Lian Vijfschaft uit Peize is een ‘hit’ op social media

Afbeelding
Cultuur

PEIZE – Min of meer uit verveling begon ze in coronatijd met het maken van filmpjes. Nu, bijna vier jaar later, heeft ze op Instagram bijna 40.000 en op TikTok zelfs ruim 230.000 volgers. De 19-jarige Lian Vijfschaft had niet durven dromen dat ze op beide platforms zo groot zou worden. ‘Ik heb veel volgers, maar dat betekent niet dat het verandert wie ik ben’, zegt Lian. Ze is rap van de tong en praat met passie, maar blijft heel bescheiden over haar succesvolle carrière.

Bert en Ernie waren de eersten die door Lian werden geïmiteerd. Later gingen de sketches ook over ‘komt een man bij de dokter.’ Tot ze voelde dat ze toe was aan iets nieuws en ze zich realiseerde dat ze uit Drenthe komt. ‘Ik heb natuurlijk gewoon een accent en dát had ik nog niet voorbij zien komen.’ Ze wist het in haar filmpjes sterk uit te vergroten. ‘Het werd en wordt goed ontvangen, zelfs buiten Drenthe’, aldus Lian. Zo goed, dat ze zelfs in Amsterdam inmiddels wel eens wordt herkend.

Lian kreeg steeds meer volgers en daarom wisten ook bedrijven haar te vinden. Vooral op het gebied van beauty en fashion maakte ze veel video’s. Ze had een samenwerking met Hunckemöller en met Shein en bij de promotie van een shampoo voor l’Oreal zette ze haar accent in. ‘Soms krijg ik een briefing, maar meestal mag ik het zelf invullen.’ Ze vindt het fijn dat ze veel vrij wordt gelaten. ‘Dan kan ik het dicht bij mijzelf houden en dat vinden mijn volgers ook fijn.’ Wel krijgt ze deadlines mee. ‘Helemaal prima, want daardoor leerde ik ook voor school beter te plannen’, lacht Lian. Wel besloot ze zich aan te sluiten bij een managementbureau. Dat deed ze omdat ze het lastig vond om voor klussen geld te vragen.

‘Hoe ik onderwerpen bedenk? Ik vang iets op in mijn omgeving, dat mensen bepaalde dingen zeggen en daar geef ik een draai aan’, vertelt Lian. Het kan zijn dat ze ’s nachts iets bedenkt. Maar als ze gaat filmen bedenkt ze ter plekke wát ze gaat zeggen. ‘Het moet spontaan blijven’, vindt ze. En vaak staat het er in één keer op. Filmpjes die op elke random plek kunnen worden opgenomen, meestal zo dat ze haar mobiel met haar hand op afstand van haar gezicht houdt. Een talentvol performer, dat kunnen we toch wel stellen.

Ze had vier jaar geleden niet kunnen bedenken dat het zo ‘uit de hand zou lopen’. Dat ze mensen blij kan maken en er zoveel mee kan bereiken, daar geniet ze van. ‘En geniet ik van de dingen die er uit ontstaan.’ Zo ging ze met het team van haar management afgelopen jaar naar Hongarije, naar een festival met allemaal bekende dj’s. Mocht ze eens mee in een luchtballon en ontmoet ze andere bekende mensen. ‘Ik zat bij een event van Magnum bij Famke Louise aan de eettafel. Zoveel leuke ervaringen, het is bijna onwerkelijk dat ik dat allemaal mee mag maken.’

En ja, negatieve ervaringen, die zijn er ook. Zo kreeg ze veel commentaar op een filmpje dat ze maakte over haar vader. Ze stak de draak met hem dat hij zo vroeg opstond voor Formule 1. ‘Natuurlijk doet het iets met me, maar ik bedenk ook wie er iets over zegt.’ Doodsbedreigingen, ook die kreeg ze wel eens. ‘Het raakt, maar ik heb ook geleerd om het van me af te zetten. Ik heb daarvoor wel een schild opgebouwd.’

Lian begon na haar vmbo aan twee verschillende opleidingen. Vooral de opleiding contentcreator en verslaggever leek haar fantastisch. Toch was het niet haar ding. Het draaide vooral om verslaggeving, en journalist worden, dat wilde ze beslist niet. Haar nieuwe studie tot schoonheidsspecialiste vond ze door TikTok. ‘Ik had een event van Douglas en in de goodybag zat een starterskit met gellak.’ Ze ging ermee experimenten en vond het zó leuk dat het barretje van haar vader inmiddels is ingericht als werktafel. Door school en werk is het intussen wel passen en meten voor haar video’s. Maakte ze eerst elke dag een filmpje, nu probeert ze in ieder geval 3 keer per week iets te plaatsen.

Toch hoopt ze over een aantal jaren te hebben uitgebreid en nog meer bekend te zijn, maar wil ze haar video’s voor de sociale media zeker kunnen combineren met een eigen salon op het gebied van nagels, wenkbrauwen en wimpers.

Daarbij wil ze vooral zichzelf blijven. Lian ontmoet af en toe mensen die heel anders zijn dan op TikTok en dat is iets wat ze niet wil. Ze zegt zelfs tegen haar vriendinnen. ‘Zeg me alsjeblieft, als je vindt dat ik anders doe. Ik ben echt niet meer dan een ander.’ En rust nemen? Dat zit niet zo in haar karakter. Zoals ze snel praat, en mensen wel eens zeggen ‘haal even adem’, dat is Lian. ‘Dat ben ik gewoon. Rust nemen dat zit er voor mij niet. Ik ga gewoon voor en tot het uiterste.’

Afbeelding

UIT DE KRANT