Derde Vasalis-avond in Roden

Cultuur

RODEN - Precies honderdvijftien jaar na de geboorte van de dichteres M. Vasalis, houdt Stichting Vasalis haar herinnering levend met een literaire avond. Op 13 februari 2024 wordt bij Boekhandel Daan Nijman de derde Vasalis-avond georganiseerd en kunnen we met elkaar genieten van haar werk.

 Speciaal voor deze avond schreef Joep van Ruiten, cultuurjournalist bij Dagblad van het Noorden, een essay met de titel ‘Vrienden van de poëzie’. Die gaat over de briefwisseling tussen Vasalis en schrijfster Fritzi ten Harmsen van der Beek. De vrouwen waren vriendinnen en zagen elkaar regelmatig. Vooral de laatste brief die Harmsen schreef aan Vasalis was erg bijzonder en staat bekend als ‘de grasbrief’. De regels hebben namelijk de vorm van wuivende grassprieten.

Naast Van Ruiten zijn er diverse sprekers, waaronder de Groningse dichter Jean Pierre Rawie. De avond wordt opgeluisterd door livemuziek. We luisteren naar Nicolette Leenstra op viool en Marinus Scholten met accordeon.

Plannen Stichting Vasalis

M. Vasalis, pseudoniem van Margaretha Drooglever Fortuyn-Leenmans, schreef onder meer de beroemde dichtbundel ‘Parken en Woestijnen’ en woonde vanaf 1964 tot haar dood in landhuis De Zulthe in Roden. Stichting Vasalis heeft naast de Vasalis-avond nog veel meer plannen om haar nagedachtenis te eren.

Zo wordt er momenteel hard gewerkt aan een speciale wandel en -fietsroute in en rond Roden. Die voeren langs plekken die te maken hebben met Vasalis, zoals het kunstwerk op het Heereborchplein, het Vasalismonument op Landgoed Mensinghe en landhuis De Zulthe. Daarnaast wil de stichting het werk van Vasalis graag meer zichtbaar maken in het dorp, door bijvoorbeeld gedichten op gevels te zetten.

Kaarten

Kaarten voor de derde Vasalis-avond zijn vanaf half januari te koop in Boekwinkel Daan Nijman. Kaarten kosten € 17,50 per stuk, inclusief koffie, een drankje in de pauze en het essay. Inloop: 19:30 uur, aanvang: 20:00 uur.

UIT DE KRANT