OKK met ‘De kont in de botter’

in de spo[r]tlight

Toneelvereniging OKK


RODEN/LEUTINGEWOLDE – Toneelvereniging OKK uit Leutingewolde staat zaterdag 28 februari op de planken in de Pompstee in Roden. Gebracht wordt dan het stuk ‘Met de kont in de botter’. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Zaterdagmiddag bijvoorbeeld, werd het decor geplaatst. OKK leeft weer, een mooie ontwikkeling.

Het is mooi dat OKK op de planken staat. Tot een aantal jaren geleden leek de toekomst van de toneelvereniging aan een zijden draadje te hangen. Bestuursleden stopten, spelers haakten af en heel even leek het voortbestaan van het roemruchte OKK op de tocht te staan. Gelukkig stonden er mensen op. Zoals Cor van der Steeg, daarvoor vooral bekend als bestuurslid van Volksvermaken. Hij is voorzitter geworden. ‘Toen Teun Niemeijer stopte als voorzitter, leek er een opvolger te zijn. Die haakte af en toen werd ik gevraagd. OKK is mijn vereniging en die wilde ik dus niet laten stikken.’ En dus is Van der Steeg voorzitter. Met een aantal nieuwelingen er bij ontstond weer een leuke club mensen. En gelukkig bleef ook souffleur Cor Slagter alsnog, nadat hij ook eerst wilde stoppen.
Van der Steeg kwam via zijn kameraad Hindrik Brink, één van de meest ervaren toneelspelers en bekend in Roden en wijde omtrek, in contact met OKK, nadat hij in de jaren daarvoor zelf al furore had gemaakt bij de toneelploeg van AV’75. Vanwege het jubileumjaar kwam de voorzitter vorig jaar zelf niet aan spelen toe. ‘Volksvermaken bestond 75 jaar en daar ging veel tijd inzitten. Maar gelukkig heb ik dit jaar wel weer een rol op de planken’, zegt Van der Steeg.

Al in juli begint de leescommissie van Toneelvereniging OKK met het uitzoeken van een stuk. Die stukken komen uit de toneelcatalogus. Daarna worden er een aantal boekjes aangevraagd en wordt het definitieve stuk gekozen. Vorig jaar bracht OKK ‘ Zo zijn onze manieren’ van Ton Emmens op de planken voor een goed gevulde zaal van de Pompstee. Dit jaar is gekozen voor ‘Met de kont in de botter’.

OKK brengt altijd blijspelen of kluchten. ‘Humor is voor ons enorm belangrijk’, zegt Van der Steeg, die zichzelf niet echt een geboren toneelspeler noemt. ‘Ik ben van nature rustig en sta niet hele graag op de voorgrond. Zit je bij een toneelvereniging en sta je eenmaal op de planken, dan gaat de knop toch op de een of andere manier om.’ Dat bewees Van der Steeg al lang overigens. Ontbloot bovenlijf bijvoorbeeld, niets lijkt hem op het toneel te dol. ‘Als je de zaal meekrijgt, is dat fantastisch.’

OKK kan een beroep doen op ongeveer honderd donateurs en het aantal mensen dat naar de voorstellingen komt kijken, schommelt. ‘In het verleden had je altijd een volle zaal. Nu wisselt dat. Er zijn heel veel activiteiten en wij hebben ook niet de illusie dat we twee avonden moeten spelen. We repeteren altijd op dinsdag, en dat is altijd gezellig. OKK is gewoon een gezellige vereniging. Bovendien doen we heel veel zelf. Denk ook maar eens aan het decor. OKK is een club van zelfwerkzaamheid.’

De mannen en vrouwen van OKK hebben het goed naar de zin. Als de voorstelling geweest is, staat steevast nog een uitje op het programma. Steeds wisselende mensen moeten de organisatie van het uitstapje organiseren. ‘Het is dus leuk om lid van OKK te zijn. We hebben alles nu redelijk ingevuld maar nieuwe leden zijn altijd welkom. OKK is van origine een vereniging uit Leutingewolde, maar tegenwoordig komen vrijwel alle spelers uit Roden. En we treden in Roden op.’, zegt de voorzitter.

Het stuk dan. Het ene misverstand na het andere, dat is de grote kracht van deze klucht. Een slechthorende opa en de niet al te snuggere dochter Roos van de buren begrijpen een alledaagse afspraak totaal verkeerd. Opa en Roos luisteren een gesprek af waarin sprake is van ‘afknallen’ en ‘onder de grond stoppen’. En als Hannes dan een gat moet graven, even later een schot klinkt en de jongen verdwenen is, worden daaruit conclusies getrokken. En het wordt er beslist niet gemakkelijker op als even later de inspectie van de Staatsloterij op komt dagen met een cheque van een miljoen.
Op het podium staan Hindrik Brink, Pia van der Velde, Annet van Huffelen, Henriette Barkhof, Rudy van der Krogt, Teun Niemeijer, Cor van der Steeg, Marije Beute, Rienk Warners en nieuweling Johan Ram. Cor Slagter is soufleur en na afloop van de ongetwijfeld geslaagde voorstelling- want daar twijfelt niemand aan- treedt Acapulco op. De voorstelling in de Pompstee begint om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.00 uur geopend en kaarten zijn alleen nog verkrijgbaar aan de kassa.
Naam: Toneelvereniging OKK (Oefening Kweekt Kunst)


Opgericht: 1904
Voorzitter: Cor van der Steeg
Accommodatie: De Pompstee
Contact: Cor van der Steeg, 06-54344659.

UIT DE KRANT