Bob Copper opent Roder Boekenmarkt

Afbeelding
Cultuur

RODEN - Al voor de opening van de Roder Boekenmarkt staat er elk jaar al een lange rij boekenliefhebbers buiten te wachten om klokslag 9.00 uur naar binnen te stuiven om hun meest gewenste boek te vinden. Maar het is ook traditie, dat voor 9.00 uur de vrijwilligers met een speciale gast in een kort aangenaam samenzijn de boekenmarkt openen. Soms is het een schrijver, soms een dichter en dit jaar is er opnieuw een special guest. Het bestuur van de Roder Boekenmarkt heeft Bob Copper bereid gevonden om de opening op 28 december  te verrichten. 

Voor wie hem niet kent: Bob Copper heeft als ambtenaar van de gemeente Noordenveld, samen met collega’s, ervoor gezorgd, dat organisaties als Voedselbank, Kledingbank, Vluchtelingenwerk en Roder Boekenmarkt niet alleen een permanente, maar ook een leefbare accommodatie hebben gekregen in het pand op Ceintuurbaan Noord 122 in Roden. ‘Hoewel normaal gesproken de wethouder of burgemeester in het zonnetje wordt gezet, wil het bestuur van de Roder Boekenmarkt bij deze opening een keer stil staan bij de doortastendheid van een ambtenaar. De lijnen met Bob waren kort en direct en hij ging er gewoon voor. De mede door Bob gerealiseerde permanente huisvesting heeft niet alleen geleid tot primaire doelstellingen als voedselhulp en kledinghulp voor mensen die financieel worstelen met de laatste 2 weken van de maand, maar ook tot het hergebruik van boeken, kleding en het niet weggooien van voedsel. En momenteel worden ook oudere laptops en computers door technisch vaardige mannen en vrouwen geüpdatet voor nieuw gebruik voor minima, maar ook voor scholen in Oekraïne. Bij deze werkzaamheden doen vluchtelingen en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt taalervaring en werkervaring op. Als niet onbelangrijk neveneffect constateren wij dat mensen in de rijpere fase van hun leven een betekenisvolle invulling geven aan hun vrije tijd genieten van de onderlinge sociale contacten, maar ook bijzonder nuttig zijn voor de samenleving’, aldus het bestuur van de Roder Boekenmarkt.

Bob gaat de gemeente Noordenveld echter wel verlaten. Hij heeft een nieuwe uitdaging gevonden in buurgemeente Tynaarlo. Omdat Copper van grote waarde is geweest wil het bestuur hem eren door de opening te verrichten, als een soort afscheidscadeau. De Boekenmarkt duurt twee dagen: donderdag 28 en vrijdag 29 december. Donderdag om 9:00 uur wordt de fameuze Boekenmarkt geopend. 

UIT DE KRANT