Bijzonder concert Roden Girl Choristers in Veenhuizen

Afbeelding
Foto: Tieme Dekker
Cultuur

RODEN / VEENHUIZEN – Op zondag 26 november van 15.00 tot 17.00 uur is er in de voormalige Katholieke Kerk in Veenhuizen een bijzonder concert. Dan namelijk is er een optreden de Roden Girl Choristers, waarbij zij als meisjeskoor samen met een orkest onder leiding van Hoite Pruiksma het Requiem van Fauré ten gehore brengen.

Sonja de vries is artistiek leider en dirigent van het koor uit Roden. ‘We zijn zo blij en trots dat we aan een serie concerten met deze professionals mogen meedoen. In november en december zijn er enkele optredens van dit formaat in geheel Noord-Nederland. De meiden hebben de afgelopen periode flink geoefend en staan te popelen om op te treden. Deze optredens staan op hun netvlies. In Veenhuizen is het enige concert in de directe omgeving van Roden. Voor wie het bij wil wonen is dit beslist een unieke en bijzondere ervaring,’ kenschets Sonja de Vries het optreden.

Hoite Pruiksma componeerde een nieuw werk over de ellende en pijn in de wereld. Capella Frisiae en de Roden Girl Choristers verzorgen de concerten. ‘In de wereld is veel aan de hand,’ legt Sonja de vries uit. ‘Er zijn aardbevingen, overstromingen, oorlog, onrecht en verdriet. Het zijn een soort van herdenkingsconcerten die aansluiten bij wat er gaande is in de wereld. Troost kan ook hoop bieden. Muziek kan daarin een helende rol vervullen.’

De Roden Girl Choristers zingen een aantal vredesliederen. ‘Oorspronkelijk heeft de vroegere componist dit geschreven voor een jongenskoor. Dat was in die tijd heel gebruikelijk. Nu kan dit muziekstuk ook gezongen worden door ons meisjeskoor. Dat maakt het dubbel bijzonder,’ zegt Sonja de Vries. Zij zal zelf een tweetal stukken dirigeren tijdens de optredens in het land.

Het meisjeskoor uit Roden geeft jaarlijks 20 tot 25 concerten. Roden is dan wel de basis van het koor maar de meisjes tussen de 8 en 18 jaar komen uit alle drie de noordelijke provincies. Het koor maakt onderdeel uit van de Koorschool Noord Nederland. Kijk op rodengirlchoristers.nl voor meer informatie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT