Titelverdededigers naar Kampioenschappen Tuigpaardenconcours Norg

Afbeelding
in de spo[r]tlight

NORG – Een evenement dat bezoekers uit heel Nederland én Duitsland trekt: het Tuigpaardencouncours in Norg. Op dinsdag 28 juli wordt –ie voor de 38e keer gehouden. Nog niet eerder stonden er zoveel kampioenschappen op het programma, namelijk vijf! Een absoluut record dankzij overleg met vertegenwoordigers van de deelnemende tuigpaardensportorganisaties, volgens voorzitter Gezienus van Zonneveld van de Stichting Norgermarkt Concours.

“En weet je waar we ongelofelijk trots op zijn? We zijn uitgeroepen tot het beste Tuigpaardenconcours van heel Nederland. De tuigpaardenorganisaties complimenteerden ons voor de organisatie ervan en voor de dagindeling. Fantastisch toch?” roept Van Zonneveld die heel nauw betrokken is bij de organisatie van het paardenevenement. “Het concours kent al een heel lange historie. De stichting is opgericht in 1978 door de Boermarke (een groep mensen die grond bezitten en er een bestemming aan geven, red.) van Norg.”

De vijf rijders die in 2014 kampioen zijn geworden in de rubrieken die dit jaar op het programma staan van het nationaal Tuigpaardenconcours in Norg hebben zich hiervoor allemaal weer aangemeld. Op dinsdag 28 juli streven ze ernaar het kampioenslint opnieuw om de hals van hun paarden te laten hangen.

Tijdens het 38e Norgermarkt concours beginnen de vijf kampioenschappen omstreeks zes uur in de middag. Dames met Hackney’s bijten het spits af met de nationale titelstrijd, gevolgd door het NK Fries Ras Eenspannen Ereklasse en het NK Nederlandse Tuigpaarden Eenspannen Ereklasse. Het vierde kampioenschap is Tuigpaarden Fokmerries Open Klasse regio Noord en daarna de titelstrijd Hackney’s Vierspan.

De kampioen van vorig jaar in de rubriek Fries Ras Eenspannen Ereklasse, Willem Wester uit Tjerkgaast, traint vanaf medio juli dagelijks met zijn 11-jarige hengst Maurits 437 in de hoop voor de tweede keer als winnaar uit de bus te komen. Hij houdt rekening met een spannende wedstrijd vanwege de hevige concurrentie in deze categorie. “Met dagelijkse oefeningen en trainingen probeer ik op het juiste moment te pieken”, zegt hij. Hiermee roept hij bij zichzelf ook herinneringen op aan de vele kampioenschappen die hij in het verleden behaalde met de dekhengst Ulke 338. Deelnemen aan het jaarlijkse nationaal Tuigpaardenconcours in Norg is voor Willem Wester altijd een ware beleving. De grasmat noemt hij “perfect” en “veilig” omdat er geen gaten in zitten.

Ook Anneke Huckriede die meedoet aan het Kampioenschap Hackney’s Dames heeft heel goede ervaringen met het Norgermarkt Tuigpaardenconcours. Ze vindt het een heel mooi evenement met een prima baan. Al meer dan 30 jaar doet ze mee aan tuigpaardenwedstrijden, evenals haar echtgenoot en andere familieleden. Met haar man Lambertus heeft ze in Enschede een trainigs- en handelsstal met Hackney’s en andere tuigpaarden. Meedoen aan het Kampioenschap Hackney’s Dames kan met kleine of grote maat showpaarden die van oorsprong uit Engeland komen. Rijdster Anneke Huckriede brengt de kleine 16-jarige ruin Magic Victory in de baan. Zij hoopt voor de vijfde achtereenvolgende maal de kampioenstitel te behalen.

Het derde kampioenschap is Tuigpaarden Eenspannen Ereklasse. Johan Borkent uit Hengelo brengt ook dit jaar de vos Napoleon weer in de ring en streeft ernaar het succes van 2014 te herhalen. In de rubriek Tuigpaarden Fokmerries Open Klasse regio Noord probeert Harm Jan Veenstra uit Boyl met het paard Etiena opnieuw kampioen te worden. Lambertus Huckriede uit Enschede gaat de strijd aan in de rubriek Hackney’s Vierspan. Hij zet zich ervoor de kampioenstitel van 2014 vast te houden.

Kenmerkend voor het Norger Tuigpaardenconcours is ook het sociale karakter ervan. Bezoekers die slecht ter been zijn, kunnen een parkeerkaart aanvragen bij bestuurslid Willy Tienkamp. Zij is telefonisch bereikbaar onder nummer (0592) 61 39 80. De parkeerplaats is in de manege naast het wedstrijdterrein. Wie met een rolstoel, rollator of scootmobiel naar het Tuigpaardenconcours komt, kan terecht in de tent RolScoot bij de uitgang van de piste. Een ideale plek voor mensen met een handicap.

Het Norger Tuigpaardenconcours telt 27 rubrieken en trekt ongeveer 250 deelnemers met zo’n 350 paarden. Zeven uren achtereen rijden de edele viervoeters met rijtuigen over het wedstrijdterrein. Een professionele omroeper geeft tekst en uitleg. Vrolijke muzikale klanken verhogen de sfeer en stimuleren de paarden om hun beste beentje voor te zetten. Een toegangskaartje kost 14 euro. Dit is te koop bij de entree van het wedstrijdterrein en ook online verkrijgbaar op de website www.stichtingnorgermarktconcours.nl. Voor kinderen tot 14 jaar is de toegang gratis.

Het Tuigpaardenconcours begint op dinsdag 28 juli om vier uur ’s middags. Burgemeester Hans van der Laan van de gemeente Noordenveld heeft veel waardering voor dit jaarlijkse evenement en is dan ook graag bereid de deelnemers en het publiek te verwelkomen.

Naam: Norger Tuigpaardencouncours

Organisatie: Stichting Norgermarkt Concours

Opgericht: 1978

Website: www.stichtingnorgermarktconcours.nl

UIT DE KRANT

Lees ook