Carmen de Vries is voorleeskampioen van de provincie Drenthe

Afbeelding
actueel

RODEN - Carmen de Vries van OBS De Poolster uit Nieuw-Roden heeft op 17 april 2024 de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Op 22 mei aanstaande gaat Carmen de provincie Drenthe vertegenwoordigen tijdens de 31e landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht. Als Carmen wint mag zij zich een jaar lang De Nationale Voorleeskampioen en Kinderdirecteur 2024 van het Kinderboekenmuseum noemen.

Provinciaal voorleeskampioen word je niet zomaar. Carmen heeft het in de voorrondes moeten opnemen tegen maar liefst 168 kinderen uit de provincie. Eerst op school, daarna in de lokale en regionale finales in de Bibliotheek en vervolgens tijdens de provinciale finale. De jury zei over Carmen: “Zij bracht elk detail tot leven.” Carmen las voor uit Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. 

Annetje de Roode van Biblionet Drenthe, die de provinciale finale organiseerde, hoopt net als Carmen dat zíj op 22 mei tot nieuwe Nationale Voorleeskampioen wordt gekroond. Als de beker naar Drenthe komt is dat een hele eer: de provincie levert de beste voorlezer van Nederland die ook nog een jaar lang kinderdirecteur wordt van het Kinderboekenmuseum.

Op 22 mei neemt de kampioen uit Drenthe het op tegen de voorleeskampioenen uit de elf overige provincies. De jury bestaat dit jaar onder anderen uit Simon van der Geest (kinderboekenauteur) en Annabelle Zandbergen (presentatrice NOS Jeugdjournaal) en de finale wordt gepresenteerd door Edson Da Graça.

UIT DE KRANT