Voor het eerst vrouwen in wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier

in de spo[r]tlight

Wielermeerdaagse Noordenveld Westerkwartier

REGIO - Het is bijna romantiek. Een persbijeenkomst in de Noordhornse molen ’Fortuna’. De miniconferentie wordt geleid  door de wel bekende Theo Jurriëns, voorzitter van de stichting Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier.

Hij komt direct maar met een nieuwtje, de journalistieke opkomst was nog nooit zo hoog. Secretaris Digna Heemstra en penningmeester Bert Pierik flankeren de natuurwetenschapper. Het andere nieuws is dat het dit jaar geen zes- maar een vijfdaagse is, maar dat er wel wedstrijden voor vrouwen verreden worden en dat is voor het eerst. “Er valt een dag weg, maar we willen wel een zo breed mogelijk aanbod presenteren om het zo leuk en aantrekkelijk mogelijk te maken. Vandaar dat er is gekozen om ook drie wedstrijden voor vrouwen in te plannen. Een lang gekoesterde wens van veel dames en we zijn er hartstikke blij mee,” legt Jurriëns uit. De wedstrijden tellen mee voor de landelijke clubcompetitie.
Ook de mannen hadden zo hun wensen. Een daarvan was om naast criteriums ook omlopen te rijden. Een omloop is een veel grotere ronde en het parcours gaat dan buiten het dorp om en kan niet worden afgesloten voor het verkeer. Zo’n langer parcours wordt door veel renners als aantrekkelijk gezien. Ook daaraan is tegemoet gekomen. In Nieuw Roden en Peize wordt een omloop verreden.  “We spreken eens in de twee jaar met de renners om te kijken wat er leeft, wat er eventueel veranderd of aangepast kan of moet worden. Dit is een van de dingen waarin we de renners tegemoet zijn gekomen. Een ander aspect is dat je ook een klassement kan winnen wanneer je niet alle dagen mee rijdt. Zo kunnen de grote klasbakken toch het klassement winnen als ze op een van de wedstrijddagen een andere wedstrijd willen rijden. Ook daarin hebben we rekening gehouden met de wensen van de renners.”  Laten we eens terug gaan naar vorig jaar. De finish in De Wilp. Honderd meter voor het einde. Leider in het algemeen klassement Johan Knol sprintte als eerste richting de eindstreep. De nummer twee in het klassement, Paul de Haan probeerde Knol nog in te halen maar de klassementsleider gooide de deur dicht door een metertje naar rechts te gaan, waarop de twee zwaar in botsing kwamen. De zege ging naar de lachende derde, Coen Rijpma uit Oldeholtpade. De twee kemphanen stonden ruziënd bij de finish hun teleurstelling te verwerken. Een dramatische ontknoping vooral voor Knol die in zijn achtertuin de winst leek veilig te stellen. Pim Cazemier pakte de dagzege.  Al sinds 1982 wordt deze meerdaagse, die vaak als zesdaagse werd verreden al georganiseerd en kende grote winnaars. Wat te denken van Marc de Maar  uit Groningen, Marco Bos uit Roden, Lieuwe Westra uit Munein, en verder terug, Piet Kleine in 1987 en de allereerste winnaar Bert Wekema uit Peize. Deze keer geen zes- maar een vijfdaagse. Zowel Hoogkerk als Marum bedankten om uiteenlopende redenen dit jaar voor de eer. Als vervanger van Marum werd Noordhorn gestrikt. Daar hebben ze al de nodige ervaring met het organiseren van een wielerronde. Zij het dan met vrouwen. De mannen die het daar dit jaar regelen hebben overigens geen ervaring met het organiseren van een grote wedstrijd, maar Jasper Been en Mart Menger krijgen van harte ondersteuning van Digna Heemstra die het vrouwencriterium acht maal met succes organiseerde. Jurriëns is dan ook in zijn nopjes met Noordhorn: “Het is een leuke ronde, midden door het dorp, om de kerk waarin hard kan worden gereden, maar wat ook zwaar is doordat een deel vals plat is. Het dorp heeft ervaring met wielrennen dus we zien er naar uit.” Het mooiste parcours ligt volgens de sterrenkundige in De Wilp. Daar kun je alle kanten op kijken en zie je de renners nog. Schitterend natuurlijk.
Het spektakel barst op zondag 28 juni los in Peize waar de amateurs om 11.00 uur beginnen met een criterium over 60 km.  Vervolgens rijden de vrouwen voor de KNWU-clubcompetitie om 13.00 uur een omloop over 60 kilometer waarna de mannen van de elite/beloften om 14.00 uur beginnen met een proloog en om 16.00 uur start in de Hoofdstraat de omloop over 80 km.  Een dag later verplaatst het gezelschap zich naar Nieuw Roden waar de vrouwen een tijdrit over 4.5 kilometer en een omloop over 86 kilometer rijden. De mannen starten om 19.45 uur in de Dorpsstraat. Dinsdag volgt een rustdag en woensdag beginnen de mannen om 19.45 uur voor het criterium over 80 kilometer in de Meester Haarmanstraat in Zevenhuizen. Dan volgt weer een rustdag en gaat de meerdaagse op vrijdag 3 juli verder in Noordhorn en is de finale natuurlijk weer in De Wilp en wel op zaterdag 4 juli waar het criterium om 19.45 uur in het plantsoen begint en eindigt. Jurriëns hoopt op goede weersomstandigheden en dito inschrijvingen. “We hopen natuurlijk dat alle toppers aan de start zullen verschijnen en vooral ook op mooi weer. Hoe dan ook,” besluit de voorzitter van de wielerorganisatie, “we hebben er alle vertrouwen in dat het weer een groot spektakel wordt.”

Programma:
zondag 15 juli:     Peize,
maandag 29 juli:     Nieuw-Roden
woensdag  1 juli:     Zevenhuizen
Vrijdag 3 juli:     Noordhorn
FINALE:
zaterdag 4 juli:     De Wilp

www.wielermeerdaagse.nl   

UIT DE KRANT