Derde Helft (337)

derde helft
Geen club in Stad en Ommeland waar de hang naar nostalgie en traditie zo groot is als bij Forward, de aloude (anno 1903) studentenclub. In dat licht bezien is het niet zo verwonderlijk dat Forward de GADO uit de mottenballenkast heeft gehaald. Jawel, een heuse (groene) bus van de voormalige, befaamde streekvervoerder. Daarmee rijdt de Three Cheersclub dit seizoen naar de uitwedstrijden, inclusief GADO-chauffeur (met pet dus). Toch wel weer een bijzondere actie van Forward, met dank aan het noordelijk busmuseum in Hoogezand. Wellicht zien we Velocitas 1897 straks weer per Roland reizen, Achilles ‘94 met Harmanni, de Damster fusieclub DVC met de DAM, SV Marum met de ESA en Oosterparkers met de Leekster Tak.
Met Roel Boomstra als nieuwe wereldkampioen dammen wordt ook Jannes van der Wal weer tot leven gewekt. En wel in boekvorm. Bafloër Auke Scholma, eenmalig Nederlands kampioen, en stadjer Erik Hoeksema zijn van plan het van oorsprong  Friese fenomeen, dat in Groningen een Bekende Nederlander werd, nog eens van A tot Z te beschrijven. Jannes van der Wal veroverde de wereldtitel in 1982, in São Paulo, en hield er een in zichzelf gekeerd, maar kleurrijk leven op na. Hij overleed  in 1996 op 39-jarige leeftijd aan de gevolgen leukemie.
Jacob van Gelder heeft afgelopen week de voorzittershamer van GIJS neergelegd. Hij heeft met veel bloed, zweet en tranen de nog altijd geliefde ijshockeyclub in de top (Beneleague) teruggebracht en wil nu wat bestuurlijk gas terugnemen. Zijn opvolger heet Ron Foks. Van Gelder werkt hem als vice-voorzitter in. Abiant/Lycurgus is op zoek naar twee talentvolle bestuurders, meldt preses Mark Boumans. Er is een secretarisvacature, als ook eentje voor iemand (m/v) die de portefeuille commerciële zaken wil beheren. Mocht u eens willen proeven van de geneugten bij een landskampioen, meldt u zich via www.lycurgus.nl Oud-wielrenner Johan Wekema heeft het voor gezien gehouden bij fietsenzaak Bike Life Roden, waar hij tig jaren hét gezicht als ook drijfveer was. Nu hij de vijftig is gepasseerd, wil hij zijn werkzame leven nog eens anders inrichten. Hij gaat zich helemaal uitleven in het professioneel organiseren van uiteenlopende fietsevenementen, variërend van wedstrijden (zoals de Slag om Norg en de Drenthe200) tot toertochten  (Veldslag van Norg). Hij doet dat niet alleen overigens. Hij heeft twee compagnons, eveneens twee oud-coureurs, te weten Marco Bos en Peter Groothuis.
De monstertocht Drenthe200, zeg maar de Elfstedentocht voor mountainbikers (ook zo’n 200 km), staat deze week (woensdag) geprogrammeerd en trekt in de tweede editie al enkele prominente deelnemers. Op de startlijst ontwaarden we illustere ex-wielerprofs als Gert Jakobs, Maarten den Bakker, Bart Voskamp, Marc de Maar, Bert Wekema, Gerrit de Vries en Thorwald Veneberg, maar ook de Groninger roei-international Rogier Blink en voormalig topschaatser Jochem Uytdehaage, Olympisch kampioen van Salt Lake City. Wie de start in Roden wil zien, moet vroeg op. Het startschot klinkt al om 6 uur. De winnaar wordt rond de klok van vier verwacht.
 

UIT DE KRANT