André van Tubergen ‘Bezig zijn met kunst en cultuur brengt mij onder de mensen’

Afbeelding
Foto: Tieme Dekker
kleintje cultuur

NORG / LEEK – Wie André van Tubergen spreekt hoort twee passies: Schilderen bij de Teken- en Schildersgroep De Nörger Varvers en zijn vrijwilligerswerk bij museum Nienoord in Leek. Beiden zijn van een compleet andere orde, maar geven wel een levensinvulling die bij hem past. ‘Bezig zijn met kunst en cultuur brengt mij onder de mensen’.

Het verhaal begint bij de Nörger Varvers. ‘Ik zit op de woensdagavondclub bij Jeanette Radstaak. Omdat De Brinkhof 50 jaar bestaat hadden we binnen onze schildergroep het idee opgevat om daar een bijdrage aan te leveren. Uiteindelijk is daar het thema ‘Feest’ uit voortgekomen. Iedereen kon op zijn eigen wijze daar een bijdrage aanleveren. Ik heb dat gedaan met een schilderij waarin de voorzijde van De Brinkhof naar voren komt. Toen de opdracht bekend was heb ik een rondje gelopen rond het gebouw en foto’s genomen. De keus viel al snel op de voorzijde. Er is gekozen voor een vierkant van 50 bij 50 centimeter. Daarna ben ik met potlood, liniaal en rekenmachientje aan het werk gegaan. Ik heb het schilderij zo helemaal de maat genomen en in een potloodtekening weergegeven. Ik heb ervoor gekozen om het heel realistische en tot in kleinste details na te schilderen. Je ziet de weerspiegeling in de glazen, de schaduw van de zon, de stenen bakstenen en bestrating. Ik heb dat met acrylverf gedaan. Dat droogt snel en voor dit project had dat zo zijn voordelen. Een schilderopdracht waaraan ik al in november van het vorige jaar ben begonnen.’

André van Tubergen is van huis uit Amsterdammer. Via omzwervingen richting Alkmaar en Opeinde werd jaren geleden eens camping Den en Duin in Norg bezocht. Het oog van zijn vrouw viel toen op De Vijversburg. ‘Daar wil ik wel wonen,’ zei zij. En zo kwam Norg in beeld als woonplaats. ‘Mijn vrouw heeft proeflessen bij de Nörger Varvers gevolgd, maar overleed voor dat zij geplaatst kon worden. Ik dacht toen, waarom neem ik niet in haar plaats deel en zo is het gegaan. Het mooie is dat ik daarvoor nog nooit geschilderd had. Ja, kozijnen, maar dat was het dan ook.’

André van Tubergen is ook vrijwilliger bij Museum Nienoord in Leek. Elke woensdag, en soms meerdere dagen per week, is hij daar actief. Hoofdtaak is het onderhoud van tuigen, leidsels en alles wat daar aan optuigmateriaal bij aanwezig is in het Rijtuigenmuseum. Binnenkort is er een Open Depot Dag en dat is op 20 april. ‘Dat is voor liefhebbers een erg interessante dag. Dan kun je onze 245 rijtuigen, 70 arrensleden, 100 miniaturen, de collectie tuigen, kleding en ons archief bezoeken. Als gids geef ik ook vaak rondleidingen naar het depot en de borg. Op deze dag kun je vrij door het depot lopen en kun je alles zien.’ Een andere expositie is Fiep op Wielen. Tot einde augustus is deze expositie van de schrijver van Jip en Janneke Fiep Westendorp te bezichtigen.

De expositie van de Nörger Varvers is te bekijken tot en met 16 april in De Brinkhof. Er zijn schilderijen te zien die allemaal met het thema ‘Feest’ te maken hebben. De schildersclub heeft twee groepen die leskrijgen op de dinsdagmiddag in De Edenhof in Een onder leiding van Olga Talsma en op de woensdagavond in het Technasium In Norg onder leiding van Jeanette Radstaak.

UIT DE KRANT