Zo bescherm jij je buitenkraan tegen de vorst

Partner nieuws

De winter komt er weer aan, en dat betekent dat de tuin ook winterklaar gemaakt moet worden. Verschillende tuinmeubels verdwijnen weer de schuur in en wellicht wil je fragiele planten wel ter bescherming afdekken zodat deze beschermd zijn tegen de vorst. Iets anders dat belangrijk is om te beschermen tegen de vorst, is je buitenkraan. In dit artikel lees je meer over hoe je jouw buitenkraan kunt beschermen tegen de vorst.

Sluit de buitenkraan af

Als eerste stap is het belangrijk om de watertoevoer naar de buitenkraan af te sluiten. De meeste huishoudens hebben een afsluitklep binnen in het huis die je kunt dichtdraaien om de buitenkraan af te sluiten. Door de buitenkraan af te sluiten, zorg je ervoor dat het water in de leidingen niet naar buiten kan stromen en dan weer bevriest. Zo kan je voorkomen dat je leidingen kapot gaan.

Laat het water uit de leidingen lopen

Wanneer je de buitenkraan afgesloten hebt, is het tijd om het overige water uit de leidingen te laten lopen. Dit kun je doen door de buitenkraan open te draaien en de klep te openen. Zo kun je het overige water laten ontsnappen omdat zo het water uit de leidingen gedrukt wordt. Op deze manier wordt de kans op bevriezing dus geminimaliseerd.

Ontkoppel de tuinslang

Een andere belangrijke stap is om de tuinslang te ontkoppelen. Vervolgens bewaar je deze op een droge en een vorstvrije plek zodat deze niet alsnog kan bevriezen. Als je de tuinslang aan de kraan laat zitten, kan hier namelijk nog water achterblijven dat kan bevriezen. Zo kan zowel je slang als je kraan schade oplopen.

Isoleer de buitenkraan

Verder kun je de buitenkraan ook isoleren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld speciale isolatiematerialen gebruiken. Deze kun je in de meeste bouwmarkten wel vinden. Vervolgens kun je de isolatie rond de kraan wikkelen en goed te bevestigen.

Kijk naar vorstbestendige buitenkranen

Verder kun je natuurlijk ook altijd voor speciale, vorstbestendige buitenkranen kiezen. Dit is natuurlijk vooral handig wanneer je op een plaats woont waar de temperaturen erg laag worden. Deze kranen zijn ontworpen om vorstschade te minimaliseren en hebben ingebouwde bescherming tegen bevriezing. Kijk bijvoorbeeld op vervangingsmarkt.nl/ voor verschillende soorten buitenkranen. 

Buitenkranen kunnen fragiel zijn, en het is dan ook belangrijk om deze in tijden van vorst en kou goed te beschermen. Met het volgen van de bovenstaande tips kom je al een heel eind!

UIT DE KRANT