Drinkwater ontkalken: dit zijn de voordelen

Afbeelding
Extra Nieuws

Het drinkwater in Nederland staat onder zeer strenge controle. Je kunt dit water dan ook met een gerust hart drinken. Het is niet zoals in sommige landen in zuid en oost Europa dat je uit voorzorg liever een fles water koopt omdat je bang bent ziek te worden van het water uit de kraan. Wel is het zo dat in ons drinkwater kalk zit. Hoeveel hangt af van de regio waar je woont. In sommige delen van Nederland is het water harder dan in andere regio’s. Je merkt dat vooral door kalkaanslag in apparaten die met water werken zoals je wasmachine, vaatwasser, waterkoker of strijkijzer. Apparaten slijten daardoor sneller. Een waterontharder kan in zo’n geval uitkomst bieden.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder installatie zorgt ervoor dat kalk uit het drinkwater wordt gefilterd voordat het bij jou uit de kraan stroomt of in je wasmachine of vaatwasser wordt gebruikt. Dit kan door middel van verschillende methodes. Meestal wordt de kalk opgevangen met kleine balletjes in het apparaat. Je merkt er verder niets van, behalve dan dat je een stuk minder kalkaanslag in apparaten hebt dan voorheen. Voor je gezondheid maakt het niet uit, kalk is een mineraal dat het menselijk lichaam gewoon nodig heeft. Het is dus niet zo dat hard water ongezond is om te drinken of te gebruiken bij het koken of voor het wassen van groenten. Moderne waterontharders werken met behulp van een app. Je kunt dan op je smartphone zien of het toestel nog goed werkt of dat je bijvoorbeeld het middel dat de kalk filtert moet verversen.

Lekker en smaakvol drinkwater

Ondanks dat de waterwinning in Nederland onder strenge controle staat zitten er toch verschillen in hoe het water smaakt. Dat komt omdat het op verschillende manieren wordt gewonnen. Zo zijn er reservoirs in de duinen, maar wordt er ook drinkwater rechtstreeks uit rivieren gepompt. Ongeacht waar het water vandaan komt, wordt het uiterst zorgvuldig gezuiverd voordat het in het drinkwaternet wordt gepompt. Als er maar de geringste vrees is dat het water niet aan alle eisen voldoet worden huishoudens en bedrijven gewaarschuwd om het water tijdelijk te koken. Het waterleidingbedrijf spoelt meestal de leidingen goed door zodat het water weer veilig is om te gebruiken. Dit soort incidenten komen in Nederland maar heel af en toe voor.

Heb ik een waterontharder nodig?

Of een waterontharder kopen in jouw geval een goed idee is moet je natuurlijk zelf beoordelen. Als je veel last hebt van hard water dan kan het zeker een overweging zijn. Er zijn verschillende apparaten in de handel om het drinkwater te ontkalken. Kies het apparaat dat past bij de hoeveelheid water die je gemiddeld gebruikt. Een tweepersoonshuishouden gebruikt immers minder water dan een gezin met vier kinderen. De installatie kun je eventueel zelf doen als je een handige klusser bent. Je kunt dit natuurlijk ook uitbesteden aan een ervaren loodgieter. Voorwaarde is dat de waterleiding goed bereikbaar is. De waterontharder wordt op de leiding geplaatst op het punt waar deze de woning of het bedrijfspand binnen komt. Dit is doorgaans in de buurt van de watermeter.

UIT DE KRANT

Lees ook