Femke bespreekt ‘Afgeschreven’ van Angelique Haak

Afbeelding
Boekenpraat

Regelmatig bespreekt Femke Liemburg van Boekhandel Daan Nijman in deze krant haar Boek van de Week. Femke leest verschillende genres: de ene keer een thriller, dan een roman, soms een uitstapje naar poëzie of geschiedenis, maar het kan ook net zo goed een kinderboek zijn dat haar is opgevallen. Het Boek van de Week is in ieder geval altijd een boek dat ze bijzonder genoeg vindt om over te vertellen, een pareltje tussen alle nieuwe uitgaven.    

Deze week: Afgeschreven van Angelique Haak

Eerder was ik een echte thrillerlezer. Ik verslond het ene na het andere spannende boek. Langzaamaan ontdekte ik ook andere genres waar ik van kan genieten. Boeken die je horizon verbreden en die je tot andere inzichten kunnen laten komen. Dat is het mooie van lezen; het kan inspannend zijn, iets van je vragen en daarnaast is er genoeg te lezen voor de pure ontspanning. 

Deze keer liet ik mij meeslepen door de thriller van Angelique Haak. Het boek ‘Afgeschreven’ is niet haar eerste thriller; ik las al eens eerder een boek van haar hand. Maar dit verhaal kostte me mijn nachtrust. Oké, ik had vakantie, dus ik kon het me permitteren. Maar toch. Ik ging pas tegen half vier slapen. Ik begon in het verhaal, werd erin gezogen en het liet me niet meer los tot ik bij de laatste pagina was. Tot ik wist hoe het zat; de ontknoping is spectaculair. 

Deze thriller gaat over Sasja Winters, een succesvolle thrillerschrijfster met een populaire reeks op haar naam: de Maasstadmoorden. Een serie, bestaande uit vijf delen, immens geliefd, maar ook gehaat door vele lezers. Er wordt gesmeekt om een zesde deel. Maar de verhalen brengen de schrijfster zo in verwarring, ze raakt door het schrijven buiten zichzelf. Ze besluit te stoppen met de serie en geen vervolg meer te schrijven. Een incident met haar uitgever zorgt ervoor dat ze aan zichzelf gaat twijfelen. Het maakt haar bijna gek, ze verliest zichzelf helemaal. Zelfs zodanig dat ze niet meer voor haar gezin kan zorgen en uiteindelijk wordt ze zelfs opgenomen in een kliniek. Na enige tijd lijkt ze alles weer wat op de rit te hebben en durft ze voorzichtig weer toekomstplannen te maken. Totdat er een moord gepleegd wordt. Een moord die in alles een exacte kopie lijkt van die uit het eerste deel van de Maasstadmoorden: Fortis Puella. De moordenaar heeft maar één boodschap: ‘voltooi de serie of er vallen meer doden.’ In eerste instantie lijkt het duidelijk wie hier achter zit en dreigt het verhaal als een nachtkaars uit te gaan… Totdat niets is wat het lijkt en er veel meer aan de hand blijkt te zijn dan het voor de hand liggende scenario. Of Sasja bezwijkt onder de druk, of dat ze zich staande weet te houden, dat lees je pas in het laatste gedeelte van deze keispannende thriller.

Het was echt lang geleden dat een boek mij uit de slaap wist te houden. Angelique Haak is het gelukt en het smaakt naar meer. Dus kom maar op met het volgende deel…. Of misschien beter van niet 

Titel: Afgeschreven

Auteur: Angelique Haak

ISBN: 9789021684864

Prijs: € 18,99

UIT DE KRANT