Sportgala Noordenveld: evenement van het jaar?

Sport

Aan sportevenementen geen gebrek in Noordenveld

NOORDENVELD – In de Pompstee in Roden wordt op zaterdag 17 januari weer Sportgala Noordenveld gehouden. Deze week stelt de Krant de genomineerden in de categorie sportevenementen voor. Stemmen kan via www.sportnoordenveld.nl en via de bon in de Krant.

Eerste genomineerde is de Bike Life Veldtoertocht die op 19 oktober voor de tiende keer georganiseerd werd door WTC Roden en TFC Noad. Ook tijdens de tiende editie konden deelnemers weer 25, 40 en 55 kilometer afleggen. Beide verenigingen maken bij de tocht gebruik van ongeveer zeventig vrijwilligers. Start en finish liggen steevast bij het Ronostrand. Dit jaar namen zo’n 800 mensen deel aan de tocht die via Een, Steenbergen en de Nam-berg in Langelo de verzorgingspost in Norg bereikte. Vanaf Norg ging het dan een stukje over de weg naar het Mensingebos in Roden. Ook hier was met dank aan Staatsbosbeheer een leuke ronde uitgezet. Daarna ging de route verder naar de tweede controlepost bij De Zwerfsteen in Roderesch om vervolgens verder te gaan met de laatste kilometers in de Zuursche Duinen. Naast de vrijwilligers is de Bike Life Veldtoertocht al jaren mede mogelijk gemaakt dankzij medewerking van diverse grondeigenaren zoals ondermeer de gemeente Noordenveld, Ronostrand, Nam Assen en Ruitercentrum het Fjordenpaard. De Bike Life Veldtoertocht is een in de gemeente Noordenveld georganiseerde veldtoertocht die door de jaren heen heeft bewezen een veldtoertocht van allure te kunnen zijn voor sportieve toer- en ATB-ers, omdat het aantal deelnemers steeds rond 800 personen is.

Dit jaar is voor de twaalfde keer het REO Open NRT georganiseerd bij tennisvereniging REO, waarbij de Rabobank voor het eerste jaar hoofdsponsor was. Op een Nationaal Ranglijst Toernooi komt de subtop van Nederland strijden om prijzengeld en punten voor de nationale ranglijst. Wat dit toernooi zo uniek maakt is de verbroedering en het samenzijn van topsporters in combinatie met recreatieve sporters. Naast toptennis is er minstens zoveel aandacht voor de andere categorieën. Iedereen kan dus meedoen. De deelnemers kwamen uit heel het land en verbleven in een tentje/camper op het REO-complex of werden ondergebracht in een gastgezin bij REO-leden. In totaal zijn er ruim 400 wedstrijden gespeeld. Er werd binnen verschillende categorieën gespeeld, waardoor er ook meerdere winnaars van REO zelf waren. Tijdens de toernooiweek werd er niet alleen tennis gespeeld op topniveau, maar werden er ook vele andere activiteiten georganiseerd zoals een dartstoernooi en een grote feestavond.

Ook genomineerd zijn de Noordelijke SGW Kampioenschappen in Norg. 2014 was voor Norg het jaar om echte paardentopsport te laten zien in de Langeloerduinen in Norg. Na een drietal jaren waarin de samengestelde wedstrijd ‘De cross van Norg’ weer op de Nederlandse eventingkalender is komen te staan, zijn dit jaar de Noordelijke kampioenschappen georganiseerd. In het eerste weekend van september werden de kampioenschappen verreden onder auspiciën van de KNHS. Dit na een voorbereidingstijd van bijna vier maanden, waarbij meer dan honderd vrijwilligers hebben geholpen in de opbouw en de organisatie. Van de driehonderd nationale ruiters deden de deelnemers uit Friesland, Groningen en Drenthe mee voor het kampioenschap in hun klasse. In totaal tien ruiters hebben de titel Noordelijke SGW kampioen in hun klasse behaald. De deelnemers moesten met hun paard drie onderdelen rijden: een dressuurproef, een springparcours en als kers op de taart de spectaculaire cross. In de cross moet de deelnemer allerlei vaste hindernissen sprongen zoals picknicktafels, boomstammen, hagen en een waterbak. Mede dankzij het prachtige weer hebben de vele bezoekers kunnen genieten van paardensport van het hoogste niveau.

Heeft de stichting Wielerpromotie Noord-Drenthe met de KOGA Slag om Norg goud in handen? Het lijkt er wel op. Elk jaar gaat het niveau omhoog, sluiten meet sponsors aan en wordt de publieke belangstelling groter. Dit jaar was dan ook een editie om in te lijsten, met oog voor de culturele pareltjes van Noordenveld en een zenuwslopende strijd op de gravelpaden bij Peest. Nieuw in 2014 was een grote aanloopronde door de gemeente Noordenveld. Met start in het Gevangenismuseum in Veenhuizen, een mooi voorproefje op de twee kilometer lange gravelstrook van Sandebuur en een korte flirt met de Onlanden. Vervolgens reed het peloton in gestrekte draf naar Norg. Liefst acht grote plaatselijke omlopen kregen de coureurs voor de kiezen. Met telkens de slopende gravelstroken tussen Peest en Zeijen die voor heroïek zorgden. En ondanks de harde wind en de ontbrekende zon liepen de straten in Norg vol met publiek. Een teken dat Noordenveld een uniek evenement in huis heeft. De aandacht van RTL7 Sport, TV Drenthe, kranten en tijdschriften onderstreepten dat. Winnaar van de derde KOGA Slag om Norg werd de Brabander Ronan van Zandbeek, gevolgd door Coen Vermeltfoort en Gert-Jan Bosman. Lokale held Patrick van der Duin uit Nieuw Roden werd knap vierde. Voorzitter van de stichting, Johan Wekema, weet niet wat hem overkomt. ‘Voor renners, publiek en sponsors zijn we in korte tijd interessant geworden. We staan er echt van te kijken en weten niet waar het eindigt.’ De stichting heeft onlangs wel de wens uitgesproken om op te waarderen naar een zogenoemde UCI 1.2 status. Daarmee zou de Slag tot de vijftien beste koersen van Nederland horen en nog belangrijker worden voor renners en regio.

Afgelopen zomer werd onder leiding van wethouder Reint Jan Auwema afgetrapt voor de nieuw in het leven geroepen 4 tegen 4 competitie. Zo’n 60 voetballertjes van 5, 6 en 7 jaar uit Roden, Peize, Nieuw Roden en Norg speelden bij Gomos hun allereerste 4 tegen 4 wedstrijden. Een dikke tien weken later floten de spelleiders van Nieuw Roden voor het laatst af, de eerste volledige 4 tegen 4 competitie was een feit. Tussentijds speelden de jongste generatie voetballers van de gemeente Noordenveld hun wedstrijdjes ook bij Peize, ONR en Roden. Nooit langer dan een kwartiertje rijden. Dit is een van de redenen voor de 4 tegen 4 competitie. Niet veertig minuten onderweg naar verenigingen uit Beilen of Grijpskerk, maar voetballen om de hoek. Daarnaast viel het de toeschouwers op dat er, mede door de kleinere speelveldjes, enorm veel werd gescoord. Daar niet met zeven maar met vier spelers in het veld te staan kwamen de spelertjes bovendien meer aan de bal. Ze vochten meer duels uit en deden allemaal echt mee. Hoe anders is dat bij het in Nederland normaal gevonden zeven tegen zeven voetbal, waar spelertjes van deze leeftijd vaak meer toeschouwer dan deelnemer zijn. Alles staat in het teken van het plezier en de ontwikkeling van de spelertjes, zelfs de spelregels zijn wat aangepast. Zo mag een bal over de zijlijn worden ingetrapt of ingedribbeld, hetzelfde geldt voor een vrije trap. Dit alles onder leiding van spelleiders die de spelertjes spelenderwijs de regels van het voetballen bijbrengen. Een succesvolle en unieke samenwerking tussen voetbalverenigingen in de gemeente Noordenveld. 

UIT DE KRANT