Martinus Thijs organiseert voor de derde keer de toertocht tijdens Kleintje Rodermarkt

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
Noordenvelder Noordenvelders

RODEN - Martinus Thijs leerde ooit voor timmerman, maar is inmiddels alweer bijna 35 jaar werkzaam bij Loonbedrijf van den Berg in Foxwolde. Naar eigen zeggen heeft hij nog nooit een ochtend gehad dat hij met tegenzin naar zijn werk ging en bevalt het hem erg goed als kraanmachinist. ‘Ik had gewoon niets met het timmeren, maar heb wel alle diploma’s behaald. Het loonwerk kwam toevallig op mijn pad en van die keuze heb ik nooit spijt gehad. Het is een fijn bedrijf en mijn werkgevers zeggen dan ook altijd: wij hebben geen werknemers, maar het zijn “onze jongens”.’

Thijs is geboren in Leutingewolde en heeft één broer en één zus. Hij heeft een fijne jeugd gehad op de boerderij, maar had geen affiniteit om de boerderij over te nemen. ‘We hadden koeien en tuigpaarden. Mijn vader was een échte paardenman en deed dan ook vaak mee aan concoursen.’ Thijs meent zich zelfs te herinneren dat er nog een foto is van vroeger waar zijn vader meedeed aan een concours welke toen werd gehouden in de Heerestraat en georganiseerd door de Vereniging Voor Volksvermaken Roden. ‘Volgens mij stond die foto op een asbak, maar dat weet ik niet zeker meer. Ik ging altijd mee hoor en kan ook vlechten et cetera, maar daar hield mijn liefde voor de paarden ook wel mee op. Mijn voorkeur gaat uit naar andere paardenkrachten!’ Thijs lacht en kijkt zijn dochter Iris aan, die net als hem deze passie voor tractoren deelt. Samen hebben ze dan inmiddels al een aantal georganiseerde tractortochten op hun naam staan.

Nadat Thijs zijn vader overleed erfde hij de tractor van hem. Een Ferguson 135 uit 1970, welke inmiddels volledig is gerestaureerd. ‘Ik heb de tractor elders ondergebracht, want hier in de garage past hij niet. Toen ik mijn vrouw Gerda leerde kennen hebben we eerst een paar jaar aan de Dreesdenstraat gewoond en daarna zijn we naar ons huidige huis verhuisd hier aan de Schaapstraat. Iedereen verwachtte dat wij ter zijner tijd wel op de boerderij wilden gaan wonen, want dan kon ik daar ook gewoon de tractor enzovoort kwijt, maar dat wilden we niet. Mijn zus woont daar nu, dus de boerderij is nog wel in de familie. Toen de Ferguson was gerestaureerd volgden al snel de eerste tractortoertochten om aan deel te nemen en gingen, zowel Iris als ook oudste dochter Melanie mee. ‘Melanie rijdt ook zelfstandig op de tractor en dat zou Iris ook wel graag willen, maar helaas heeft ze daarvoor een apart tractorrijbewijs nodig. Tegenwoordig zit dat niet meer standaard bij het autorijbewijs in en het is gewoon erg duur.’ En bij een tractor hoort natuurlijk ook een wagen anders is het plaatsje niet compleet! ‘Het is een gerestaureerde Miedemawagen uit 1958. Ik zag hem staan in Gieten en heb overlegd met mijn vrouw. Nou ik kan je wel vertellen: Ik was zo blij als een vrouw kan zijn met een kinderwagen wanneer ze zwanger is!’ Thijs verhuurt de wagen ook voor eventuele evenementen en plechtigheden. 

In 2021 werd Thijs benaderd of hij voor de zondag van het Hemelvaart Concours een toertocht voor tractoren wilde organiseren als aanvulling van het programma van Volksvermaken Roden. Daar hoefde hij niet lang over na te denken en inmiddels organiseren ze dit jaar al voor de derde keer de toertocht. ‘Deelnemers zeggen geregeld bij terugkomst dat ze op plekken zijn geweest waar ze nog niet eerder waren langsgekomen. Het is mooi om te zien dat het nog zo leeft bij iedereen. We hebben voor de tocht van zondag 12 mei al veertig aanmeldingen, waarvan de oudste bijna tachtig is en de jongste zeventien. Een groot deel zijn vrienden van Iris en samen hebben we het met de hele groep gewoon heel gezellig.’ Thijs heeft de toertochten tot nu toe veelal uit eigen zak betaald en daar nooit moeilijk over gedaan, maar dit jaar vraagt hij voor het eerst een kleine bijdrage. ‘Ik was er al vaker op gewezen dat ik best een bijdrage kon vragen, maar vond het gewoon leuk om het te organiseren en iedereen iets mee te geven als dank voor deelname. Dit jaar hebben we voor het eerst een tussenstop geregeld met een hapje en een drankje, dus nu dan toch maar om een bijdrage gevraagd en daar deed niemand moeilijk over hoor.’

Naast de toertochten tijdens Hemelvaart hebben Thijs en zijn dochter tijdens corona ook voor het eerst een verlichte tractortocht georganiseerd. ‘Iris vond dat er wel wat “licht in de duisternis” mocht komen in die tijd. Er werd al wel vaker een verlichte tractortocht gedeeld op de socials en dat leek ons ook wel wat. We hebben toen gekeken of er animo voor was en zijn verzorgingstehuizen in de buurt gaan aanschrijven of zij het wellicht leuk vonden dat we dit gingen organiseren. Daar werd heel positief op gereageerd en ook dat hebben we nu inmiddels twee keer gedaan. We hebben dan ongeveer achttien deelnemers, want veiligheid is natuurlijk erg belangrijk in deze. Of we dat dit jaar ook weer gaan doen?’ Thijs lacht en dochter Iris knikt al “ja”.

UIT DE KRANT