Na zachte dagen – weekend winterse buien?

weerbericht Weer

door Johan Kamphuis:

De Paasdagen komen dichterbij en deze feestdagen staan bekend om hun uiteenlopende weerbeelden. Het kan sneeuwen en het kan voorjaar zijn. Nu valt de Pasen dit jaar vroeg wat de kans op zacht lenteweer niet ten goede komt. Hoewel deze statistieken niet zo heel veel zeggen want deze dagen hebben we immers al te maken met zacht lenteweer. Het woord lente heeft momenteel overigens vooral betrekking op de temperatuur want vaak is de zon de grote afwezige. Volgende week zal ik dieper in de paasdagen duiken. Het Amerikaanse rekenbrein NCEP heeft dit inmiddels al wel gedaan en die data laat een onheilspellende mogelijkheid zien met gure buien, een doorstaande oostenwind en nachtvorst. Of het zo’n vaart zal lopen? Dat is natuurlijk afwachten maar mogelijk krijgen we dit weekend al een klein voorproefje als koude lucht vanuit het Poolgebied komt afzakken en er ook buien gaan vallen die zomaar vergezeld kunnen gaan van hagel en natte sneeuw.


Deze dagen is het nog zacht. Vandaag wordt het rond 15 graden en ook morgen (woensdag) is het erg zacht met een temperatuur rond 14 graden. Wel is er dan veel bewolking al maakt de zon vooral eerst nog kans. Later passeert een storing door het noorden en neemt de kans op wat regen toe. Daarbij is het rustig weer. Donderdag is het eveneens rustig en vaak bewolkt. Het blijft droog en het kwik doet een stapje terug naar een graad of 12. Koudere lucht boven het noorden van Europa begint dan inmiddels in beweging te komen en zakt af naar het zuiden. Naar het zich nu laat aanzien zal het grensgebied ons vrijdag bereiken waardoor de kans op regen toeneemt. Het kwik komt dan niet meer hoger uit dan een graad of 10 wat overigens een vrij normale waarde is voor de tijd van het jaar.
Mocht het spoorboekje kloppen dan arriveert de koude lucht zaterdag in ons gebied. Zowel aan de grond als op hoogte wordt het dan kouder. Zaterdag wordt het 8 of 9 graden en ook zondag zullen we de 10 graden niet halen. Op beide dagen schijnt weliswaar af en toe de zon maar gaan er ook buien vallen met zeer waarschijnlijk een winters tintje. Inderdaad, natte sneeuw en hagel. Mogelijk steekt er ook nog een gure wind uit richting tussen westen en noordwest. Begin volgende week houden we deze temperaturen nog maar na enkele dagen lijkt het kwik zich weer te gaan oprichten. Of dat ook de trend zal zijn tijdens de Paasdagen zullen we nog even moeten afwachten. Niemand zit meer op het ‘Amerikascenario’ te wachten.
 

Me e r d a a g s e 

         Weerbeeld          Wind richting          Wind kracht          Min temp          max.. temp          zon          neerslag         
wo          Wolken/wat zon/buitje/zacht          w/zw          2/3          7          14          30          30         
                                                                       
do          Wolken/wat zon/rustig          w/zw          2/3          7          12          20          10         
                                                                       
vr          Toenemende kans op regen          w/zw          3/4          9          10          20          60         
                                                                       
za          Wat zon/(winterse) buien          w/zw          4/5          5          9          30          60         
                                                                       
zo          Wat zon/(winterse) buien          w/nw          4/5          3          8          30          60         

UIT DE KRANT