De Ongenode Gast op pad met Toegankelijk Noordenveld

Roden Ongenode Gast Toegankelijkheid Noordenveld voor Iedereen
Roden Ongenode Gast Toegankelijkheid Noordenveld voor Iedereen Foto: ERIK VEENSTRA
(On)genode gast

Ongenode Gast

Wat:                 Wandeling Toegankelijk Noordenveld

Wanneer:         Donderdagmiddag 13:00 uur

Waar:                Heereborchplein Roden

RODEN – Op het Heereborchplein staat donderdagmiddag tussen Blokker en Trekpleister een clubje mannen en vrouwen in het zonnetje te kletsen. Niet zo maar. Het is namelijk de week van de Toegankelijkheid. Je zou het niet zeggen van een afstandje, maar de meeste van hen hebben een beperking. Eenmaal dichterbij ziet de Ongenode Gast Grietje Huizing, die door MS afhankelijk is van haar rolstoel. Bij niet iedereen is een handicap zichtbaar. Toch zijn ze wel degelijk beperkt. Om aandacht te vragen voor toegankelijkheid voor iedereen, maakt de club samen een wandeling door het fraai vernieuwde centrum van Roden. De Ongenode Gast loopt een stukje mee.

Zeker is er rekening gehouden met mensen met een handicap of beperking met de vernieuwing van het centrum. Zo zijn overal witte geleidelijnen aangebracht. Voelbare lijnen die te volgen zijn voor mensen met een visuele beperking. Dat is hartstikke mooi natuurlijk, maar dan moeten winkeliers niet hun stoepborden op de lijnen parkeren. Of hun mandje met weekaanbiedingen. Want dan werkt het niet. Aan beide zijden van de 30 centimeter brede lijnen moet 60 centimeter vrij zijn, leert de Ongenode Gast van Jan Harke Huizing die namens Toegankelijk Noordenveld aanwezig is. Anderhalve meter dus. En hij kan het weten, hij ziet met één oog minder dan 20 procent. Geert Joosten uit Peize was slechtziend, maar is door glaucoom helemaal blind geworden. Toch blijft de econoom en oud-RUG docent opgewekt en positief, vertelt echtgenoot Ria Joosten die overal naar toegaat met haar man. Toegankelijk Noordenveld heeft nauw contact met de gemeente, zegt Diederik Wieringa uit Norg. Hij is afhankelijk van zijn driewielfiets. Huizing prijst de samenwerking met de gemeente Noordenveld. ‘We worden overal bij betrokken. Ons wordt advies gevraagd bij bijvoorbeeld de inrichting van wijken, openbare ruimten, openbare gebouwen, aanleg van fietspaden of de verbouwing van de bibliotheek zodat mensen met een beperking op een gelijkwaardige manier mee kunnen doen in de maatschappij.’ Jos Sanders, beleidsmedewerker inclusie van de gemeente Noordenveld beaamt dat. De gemeente heeft in 2016 het VN-verdrag Handicap ondertekend. Daarmee is de gemeente verplicht om de positie van mensen met een beperking te verbeteren en om uitsluiting te voorkomen, zo vertelt hij de Ongenode Gast. ‘De samenwerking met Toegankelijk Noordenveld is heel goed. We zijn erg resultaatgericht.’ Hij heeft nog een leuk nieuwtje te vertellen in dit kader. ‘Op 28 september is de lokale inclusieagenda unaniem aangenomen door de raad.’ Die inclusieagenda betekent inclusiviteit in de breedste zin van het woord. Ook LHBTI’ers moeten overal aan mee kunnen doen in Noordenveld. Maar dat terzijde. Terug naar de club die de toegankelijkheid van de winkels in Roden op de korrel neemt. Te beginnen bij de Trekpleister. Wieringa benadrukt om vooral positief te kijken. Misschien zijn er oplossingen die ook voor andere winkels een idee kan zijn, zegt hij. Anna Oosterom is er namens de Zakenkring. Ze belooft toegankelijkheid van winkels op de agenda te krijgen van de Roder ondernemersclub.

Andrea werkt bij de drogisterij. Trekpleister doet er alles aan om het voor mensen met een beperking zo toegankelijk mogelijk te maken. ‘Onze schappen staan op wielen. Mocht iemand in een rolstoel ergens niet langs kunnen, rollen we een stelling op zij. Ach, en er valt wel eens iets om, maar hoe erg is dat?’, lacht Andrea. Grietje Huizing is vaste klant bij de TP. Ze scheurt met haar karretje direct de hoek om naar de kassa. Ze vertelt wat ze nodig heeft en het personeel haalt het voor haar op. Wel zo makkelijk vindt ze. Joosten test met zijn blindenstok ondertussen de gangpaden van Trekpleister. Het balletje onderaan de stok rolt langs de schappen. Dat geeft houvast, zegt hij. ‘Beperkingen heb je in allerlei vormen, zichtbaar en onzichtbaar, zoals mensen met dementie. Je wilt graag een samenleving die daar op voorhand rekening mee houdt. Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te gaan en waar nodig een helpende hand te bieden.’

Ook Henk Kouwenberg, Theo Kamstra (vrijwilliger technische zaken), zijn vrouw Ina (penningmeester) en Diederik Wieringa doen een rondje TP. Conclusie: een en al inclusie bij de drogist aan het Heereborchplein. Dat wordt beloond met een sticker die Wieringa met uiterste precisie op het raam plakt. Bewustwording creëren, was de bedoeling van de wandeling. En dat is zeker gelukt.

Roden Ongenode Gast Toegankelijkheid Noordenveld voor Iedereen
Roden Ongenode Gast Toegankelijkheid Noordenveld voor Iedereen
Roden Ongenode Gast Toegankelijkheid Noordenveld voor Iedereen
Roden Ongenode Gast Toegankelijkheid Noordenveld voor Iedereen
Roden Ongenode Gast Toegankelijkheid Noordenveld voor Iedereen
Toegankelijkheid Noordenveld Ongenode Gast Roden

UIT DE KRANT