De Ongenode Gast scoort een mooie kerstboom bij de Vrije Tijd Tuinders

Afbeelding
(On)genode gast

RODEN – Een mail van de Vrije Tijd Tuinders in Roden: de bomen zijn gerooid, woensdag klokslag 9 uur start de verkoop. De Ongenode Gast is er als de kippen bij. Wellicht dat er een leuk boompje tussen zit, dus dan is dat ook meteen maar weer geregeld. Wanneer de Ongenode Gast de bolide de kerstbomenlaan instuurt op woensdagochtend, is er nog weinig reuring op het terrein.

In de kantine zijn Gerhard van Voorn en Klaas van der Veen verwikkeld in een onderonsje. De eerste kerstboom staat al op de teller. Het is voor het eerst dat de Vrije Tijd Tuinders op woensdag starten met de verkoop van de kerstbomen. ‘Doen ze overal, dus we dachten, laten we dat ook eens proberen’, verklaart Van Voorn de Ongenode Gast. Wie een boom bij de Vrije Tijd Tuinders koopt, is verzekerd van een kakelverse boom. De heren hebben de bomen namelijk vorige week maandag gerooid uit eigen tuin. De kleine exemplaren met de schep, de grotere met een kraantje. Voor het eerst staan er ook door velen geliefde Nordmanbomen op het terrein. ‘Daar was veel vraag naar, dus die hebben we extra ingekocht’, vertellen de heren. Naast het geldkistje ligt op de tafel in de kantine een lijst met namen. Namen van 21 tuinders die per toerbeurt dienst hebben om de bomen aan de man (of de vrouw) te brengen. ‘We zijn iedere dag, met uitzondering van zondag, van 9:15 tot 16:30 aanwezig. De diensten verdelen we onder de tuinders. In tweeënhalve week proberen de bomen te verkopen. Ieder jaar hebben we er tussen de 300 en 350 stuks.’

Woensdag loopt het nog geen storm. De heren verwachten dat het zaterdag pas echt losgaat. De Ongenode Gast besluit om elders in de week nog eens polshoogte te nemen op het tuinderscomplex. Vrijdagmiddag, uurtje of twee. Aan het weer ligt het niet. Een mooie winterdag, windstil en de zon schijnt. Dit keer zijn penningmeester Geert Uilenberg en secretaris Ed Nijhof de heren van dienst. Tot dusver zijn er een stuk of tien bomen verkocht, weet Uilenberg. De Ongenode Gast heeft haar oog laten vallen op een snoezig dik boompje. Niet al te groot, want met twee Cane Corso’s in huis is er geen bal die het overleeft. Een tafelmodel lijkt haar een betere optie. Betalen kan heel handig met de QR-code die op het raam van de kantine is geplakt. Als de penningmeester constateert dat het geld op de bank staat, tilt Nijhof de boom in de auto van de Ongenode Gast. Advies: eerst een paar dagen in de schuur. Bomen gaan over het algemeen niet goed op een temperatuurverschil van min vijf naar plus twintig, weet de secretaris.

Twee dames en een heer lopen het terrein op. Roelie en Klaas en buurvrouw Dinie. Dinie is onlangs aan haar oog geopereerd en rijdt daarom met haar buurtjes mee, verklaart ze. Dinie is lid van de tuindersvereniging kiest altijd voor een boom van eigen teelt. Klaas roemt de service op het complex. ‘Je wordt hier echt goed geholpen. Bovendien brengen ze de boom naar je auto, of in ons geval, de aanhanger. Waar vind je dat nog? Terwijl het drietal naarstig op zoek gaat naar de mooiste boom, babbelt de Ongenode Gast nog even met de secretaris. ‘Het gaat goed met de Vrije Tijd Tuinders. Er is ontzettend veel belangstelling. Meer dan twintig mensen staan er op de wachtlijst voor een tuin.’ Dat daar geen woord van gelogen is, blijkt wanneer er een dame met haar zoontje op Nijhof afstapt. Ze heeft een afspraak om een tuin te bezichtigen. De Ongenode Gast heeft de buit binnen en verlaat het terrein om vervolgens meteen bij de overburen maar even wat verlichting te fixen. Want op zondag zitten die paar dagen schuur erop en kunnen de ballen en de lampjes erin. Kom maar op met die gezellige tijd.

Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT