Feestelijke seizoen opening Kinderboerderij Roden

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
actueel

RODEN - Zaterdag 6 april vindt de feestelijke seizoen opening van de Kinderboerderij in Roden plaats aan de Norgerweg 2. Vanaf 13.00uur kunnen jong en oud genieten van diverse extra activiteiten op het terrein, zoals een draaimolen, poffertjeskraam, ballonnenclowns, schminken en ook zal de foodtruck van Cosis aanwezig zijn. Lammert Kalfsbeek - voorzitter Volksvermaken Roden- en Herman Holland -voorzitter van het stichtingbestuur- hebben er zin in! ‘De Kinderboerderij is toch wel één van de paradepaardjes van Volksvermaken, al sinds 1962, en met de bouw van de theeschenkerij in 2002 hebben we inmiddels een uniek concept in handen waar we erg trots op zijn.’ Aldus Kalfsbeek.

De kinderboerderij is een ware trekpleister voor jong en oud. ‘De kinderen vermaken zich in de speeltuin en met de dieren die aanwezig zijn op het terrein, terwijl de ouders / opa’s en oma’s op het terras kunnen genieten van een kopje koffie met iets lekkers. We zien ook vaak dat wandelaars en fietsers voor een tussenstop naar de Kinderboerderij komen. Deze toegankelijkheid komt vooral door de ligging, maar ook doordat we geen entree vragen,’ zegt Holland. 

De Kinderboerderij genereert, naast een sociale en maatschappelijke functie voor jong en oud, ook dagbesteding voor cliënten van Cosis. ‘Samen met de beheerder en vrijwilligers zijn de cliënten verantwoordelijk voor het onderhoud van het terrein, de verzorging van de dieren en helpen zij mee in de Theeschenkerij. Ze hebben bijvoorbeeld samen met de beheerder Jan Aalders ook het ooievaarsnest gemaakt welke sinds enkele weken op het terrein staat van de Kinderboerderij.’ Holland is trots op het nest en hoop dan ook dat de bewoners ervoor zich snel zullen melden. 

Het beheer van de Kinderboerderij brengt uiteraard kosten met zich mee en aangezien er geen entree wordt geheven, organiseert Volksvermaken Roden al vele jaren de ‘Tientjes’ verloting en is de opbrengst ten behoeve van de Kinderboerderij Roden. ‘Aan het einde van het jaar gaan de bestuursleden van Volksvermaken Roden en enkele vrijwilligers langs de deuren in Roden. Het kost inderdaad tijd, maar als je dan hoort hoe positief mensen reageren op dit initiatief en welk bedrag je uiteindelijk mag overhandigen aan de Stichting van de Kinderboerderij dan ben je gewoon trots.’ Kalfsbeek geeft aan dat ze natuurlijk altijd op zoek zijn naar meer vrijwilligers die hen willen helpen tijdens deze actie. ‘Er staat ook een stand op de jaarbeurs waar mensen loten kunnen kopen en uiteraard kun je ook donateur worden van de Kinderboerderij voor slechts €10,- per jaar.’ Er zijn al een aantal grote uitgaven gedaan de afgelopen jaren, zoals het nieuwe hek rondom het terrein, drainage in de speeltuin en vorig jaar is het dak van de schuur achterop het terrein vervangen. ‘Maar er zijn ook uitgaven die jaarlijks terugkomen zoals bijvoorbeeld het onderhoud en de keuring van de speeltoestellen.’ Holland geeft aan dat sommige kosten ieder jaar hoger worden. ‘Daarom zijn donateurs en de verkoop van de loten zo belangrijk.’ 

De inzet van Volksvermaken Roden is groot, wanneer het de Kinderboerderij betreft. ‘Toch hebben we medio 2001 besloten om door de toenemende groei van de Kinderboerderij en dus ook de daarbij gevraagde aandacht, de exploitatie uit de werkzaamheden van Volksvermaken te halen. Er is een constructie opgesteld waarbij de Stichting Kinderboerderij Volksvermaken Roden is ontstaan.’ De stichting heeft een eigen bestuur bestaande uit : Jan Tiesinga, Jaroen Cazemier, Ludy Bron, Henk Komduur. Herman Holland is al sinds 2002 voorzitter van dit bestuur en Irwig de Vos zit in het bestuur namens Volksvermaken Roden.  De vereniging en de stichting vormen samen één geheel en zijn statutair aan elkaar verbonden,’ zegt Kalfsbeek.  Een mooie oplossing en samenwerking, waardoor de Volksvermakers zich vooral ook bezig kunnen houden met waar ze goed in zijn: evenementen verzorgen in het dorp. 

‘We kijken ieder jaar weer uit naar de seizoen opening, want daarmee begint voor ons allemaal ook de lente,’ geeft Holland aan. ‘Voor bezoekers beginnen de festiviteiten ‘s middags, maar voor ons is de start al in de ochtend. Samen met de cliënten van Cosis en hun ouders, de vrijwilligers van de Kinderboerderij, het Stichtingbestuur en Volksvermaken Roden drinken we eerst een bakje koffie met iets lekkers en maken we er even een gezellig samen zijn van. En deze luister ik dan altijd nog op met een Volksverhaal. Vinden de cliënten vooral erg leuk om naar te luisteren.’

UIT DE KRANT