Beleef de Gouden Eeuw van de Nederlandse Spoorwegen met historische stoomlocomotieven op Nienoord

Afbeelding
Cultuur

LEEK - Nienoord Spoorwegen in Leek heeft twee unieke en nauwkeurige  replica’s van iconische stoomlocomotieven uit de Nederlandse spoorweggeschiedenis tot leven gewekt. Deze indrukwekkende machines, die in 2021 in gang werden gezet, zijn nu klaar voor hun eerste proefritten. Deze stoomlocomotieven maken deel uit van de historische serie 700 van de Staatspoorwegen, later bekend als serie NS 3700, die vanaf 1921 de Nederlandse spoorwegen domineerden. De oudste locomotief van de serie werd in 1910 in gebruik genomen, en de laatste ging pas in 1958 met pensioen na 47 jaar trouwe dienst.

Het initiatief om deze replica’s te bouwen was gebaseerd op het streven naar nauwkeurige reproducties van de locomotieven, die straks wekelijks rijdend te bewonderen zullen zijn, aangedreven door kolen en stoom. Een van de locomotieven wordt getoond in de staat waarin deze in 1920 bij de Maatschappij ter exploitatie van Staatspoorwegen in dienst kwam, terwijl het andere exemplaar de locomotief toont zoals deze in 1932 reed. Het project vereiste uitgebreid historisch onderzoek, waarbij oorspronkelijke bouwtekeningen en een schat aan documentatie en literatuur werden geraadpleegd om de locomotieven historisch accuraat te maken. Hoewel veel onderdelen in Nederland werden vervaardigd, werd het grootste deel van het werk uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf in Zwitserland.

Deze historische stoomlocomotieven vormen een integraal onderdeel van het grotere streven van Nienoord Spoorwegen om een railmuseum te creëren dat de bezoekers de spoorweggeschiedenis van de vorige eeuw laat ervaren. Jaarlijks verwelkomt het museum ongeveer 130.000 bezoekers, die een authentieke ervaring van het vroegere Nederlandse spoorwegbedrijf kunnen ondergaan. Wat deze replica’s extra speciaal maakt, is dat ze voor het eerst in ruim 90 jaar het kleurrijke en fraai gedecoreerde uiterlijk van de locomotieven uit die tijd laten zien. Sinds de Staatspoorwegen in 1921 overgingen op een nieuw kleurenschema, was het oorspronkelijke uiterlijk niet meer te bewonderen, tot nu. Deze indrukwekkende replica’s nemen bezoekers mee terug naar een tijd waarin de Nederlandse spoorwegen hun gouden eeuw beleefden en nodigen hen uit om de magie van het stoomtijdperk opnieuw te ervaren.

UIT DE KRANT

Lees ook