Boekenpraat

Afbeelding
Boekenpraat

Regelmatig bespreekt Femke Liemburg van Boekhandel Daan Nijman in deze krant haar Boek van de Week. Femke leest verschillende genres: de ene keer een thriller, dan een roman, soms een uitstapje naar poëzie of geschiedenis, maar het kan ook net zo goed een kinderboek zijn dat haar is opgevallen. Het Boek van de Week is in ieder geval altijd een boek dat ze bijzonder genoeg vindt om over te vertellen, een pareltje tussen alle nieuwe uitgaven.??? 

Deze week: Misjka van Edward van de Vendel en Anoush Elman

Nadat de Zilveren Griffels en Penselen bekend werden afgelopen zomer, had ik meteen al het vermoeden dat ‘Misjka’ weleens de Gouden Griffel-winnaar zou kunnen worden. En mijn vermoeden kwam uit. Meer dan terecht. De Gouden Griffel is de belangrijkste onderscheiding voor een oorspronkelijk Nederlandstalig jeugdboek. Ik vind het belangrijk om dit familieverhaal nu in de Kinderboekenweek eens extra onder de aandacht te brengen. 

‘Misjka’ vertelt het verhaal van Roya en haar familie. Ze wonen nog maar net in een ‘echt’ huis. Voor veel mensen is dat misschien niet zo bijzonder, maar voor Roya des te meer. Er ontbreekt alleen nog iets; bij een echt huis hoort ook een huisdier. De broers van Roya willen het liefst een slang of een ander angstaanjagend dier, maar Roya stelt een konijn voor als huisdier, iets kleins om te aaien. Misjka, een klein wit dwergkonijntje, maakt de familie compleet en intens gelukkig. 

Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van Anousch Elman, toen hij samen met zijn familie van Afghanistan naar Nederland vluchtte. De liefde voor familieleden en voor een klein huisdier was nog nooit zo invoelbaar. Door het verhaal klein te houden, voelt het juist heel groot. Het is een verhaal over uitblinken in weggaan en opnieuw beginnen en te allen tijde troost kunnen vinden bij je naasten. 

Dit verhaal is heel belangrijk. Juist nu, in deze tijden. Het zou voorgelezen moeten worden op alle basisscholen in het land. Ze zouden er op school een project van kunnen maken. Misschien wel tijdens de Kinderboekenweek met het thema ‘Bij mij thuis’. Wanneer voel jij je veilig thuis? Wat heb je daarvoor nodig. Wat hebben kinderen doorgemaakt die zijn gevlucht uit hun geliefde land? Deze en zoveel andere vragen zijn belangrijk om met elkaar te bespreken. We kunnen ons niet voorstellen wat voor impact sommige ervaringen hebben, maar proberen om ons in te leven is al een stap in de juiste richting. 

Door de pen van Van de Vendel krijgt het verhaal een zangerig karakter en raakt het de juiste toon. Het boek is niet alleen sterk door het schitterende en aangrijpende verhaal. Het heeft ook heel mooie illustraties van de hand van Annet Schaap. Het is de eenvoud, het intieme dat dit boek siert. 

Titel: Misjka 

Auteur: Edward van de Vendel en Anoush Elman 

Illustratie: Annet Schaap

ISBN: 9789045127903

Prijs: € 17,99

UIT DE KRANT