Leerlingen groep 8 aan de slag in de Lettelberterpetten

Afbeelding
Cultuur

LEEK - De beide groepen 8 van meester Jellinus Helmus en juf Angela Stiekema van de Van Panhuys school in Leek hadden donderdag- en vrijdagmiddag een excursie in de Lettelberterpetten. Dat was een welkome afleiding na 2 weken CITO toetsen. Ter voorbereiding op de excursie gaf juf Theresia Jager onlangs een gastles aan de leerlingen van de beide groepen 8.

Die gastles ging over de veenwinning, Juf Theresia vertelde van alles over de geschiedenis van de Lettelberterpetten. Ze had ook een leskist meegenomen van de Spitkeet in Harkema. De leerlingen konden kennismaken met een borstrok, petroleum lamp, heideschrobber, snijbonen molen, een echt stuk turf wat zo in de kachel kon en nog veel meer spullen uit de tijd van de veenwinning. Doordat de kinderen de spullen ook echt mochten aanraken begon de geschiedenis veel meer te leven.

Na een supernat begin van de week, scheen het zonnetje donderdagmiddag volop. De leerlingen van groep 8b hadden de primeur. Ze kwamen op de fiets aan bij de boerderij van Het Groninger Landschap. De klas werd in twee groepen verdeeld, waarbij de eerste groep meteen aan de slag ging met 2 vrijwilligers van het Groninger Landschap. De kinderen mochten meehelpen met de groenwerkzaamheden die nodig zijn om het natuurgebied in stand te houden. Het werk bestond uit het snoeien van takken en het omzagen van kleine bomen.

De andere helft ging het natuurgebied in met 2 andere vrijwilligers van Het Groninger Landschap en ze maakten kennis met de flora en fauna in het gebied. Ze namen een kijkje in de mooie vogeluitkijkhut en onderweg hoorden ze prachtige geluiden van vogels die ze normaliter niet in de wijk Oost-Indië horen. Na een uur was het tijd voor de wissel. De kinderen die hadden gewerkt in het groen mochten nu kennismaken met het natuurgebied en andersom.

Rond 14.00 uur was het tijd om weer op de fiets te stappen naar school maar voor het zover was, was er uiteraard nog tijd voor thee of limonade en een speculaasje. Want werken in de buitenlucht maakt ‘hongerig’. Moe maar voldaan reden de kinderen weer naar school. Een prachtige samenwerking tussen Het Groninger Landschap en de kinderen van de Van Panhuys.

Afbeelding

UIT DE KRANT