘kunnen zowel jongere als oudere generaties samen in een hof wonen, waarbij de er een balans is tussen ‘elkaar helpen en vrijlaten.’ Dit voorjaar wordt gestart met het toewijzen en uiteindelijk verkopen van de 18 woningen. Uiteindelijk komen er ook nog zes tiny houses in De Meerborg. Initiatiefnemers en Marumers Evert Wensink en Hans Koenders zijn al vier bezig met deze woonvorm waar omzien naar elkaar met ruimte voor je eigen privé, leven in verbinding en duurzaam wonen centraal staan.

In heel Nederland verschijnen steeds meer Knarrenhofjes. Oorspronkelijk was dit vooral gericht en bedoeld voor senioren die naar het voorbeeld van de oude hofjes uit het verleden bij elkaar in een veilige en sociaal betrokken omgeving gingen wonen. Tegenwoordig wordt naast senioren ook steeds meer de combinatie met de jongere generaties gemaakt in een Meergeneratiehof. Dit heeft een voordeel, vindt Koenders. ‘Als je alleen maar rollators bij elkaar zet, wie wordt daar nou vrolijk van?’ De mix van generaties zorgen ervoor dat ook oudere bewoners verbonden blijven met de samenleving van nu. Ten onrechte was het idee gaan leven dat bewoners van een knarrenhof ‘elkaar de billen moeten afvegen’. ‘Misschien wel onze eigen schuld’, vertelt Koenders, ‘want wij hebben altijd benadrukt: je zorgt voor elkaar. Maar hier bedoelen we niet mee dat je zorg aan elkaar moet verlenen, maar dat je omziet naar elkaar. Een knarrenhof is ook geen complex met zorg inclusief.’ 

De stichting Knarrenhof zelf noemt dit ook wel: verlichten zonder te verplichten. Binnen dit concept biedt de stichting naast voldoende privacy, een eigen huis een terras ook een gemeenschappelijke ruimte – het Hofhuis- en tuin. Bewoners wonen dus ook wél echt samen in de Meerborg straks. ‘Je bent samen lid van de VVE en bepaalt dus wel veel zaken samen’, verduidelijkt Koenders. ‘Ieder woont in zijn eigen huis, heeft een eigen privé, maar bent wel gezamenlijk eigenaar van de rest. Je koopt het stuk grond waar je op woont en de rest gaat via een appartementsrecht. De huizen worden gebouwd in twee hofjes, waarvan de binnenruimte gezamenlijk eigendom is.’

Het plan in Marum is alweer vier jaar onderweg. Vooral de Corona-jaren zorgden voor vertraging waardoor de initiatiefnemers vorig jaar geconfronteerd werden met een forse stijging van de bouwkosten en terug naar de tekentafel gingen. ‘Hierdoor bleek het toch niet haalbaar ook sociale huurwoningen in De Meerborg te realiseren’, vertelt Koenders. ‘In het oorspronkelijke plan zou Wold & Waard een aantal woningen kopen om te verhuren. Daar zijn we uiteindelijk niet uitgekomen en dat is enorm balen. We wilden dit zo inclusief mogelijk realiseren: voor arm en rijk, koop en huur en voor mensen met of zonder beperking’. In de plaats van de huurwoningen worden wel sociale koopwoningen gerealiseerd. Dat betekent dat ze onder de marktwaarde worden verkocht passende bij de draagkracht van de kopers. ‘Deze zijn beschikbaar voor mensen met minder financiële middelen, maar daar moeten potentiële kopers natuurlijk wel een stukje inzicht in geven.’ Groot voordeel van de woningen is dat deze op aardwarmte worden aangesloten. ‘Hiermee kan je niet alleen verwarmen, maar ook koelen. Dat is tegenwoordig bijna net zo’n groot probleem’. 

In april is er een informatieavond waarbij geïnteresseerden kopers meer informatie kunnen krijgen. Contact opnemen kan door het sturen van een email aan marum@knarrenhof.nl . 

UIT DE KRANT