O.K.K. speelt ‘Bonje na het Bal’

Afbeelding
in de spo[r]tlight
In the sportlight: Toneelvereniging O.K.K. LEUTINGEWOLDE/RODEN – Oefening Kweekt Kunst. Dat betekent de afkorting O.K.K., in de regio bekend als buitengewoon gezellige toneelvereniging. Dat die oefening ook daadwerkelijk kunst kweekt, dat kunt u zaterdag 4 maart weer met eigen ogen aanschouwen als de vereniging het stuk ‘Bonje na het bal’ op de planken brengt. Plaats van handeling is de Pompstee in Roden. De voorstelling zal om 19.30 uur beginnen, de zaal is een half uur eerder al geopend. Na afloop is er – uiteraard- live muziek.
De mensen die besluiten naar de Pompstee te gaan, zullen acteurs zien die goed beslagen ten ijs komen. Reden: de voorstelling is al twee keer gebracht en twee keer was dat een succes. O.K.K. stond half februari namelijk twee keer in ‘t Huys van Bunne, waar de toeschouwers dus met volle teugen genoten van het blijspel in drie bedrijven. Het stuk dat gespeeld wordt is overigens een moderne uitvoering van het bekende ‘Gevaarlijk Snoepgoed’ van Max Andrea. Mimi en Peter van Waterschoot van der Gracht goten dat stuk in een modern jasje.
Het (k)luchtig blijspel in drie bedrijven gaat met name over de familie Van Zuiden. Zij komen met carnaval terug van het jaarlijkse bal masqué in de schouwburg. Pa draagt, verkleedt als piraat, een nogal aangeschoten moeder (zij is verkleed als non) in zijn sterke armen over de drempel. Wil hij met haar soms de huwelijksnacht opnieuw ‘groots en meeslepend’ gaan beleven, zo ziet her er namelijk wel uit. Iets anders is dat Sinterklaas ineens op korte termijn te willen gaan samenwonen met Tanja, de jeugdige en clowneske dochter des huizes. Opa dan? Die sleept als dansende paashaas even later een Indiaanse mee naar binnen. En opa piekert er werkelijk niet over haar terug te laten keren naar haar wigwam. Het zijn, kortom, nogal dwaze toestanden in huizen Van Zuiden na het bal masqué. De situatie wordt nog vreemder als er ineens ook andere feestgangers komen opdagen. Die gaan zich bemoeien met de toch al behoorlijke hachelijke situatie. Dan wordt duidelijk dat niets is wat het lijkt. Het stuk wordt omschreven als een blijspel waar de ‘spetters van af vliegen’ en ‘hilarisch’. Zoals we dat ook van O.K.K. gewend zijn.
O.K.K. is van origine een toneelvereniging uit Leutingewolde, dat haar stukken wel al heel lang in Roden speelde. Aanvankelijk werd er zelfs vervoer geregeld vanuit Leutingewolde naar Roden, opdat zoveel mogelijk mensen de voorstelling bij konden wonen. Gaandeweg is het een meer Roner gezelschap geworden, al zal de vereniging haar roots uiteraard nooit verloochenen. Met het uitstapje naar Bunne heeft de toneelvereniging haar vleugels nog meer uitgeslagen. Wat O.K.K. verder typeert is de gezelligheid. O.K.K. is meer dan de jaarlijkse voorstelling, de deelnemers organiseren bijvoorbeeld elk jaar weer een gezamenlijk uitje. Ook typisch O.K.K. is de zelfredzaamheid. De leden kunnen veel meer dan toneelspelen en doen zoveel mogelijk zelf. Ook het decor wordt zoveel mogelijk zelf gemaakt. Net als alle andere toneelverenigingen in de buurt werkt O.K.K. met een leescommissie. Aan de hand van de bevindingen wordt bepaald welk stuk gebracht zal worden. Daarbij staat humor, uiteraard, voorop. Een voorstelling staat voor lachen en voor gezelligheid, dus worden de blijspelen met zorg gekozen. Ook typisch O.K.K. is de honkvastheid van de leden. Al jaren weten de bezoekers wie ze op de planken zullen zien schitteren. Dat is dit jaar dus ook niet anders. Van de partij zijn bijvoorbeeld Hindrik Brink, die dit jaar in de huid van een stoere zeerover zal kruipen en zich ongetwijfeld weer van zijn beste kant laat zien. Henriette Barkhof is ook een vaste waarde, net als bijvoorbeeld Volksvermaker Cor van der Steeg en Rudi van der Krogt, wie kent hem niet? Verder is het genieten van Janine Bandringa, Annet van Huffelen, Pia van der Velde en Rienk Warners. Zij zullen er samen voor zorgen dat de lachsalvo’s zaterdag 4 maart niet van de lucht zullen zijn. En mochten de hoofdrolspelers even de tekst kwijt zijn, dan is daar altijd nog souffleur Cor Slachter. Ook vertrouwd is dat de regie in handen is van Teun Niemeijer. Vaste gezichten dus en vaste ingrediënten voor ongetwijfeld een avond dolle pret. Na afloop speelt Ideaal, het orkest onder aanvoering van Zweitse Smilda en met onder andere ook Dirk Jan Mollema. Ook dat wordt genieten dus. Bovendien begint de voorstelling dus op tijd: 19.30 uur. Opdat het na afloop nog langer gezellig kan blijven.
Toneelvereniging O.K.K. Speelt: ‘Bonje na het Bal’ Wanneer: zaterdag 4 maart Waar: Pompstee, Roden Aanvang: 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur) Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa.

UIT DE KRANT