Tanja Haseloop

Afbeelding
de kerstboodschap
‘Proberen de wereld een klein beetje mooier te maken’
OP DE KOFFIE MET …..Tanja Haseloop
In de rubriek OP DE KOFFIE spreken we met een bestuurlijk, maatschappelijk, politiek, sociaal of anderszins in de media bekende persoon uit de regio die we nu eens van een andere, meer ‘persoonlijke’ kant laten zien. In deze rubriek komen (dus) heel andere zaken aan de orde, dan waarmee ze ‘normaal’ bij het Grote Publiek bekend zijn.
Dit keer spreken we met Tanja Haseloop (Nieuw Roden, 1967).  Haar beknopte CV zou je zo kunnen invullen: Ze gaf dansles. Was horecaondernemer en maakte toiletten schoon in fabrieken. Ze was huismoeder en wethouder van de gemeente Leek. Ze is dus veelzijdig.  Tegenwoordig is ze actief als zzp-er, ze is consultant en buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand en nog steeds politiek actief, zo is ze fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van Leek. Ze staat, jawel, als 63-ste op de VVD-lijst voor de komende Tweede Kamer verkiezingen. ‘Dus in alle optimisme en redelijkheid: De Tweede Kamer zit er voor mij niet in.’ Over Tanja Haseloop hoeft niemand zich zorgen te maken. Haar ambitie? ‘Proberen de wereld een klein beetje mooier te maken.’
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hoe voelt u zich nu?
Zonder meer goed. Ik heb genoeg te doen, Weet je, ik kan slecht nee zeggen. Dat zeg ik ook nooit op voorhand. Maar áls ik ergens in stap, moet het met ménsen te maken hebben.
Hebt u voorbeelden of helden?
Niet speciaal. Ik bewonder wel mensen als Martin Luther King, maar wat ik altijd heb gewaardeerd, is als mensen politiek correct zijn. Nee, dat heeft niets met hun politieke overtuiging te maken. O ja, nu kom ik er opeens op. Weet je wie ik bewonder? Mijn schoonmoeder, Anneke Haseloop. Zij inspireert me in alles.
In wie of wat bent u teleurgesteld?
Ik relativeer veel. Hooguit ben ik vooral wel eens in mezelf teleurgesteld omdat ik te goed van vertrouwen ben geweest.
Wat of wie zijn uw ergernissen?
Dat er in onze samenleving tegenwoordig vaak meer wordt geschreeuwd en steeds minder wordt geluisterd. Ook hufterigheid in het verkeer ergert me. En onbeschoftheid in het algemeen.
Op wie lijkt u?
Op mezelf.
Hebt u nog dromen of doelen?
Allereerst: dat mijn kinderen gelukkig zijn en blijven. En voor mezelf: dat de dingen die ik doe, ook het verschil maken.
Wat zou u, als u uw leven tot nu toe over zou kunnen doen, anders willen doen?
Mijn schoolopleiding afmaken en rechten gaan studeren.
Wat is uw grootste angst?
Dat mijn man of kinderen iets overkomt.
Gelooft u?
Jazeker. Niet in kerkelijke zin maar er is meer dan we kunnen zien of bevroeden. Maar daar heb ik geen duidelijk beeld van.
Wat is uw guilty pleasure?
Heerlijk in een hoekje zitten lezen met een wijntje en stukje kaas.
Vindt u zichzelf aantrekkelijk?
(Eerst stilte, dan:) Ja, waarom zou ik daarover vals bescheiden zijn?
Waar schaamt u zich voor of hebt u zich voor geschaamd?
Dat ik mijn middelbare school niet heb afgemaakt. Ja, dat steekt me.
Wanneer hebt u voor het laatst gehuild?
Bij een tv-programma als All you need is love kun je mijn tranen opdweilen. Professioneel probeer ik altijd rustig te blijven, maar ik heb het wel eens moeilijk gehad, bijvoorbeeld toen ik als ambtenaar van de burgerlijke stand bij een terminale patiënt het huwelijk voltrok en drie maanden later zijn begrafenis regelde…
Wat zou u bij uzelf willen veranderen?
Dat ik tien centimeter groter zou zijn.
Welke eigenschappen waardeert u in uzelf?
Dat ik redelijk positief ben en overal kansen zie. En dat ik creatief ben, hoewel ik daar te weinig tijd in steek. Maar ik dans – en dat soms wel twee keer per week – bij dansschool Vesters. Dat laat ik me als het ook maar enigszins kan, niet ontglippen..
Wie is uw grootste liefde?
Mijn man Rolf. En mijn kinderen. (Rolf heb ik op de Rodermarkt leren kennen; hij vóór en ik achter de bar.)
Wat zou u, als u uw leven tot nu toe over zou kunnen doen, anders willen doen?
Mijn schoolopleiding afmaken en een rechtenstudie volgen. Maar dat is al de derde keer dat ik het hier zeg. Kun je nagaan hoe het me steekt.
Heb u een levensmotto en zo ja, wat is dat?
Ik moet even nadenken. O ja: Maak je niet ál te druk, het loopt toch anders dan je denkt. En ook: Laten we proberen de wereld een stukje mooier te maken. Toch een idealist, hè?
 
 
 

UIT DE KRANT

Lees ook