Noordenveld barst van het sporttalent

|||
||| Foto: |||
Sport

Sportgala Noordenveld: Maaike, Adne, Sering of Jolijn?

RODEN – In de Pompstee in Roden wordt op zaterdag 17 januari Sportgala Noordenveld gehouden. Een van de sterkste categorieën is elk jaar weer die van sporttalent. Het kost nauwelijks moeite om die categorie met échte talenten te vullen. Dat is dit jaar niet anders. De Krant stelt de genomineerde talenten aan u voor. Stemmen kan via de bon en via www.sportnoordenveld.nl.

Maaike Verweij is 13 jaar en woont in Veenhuizen. Ze skeelert. ‘Ik ben begonnen op m’n zesde bij De Draai. Ik heb een goed seizoen achter de rug met het Maple/Van Lingen team. Als voorbereiding op de Nederlandse competitie hebben we verschillende buitenlandse Europacup wedstrijden bezocht. Ik kon toen goed mee met de vooral Franse en Italiaanse concurrentie. Een vierde plaats bij het Trois Pistes toernooi in Zuid Frankrijk (zo’n beetje het grootste skeelertoernooi van het jaar), een zesde plaats in Gross Gerau in Duitsland en een eerste plaats in het Belgische Mechelen. Hoogtepunt dit jaar waren de Nederlandse kampioenschappen in Nijeveen, Daar ben ik vier keer Nederlands kampioen geworden op de 300 meter tijdrit, de duizend meter, drie kilometer puntenkoers en de drie kilometer afvalkoers. Verder haalde ik nog zilver op de 500 meter en een bronzen medaille op de aflossing. Een paar weken na het NK liep ik tegen een scheurtje in mijn bovenbeenspier op, waardoor ik twee maanden niet kon skeeleren. Door goede begeleiding ben ik goed genezen en ben ik nu weer volop aan het trainen voor volgend seizoen. Ik train overigens vijf, zes keer per week met (indoor)skeeleren, hardlopen, fietsen en krachtoefeningen. Op deze manier probeer ik zo goed mogelijk in vorm te komen voor volgend seizoen.’

Turnster Sering Perdok is veertien jaar en komt uit Norg. Ze turnt in de eredivisie dames van de KNGU in de categorie junioren en is lid van de selectie van Jong Oranje. Sering traint dertig uur per week in het nationaal turncentrum, onderdeel van het CTO in Heerenveen. Voor Sering begon het jaar goed met de uitverkiezing tot sporttalent van de gemeente Noordenveld. In februari werd ze zelfs genomineerd voor sporttalent van de provincie Drenthe. Door haar goede prestaties is Sering in 2014 voor het derde jaar op rij genomineerd in de categorie sporttalent van de gemeente Noordenveld. Tijdens het NK turnen in Ahoy veroverde ze een bronzen medaille op het toestel balk. Ook op het toestel brug liet ze een erg goede oefening zien en eindigde ze op een mooie vierde plaats. Op de meerkamp behaalde ze een achtste plaats, een knappe prestatie voor een eerstejaars junior. Sering turnde een prachtige oefening op balk en ook op de brug liet ze een sterken oefening zien. Beide goed voor een plaats in de toestelfinale. Als beloning voor deze prestaties heeft Sering dit najaar Nederland mogen vertegenwoordigen als lid van het Nederlands juniorenteam in internationale toernooien in Duitsland en Frankrijk. In Hamburg werd ze allround tweede. Ook in het internationaal sterk bezette toernooi in Parijs turnde Sering een uitstekende wedstrijd en behaalde een vijfde plaats op het toestel sprong.

Hockeykeepster Jolijn Essink (13) heeft een uitermate succesvol jaar achter de rug. Na een zware voorcompetitie heeft ze als minst gepasseerde keepster met haar team geplaatst voor de hoogste landelijke competitie in haar leeftijdsklasse. Ook in deze competitie is ze tot nu toe de minst gepasseerde keepster. Menig tegenstander zou haar het liefst ‘achter het behang’ willen plakken. Door deze prestaties is ze met haar clubteam dit jaar geselecteerd om uit te komen op het landelijke Nederlands kampioenschap voor C-jeugd, dat dit voorjaar gespeeld wordt. Ook Jolijn’s prestaties op clubniveau bleven niet onopgemerkt. Zo werd ze door de KNHB wederom geselecteerd voor het selectieteam van regio Noord. Daar heeft ze zich verder ontwikkeld en wel zo goed dat ze na het doorlopen van meerdere selecties ook hier als eerste keeper onder de lat staat. Jolijn’s droom is ooit deel te kunnen nemen aan de Olympische Spelen. Ze heeft de gouden medaille van Joyce Sombroek al in handen gehad. Ook bij topniveau trainer Wilbert Witkamp (Larense Mixed Hockey Club) is Jolijn’s prestatie afgelopen jaar opgevallen. ‘Snel, explosief en dat ik speciaal naar het Noorden moet komen om een keeper mee te nemen die vijf minuten kan sprinten.’ Jolijn’s doel is het Oranje doel.

Adne Koster is 14 jaar en woonachtig in Roden. Hij doet al vier jaar aan wedstrijdwielrennen en voor het vijfde seizoen aan wedstrijdschaatsen. ‘Vorig jaar oktober heb ik de jeugd wintertriatlon in Assen gewonnen en ben afgelopen voorjaar uitgenodigd om bij de Drentse schaatsselectie te komen, waar we een intensief trainingsprogramma volgen. We trainen vijf keer per week, meestal in Assen en we zijn in de herfstvakantie met de selectie voor een trainingsweek naar Inzell geweest. Ik ben lid van wielervereniging Meteoor Assen-Roden. En komend seizoen word ik nieuweling. Dan rijden we wedstrijden van tachtig kilometer en ook daar moet dus stevig voor getraind worden, meestal vijf keer per week. Voor het schaatsen ben ik lid van de Scheuvelloper, een vereniging die in Assen schaatst en omdat de ijsbaan waarschijnlijk toch dicht gaat, moet ik volgend jaar naar een andere ijsbaan. Waardeloos van de provincie Drenthe. Hoezo talentontwikkeling in de provincie Drenthe? Afgelopen zomer was er het NK jeugdwielrennen in Philippine in Zeeland en daar ben ik tweede geworden in de categorie 7 bij de jeugd. Voordat je mee mag doen aan het NK moet je je eerst per district plaatsen door ongeveer zes wedstrijden. Ik was als eerste geplaatst voor district Noord. Van de achttien wedstrijden die ik gereden heb het afgelopen seizoen, heb ik acht keer podium gereden, het leek wel alsof ik een abonnement op de tweede plaats had het afgelopen seizoen. Tijdens de Ronde van Roden ben ik uit het peloton gedemarreerd, maar helaas was degene die ook ontsnapte mij in de sprint net te snel af. Verder heb ik in augustus meegedaan aan de European Cycling Tour in Assen, waar een week lang gestreden werd om de podiumplaatsen in een sterk internationaal deelnemersveld. Ik eindigde als elfde. Ik hoop met schaatsen en wielrennen de top te bereiken.’

|||
|||

UIT DE KRANT