Na lange tijd een bomvol Koningsdagprogramma in Haulerwijk

Afbeelding
Foto: eigen foto
actueel

HAULERWIJK – Een club van vier enthousiaste dames hebben het voor elkaar gekregen om aanstaande zaterdag Koningsdag uitbundig te vieren. Niet langer meer hoeven de inwoners uit te wijken naar ‘oranjedorpen’, maar vindt het feestgedruis op eigen bodem plaats. Hillanda Drent is één van de vier initiatiefneemsters.

‘Altijd vond ik het jammer dat in Haulerwijk Koningsdag altijd stilletjes voorbijging. De vlag hing wel uit, maar een plek om te feesten was er niet. De inwoners weken toch al gauw uit naar Roden of Leek om daar in de tent te staan of op de kleedjesmarkt. Dat kunnen wij ook, dachten we.’ Samen met Sanne ten Hoor, Grietje van der Velde en Jildau de Jong is een compleet programma uit de grond gestampt. ‘Mijn man zit in de commissie die de Snikkeweek altijd organiseert en met hun hebben we veel samengewerkt. Zij hadden ervaring met het aanvragen van vergunningen en andere zaken. We hoefden het organisatorische wiel dus niet opnieuw uit te vinden gelukkig.’ Plaatselijk Belang de Vooruitgang Haulerwijk maakt het evenement financieel mogelijk en helpt met de vergunning aanvraag.  

Zaterdag 27 april vanaf 13.00 uur gaat het programma van start in het Dorpspark. ‘Van 13.00 tot 16.00 uur hebben we voor de kinderen leuke spelletjes en kunnen spullen worden verkocht op een kleedjesmarkt. Ze hoeven zich van tevoren niet op te geven. Elk kind krijgt een stempelkaart en zo kunnen ze langs alle spellen gaan. Wij vinden het belangrijk dat alle kinderen mee kunnen doen, dus voor de kinderen zijn alle activiteiten gratis.’ En dan wacht nog een leuke traktatie weet Hillanda te vertellen. ‘De volle stempelkaart kan worden ingeleverd voor een lekker verkoelend ijsje. Ze kunnen op het springkussen, een stormbaan, er is een voetbalspel en ook is er de mogelijkheid om pony te gaan rijden. Rondom zijn er nog allerlei leuke oudhollandse spellen te spelen. De kinderen kunnen ook hun haren laten versieren, volop vertier dus!’ Voor de kleedjesmarkt is ook geen opgave nodig en iedereen die beschikt over een kleed en een grote berg tweedehands handel kan er terecht vanaf 13.00 uur. Ook voor de volwassenen is er genoeg te doen, want vanaf 15.00 uur komt Folkert Eisinga samen met zijn dochter Melanie de boel eens flink voorzien van heerlijke meezingbare hits. ‘We hebben een kleine tent weten te regelen waar het spektakel gaat plaatsvinden. Ook is Haulerwijkster Jolien aanwezig met haar foodtruck Bij Jolien, waar lekker gegeten kan worden. Het is fijn om het samen met de inwoners mogelijk te maken, dat laten alle vrijwilligers ook zien. We zijn erg blij met de hulp van de vrijwilligers jong en oud(er) (13) die ons deze dag willen helpen. Iedereen is heel positief en het wordt goed ontvangen.’ De dames hebben ook goed gedacht om een plan B. ‘Mocht alles door regen in het water vallen, dan vinden alle activiteiten in de sporthal plaats. Maar daar gaan we natuurlijk niet van uit!’ Momenteel wordt er zoveel mogelijk reclame gemaakt. In het maandblad van het dorp is al geadverteerd, op de basisschool zijn flyers uitgedeeld en op social media wordt het publiek al warm gemaakt. Er wordt zoveel plezier beleefd aan het organiseren ervan, dat stiekem al naar volgend jaar wordt gekeken. ‘Maar eerst dit jaar afwachten en bij de evaluatie bekijken hoe het verlopen is. Als het een succes wordt, dan willen we er wel heel graag iets jaarlijks van maken.’ De organisatie probeert op Koningsdag zelf zo weinig mogelijk taken te verdelen. ‘Zo kunnen we overal makkelijk inspringen en zelf ook nog plezier beleven aan de dag. We hopen tientallen kinderen te verwelkomen en veel dorpsgenoten. Onze weemoed naar een eigen feest hebben we om weten te zetten naar een feest voor het hele dorp. En we hopen natuurlijk veel rood, wit, blauw en oranje te zien! Tot zaterdag!’

Wat: Koningsdag Haulerwijk

Waar: Dorpspark in Haulerwijk

Info: Facebook @Koningsdag_Haulerwijk of www.haulerwijk.nl

UIT DE KRANT