Kwik opnieuw de lucht in

weerbericht Weerbericht

Afgelopen zaterdag werd het 24.4 graden en niet eerder was het zo vroeg in het jaar zo warm. Aan de andere kant is het ook nuttig de waarde van zo’n record te zien en die is gering. Op 10 april 2009 werd het met 24.8 graden warmer en tijdens de tweede decade van april werd het op 15 april 2007 zelfs 28.8 graden en is het in het verleden vaak warmer geworden tot half april dan afgelopen zaterdag. Om het record even in perspectief te plaatsen. Het ging hier dus om een dagrecord. Wat niet wegneemt dat het warm was. Stralend was het niet, omdat storingen met koelere lucht in de buurt van ons land lagen. In de nacht naar zondag viel wat regen en daar werd een andere oorzaak van het niet zonnige weer duidelijk wanneer we ‘s ochtends naar de auto liepen: Sahara zand. Inmiddels komt de lucht niet meer uit het noorden van de woestijn maar vanaf de oceaan.

door Johan Kamphuis:

Dat betekent ook dat het kwik weer heeft ingeleverd. Dankzij een hogedrukgebied boven Midden-Europa dat zich uitstrekt over het Iberisch Schiereiland wordt er de komende tijd wel weer mildere lucht aangevoerd. Morgen (woensdag) wordt het 13 graden en wisselen wolken en zon elkaar af. Het blijft droog en de zuidwestenwind is matig, windkracht 3 tot 4.

Donderdagochtend begint zachtere lucht uit te stromen over ons gebied wat wel gepaard gaat met wolken en aanvankelijk ook lichte regen. In de loop van de ochtend wordt het droog maar of we de zon te zien gaan krijgen is maar zeer de vraag. Het is zacht bij 16 graden. In de nacht is het eveneens behoorlijk mild met 11 of 12 graden als laagste temperatuur.

Vrijdag en zaterdag loopt de temperatuur verder op. Onder invloed van een stevige zuidwester wordt het vrijdag 18 en zaterdag 19, misschien wel 20 graden. Duidelijk is dus dat er weer een warme episode op het menu staat. Ook de nachten zijn zacht met 10 tot 12 graden. Beide dagen blijft het op de meeste plaatsen droog en zien we geregeld de zon.

Vanaf zondag wordt er in het noorden van Europa gewerkt aan een onheilspellend scenario. Poollucht wordt op transport gezet richting Europa en het is niet ondenkbaar dat deze Arctische lucht ons na het weekend gaat bereiken. het is nog ver weg, mogelijk kan deze kou nog afbuigen maar het is een serieus ‘achterhoofdscenario’. Mocht dit uit gaan komen dat staan er maandag en dinsdag gure dagen op het menu met winterse buien en kwikstanden van amper 10 graden. Zover is het nog niet. Eerst oplopende temperaturen, vaak droog en geregeld zon.

UIT DE KRANT