Tea Nijnuis in de podcast ‘Winterverhaolen/winterverhoalen’

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Cultuur

PEIZE - In de nieuwste aflevering van de podcastserie ‘Winterverhaoeln/winterverhoalen’ een verhaal geschreven en voorgedragen door Tea Nijnuis. Zij zet zich al jaren in voor de Drentse taal, o.a. als streekambassadeur voor het Huus van de Toal. Ze schrijft veel in het Drents en heeft onder andere al een aantal dichtbundels uitgegeven. De bundel ‘Van hoes oet’ was de eerste bundel van haar hand, die verscheen in 2001. Een moment dat Nijnuis nog altijd koestert. Daarna volgden ook nog ‘Vandaag de dag’ en ‘Na zoveul joar’.

‘De hunebedden waren er eerder dan Amsterdam’, doet Nijnuis nuchter het belang van de Drentse taal uit de doeken. ‘Eigenlijk zou heel Nederland Drents moeten praten dus.’ Ze is bevolgen in haar inzet en doet er veel aan het Drents levend te houden. Zo leest ze straks in maart ook weer voor op basisschool het Valkhof in Roden. Er zijn overigens nog meer voorlezers nodig om te zorgen dat alle basisschoolkinderen in dit dorp in maart weer aanraking komen met de Drentse taal. Aanmelden kan bij teanijnuis@hetnet.nl..

Rollegies bakken gaat over de Drentse traditie aan het einde van het jaar. Een feest der herkenning voor iedereen die ook het ijzer elk jaar tevoorschijn haalt. Luister het verhoal via de link hierboven of download de Kranten app en kies onderin voor podcasts. Daar staan ook de andere afleveringen van o.a. Noordenvelders Anne Doornbos en Henny Bouwman en Westerkwartierders Hennie van der Laan en Henk Wierenga.

Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door Boekhandel Daan Nijman in Roden (https://www.daannijman.nl/)

UIT DE KRANT