HOPPA Kunst- en Cultuurfestival Peize

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Cultuur

PEIZE – In het weekend van 31 mei en 1 en 2 juni wordt er op de Brink in het dorp een nieuw festival georganiseerd. En dat onder de naam HOPPA, wat staat voor HOP en Peize Actief. Een passende naam in het Hopdorp Peize waar dat weekend kunst en cultuur centraal staat.

Het initiatief komt van Stichting Kunstmonumenten Noordenveld waar Vrieso Rademaker en Iwe Hut bij zijn aangesloten. Voor dit Hoppa festival krijgen zij hulp van Anet Timmer en Jennifer Joedo. Ook is er samenwerking met Muziek Coöperatie Peize.‘Het was altijd al een wens van ons om meer en andere vormen van kunst te laten zien. Door dit HOPPA kunst- en cultuurfestival hebben we dat vormgegeven,’ zegt Vrieso Rademaker. Wat meteen opvalt is het brede aanbod. Kunst, muziek, theater, een diner, een maakmarkt, een familiedag. Er is al veel in voorbereiding, maar aan namen en details wordt nog gewerkt.

Jennifer Joedo: ‘Ons dorp kent veel talent. Dat willen we laten zien. We willen graag een voor iedereen toegankelijk festival organiseren, waar ieders creativiteit naar voren komt. Zo kunnen we laten zien wat Peize en omstreken te bieden heeft. Het wordt een intiem kleinschalig festival.’

Op vrijdagavond is de aftrap met een diner, waar dorpsgenoten elkaar aan lange tafels kunnen ontmoeten. ‘Want dat vinden we in dit weekend ook belangrijk,’ laat Anet Timmer weten. ‘Elkaar zien en spreken, het zou wat ons betreft zeker ook een verbindend festival weekend mogen worden.’ Op zaterdag is ervan af 11.00 uur een MaakMarkt. Met lokaal eigen gemaakte producten, workshops op het gebied van muziek, samen schilderen aan een groot dorpstafereel, er is muziek en er komen optredens. Zondag is het de dag voor de Familieshow. Er komen schrijvers en verhalenvertellers, plaatselijk talent kan optreden. De middag zal vlekkeloos overgaan in Brinkpop dat om 16.00 uur zal starten. Gedurende het hele festival is er door het dorp in etalages van winkels een kunstroute.

UIT DE KRANT