‘Soms lopen we dwars door het publiek. Vinden ze fantastisch’

|||
||| Foto: |||
in de spo[r]tlight

90 jaar Muziekvereniging Noordenveld

NOORDENVELD – Al tientallen jaren marcheren ze door straten, langs pleinen en markten. In Noordenveld én ver daarbuiten. De showband van jubilerende Muziekvereniging Noordenveld wordt namelijk met grote regelmaat geboekt door buurlanden België en Duitsland, maar ook de Fransen hebben de showband uit Roden ontdekt. Misschien wel mede dankzij de kostuums in Napoleaanse stijl. Of door de typisch ‘Noordenveldse sound’, iets wat de club nastreeft. “Van 100 meter afstand moet het publiek kunnen horen dat de Showband uit Noordenveld eraan komt”, roept Arjan de Boer, tambour-maître , man met de stok, van de band.

Hoewel nog maar 35, zit Arjan de Boer al 25 jaar bij de showband uit Roden. “Ik ben onlangs gehuldigd”, vertelt De Boer trots. Trots is hij sowieso op het feit dat –ie bij de showband zit. “Je bent ambassadeur voor je eigen omgeving. Omdat we overal komen, zetten Noordenveld op de kaart met ons korps.” Ooit is –ie begonnen als slagwerker, nu heeft hij de leiding over de 38 leden tellende ploeg. Hij loopt voorop met de stok, een mase (spreek uit als mees)heet dat officieel, bepaalt of de groep ‘op vieren’ of in een langere sliert ‘op tweeën’ loopt en welk showtje er opgevoerd wordt om het publiek te vermaken. En wie denkt dat ieder optreden door de straten van tevoren tot in de puntjes is ingestudeerd, heeft het mis. Het is behoorlijk improviseren zelfs, blijkt uit het verhaal van de leader of the band. “We proberen zoveel mogelijk in te spelen op het publiek. Zij moeten vermaakt worden, dat is ons hoofddoel. Staan er op de hoek van de straat drommen mensen, kan het maar zo zijn dat ik besluit om er dwars doorheen te lopen. Vindt het publiek vaak fantastisch!.” Behalve dat de algemene leiding op zijn schouders rust, zorgt De Boer er als bandmanager voor dat de boekingen binnenkomen. “Daarbij werken we nauw samen met impresariobureau ’s, hoewel dat zeker niet betekent dat de optredens dan binnenstromen. Je moet je als showband in de picture spelen. Natuurlijk in de eerste plaats met muziek dat goed in het gehoor ligt. We spelen bijvoorbeeld Rolling in the deep van Adele, maar ook soundtracks uit Game of Thrones en Kuifje bijvoorbeeld. Dat is trouwens ook ons thema voor dit jaar, soundtracks. En minder bekende nummers spelen we ook, een beetje richting Latin. We werken heel erg aan ons eigen geluid. Maar of je succesvol bent of niet heeft ook alles met uitstraling te maken”, weet De Boer. “Die moet fris en actief zijn. Iedereen moet fier rechtop lopen, geen hangende schouders. Daar trainen we behoorlijk op. En die frisse uitstraling geldt ook voor de uniformen. Die zijn net nieuw en door onszelf ontworpen. Er is geen muziekvereniging in Nederland die zulke pakken heeft als wij. En kennelijk valt dat op.”

Ter ere van het 90-jarig jubileum organiseert de showband een op 17 oktober een taptoe in de Sportcentrum de Hullen. Dat doen ze samen met 8 andere muziekkorpsen uit de regio. De Boer belooft een leuk feestje. “Overal waar wij komen is er feest en maken we feest. Geweldig toch?”

|||

UIT DE KRANT