Museum ’t Steenhuus gaat weer open

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Nieuws

NIEBERT – Op zaterdag 20 april zal Museum ’t Steenhuus aan ‘t Pad 15a weer haar deuren openen voor een nieuw seizoen. Dit jaar zijn niet één, maar twee wisselexposities te zien. Miniatuurauto’s van alles soorten, maten en merken zijn dit gehele seizoen aanwezig en zijn aangeboden door een verzamelaar uit Grootegast. Daarnaast is ook een unieke verzameling inktstellen te zien.

‘En bij die inktstellen zitten hele unieke exemplaren. Niet zomaar een potje met een veer erin, maar van porselein met prachtig schilderwerk,’ vertelt secretaris Trientje Wiersema. Al 20 jaar vertegenwoordigt zij het bestuur en begon ooit als voorzitter. ‘We zitten in een uniek pand. Het Iwema-Steenhuis. Het is van oorsprong een oud verdedigingsfort, maar door een ingrijpende verbouwing halverwege 1800 is het een boerderij geworden. Wij hebben in de schuur het museum gevestigd.’ Ooit opende het museum in 1986 haar deuren in de Nieberter Molen. Al gauw werd de collectie, die het leven van honderd jaar geleden toont, te groot. Een meer geschiktere locatie werd gevonden in een leegstaande boerderij. Voor 1 gulden per jaar mocht het museum intreknemen. ‘Dat is een prachtig verhaal. Aan het eind van het jaar waren ze verplicht om met de eigenaar een borrel te drinken. Dan werd ook de gulden overhandigd. Hij was meer kwijt aan de drank dan dat er huur binnenkwam.’ Begin jaren 90 kocht het Groninger Landschap het Iwema-Steenhuis over van een boerengezin die daar een boerderij runde. Jarenlang bleef het gezin wonen in het voorhuis, terwijl het museum in de schuur haar seizoenen draaide.

Ieder jaar weten zo’n 2000 bezoekers het museum te vinden, die elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend is van 13.30 tot 17.00 uur. ‘We zouden het ontzettend leuk vinden om onze openingstijden te verruimen, maar dan hebben we wel vrijwilligers nodig. Gelukkig hebben twee zich aangemeld voor dit seizoen, want we zijn hier wel afhankelijk van. We hebben nul betaalde krachten. Zelfs twee oprichters doen nog met veel plezier mee. Maar er is genoeg ruimte voor meer enthousiaste vrijwilligers die ons museum een warm hart toedragen. Met meer handen is het ook mogelijk eerder open te kunnen. Dus we gaan graag in gesprek met personen die zich geroepen voelen!’ Aldus Wiersema.

Ook is het museum zeer geschikt als trouwlocatie en is vergaderen mogelijk. De tuin met oude fruitrassen is vrij toegankelijk en daar staat ook de dikste rode beuk van het noorden. Maar ook ín het museum valt genoeg te zien en te beleven. ‘We krijgen wel eens te horen dat het zo vol staat. Dat bedoelen ze dan positief. Er valt altijd iets te bekijken en mensen kunnen echt ervaren hoe men vroeger leefde. De wat oudere generatie neemt ook weer hun kinderen mee, dus het verhaal wordt doorgegeven.’ Het museum herbergt een bijzondere collectie, waaronder een oude taveerne met porseleinen tap. Dit seizoen helaas niet te zien is het overlevingskistje uit de tweede wereldoorlog die ooit bedoeld was voor prinses Irene. ‘Bij gevaar konden ze haar erin leggen, ook een gasmaker is eraan bevestigd. Deze kist hebben we dit jaar uitgeleend aan museum Fort aan de Ham in Uitgeest. Maar volgend jaar is deze weer te zien!’ Verder heeft het museum verschillende ruimtes zoals een stijlkamer anno 1900, een meidenkamer-keuken, een kapperswinkel en schooltje. Het museum is rolstoeltoegankelijk en de bovenverdieping kan met een lift worden bereikt. Er is dus altijd een goede reden om langs te komen 20 april. ‘We hopen natuurlijk op mooi weer, zodat er in de tuin wat lekkers gegeten en gedronken kan worden.’ Meer informatie over het museum en andere musea in Niebert: www.museaniebert.nl.

UIT DE KRANT