Groots en geliefd: de Roder Boekenmarkt

De Roder Boekenmarkt in 2022.
De Roder Boekenmarkt in 2022. Foto: ERIK VEENSTRA
Feestdagen Special

RODEN – Bij menig boekenwurm prijkt de Roder Boekenmarkt met dikke letters in de december agenda. De markt, geheel gerund door vrijwilligers, is groots en geliefd. Rijen voor de deur zijn geen uitzondering en tienduizenden boeken worden gesorteerd en klaargezet.

Meer dan 60 vrijwilligers zijn alweer even aan de slag met het sorteren en prijzen van de boeken. De boekenmarkt zal dit jaar plaatsvinden op 28 en 29 december. In de laatste week voor Kerst zal de Kledingbank aan de Ceintuurbaan 122 in Roden ontruimd worden om plaats te maken voor de vele ingeleverde boeken. Na een week hard werken kunnen de deuren van de grootste overdekte boekenmarkt van het noorden open.

Liefhebbers komen van heinde en verre. Vorig jaar nog liet een bezoeker uit Apeldoorn weten dat geen boekenmarkt zo goed gesorteerd is als deze in Roden. Bovendien is de kwaliteit van de ingeleverde boeken zonder uitzondering hoog. Tussen de handelaren die zomaar honderden boeken afrekenen en een volle dag binnen de deuren blijven, zijn ook veel lokale liefhebbers te vinden. Het is dé kans om een uniek pareltje voor een schijntje te scoren. Of om gewoon een heerlijke stapel leesvoer voor die laatste dagen van het jaar mee te pakken. De boeken worden gesorteerd op alfabetische volgorde en in elf rubrieken verdeeld. Naast boeken zijn er ook puzzels en dragers van beeld en geluid te vinden.

De opbrengst is elk jaar voor het goede doel. Van de 24.500 euro (!) die vorig jaar werd omgezet kon er 10.000 euro aan de Ghanawerkgroep en Stichting Oost-Westkontakten, ter ondersteuning van hulpprojecten voor burgers in Oekraïne, worden overgemaakt.

UIT DE KRANT