De Ongenode Gast verlegt de grenzen van twee naar drie

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
(On)genode gast

RODEN – Een driewielfietsontdekdag. De Ongenode Gast heeft het nog niet eerder beleefd. Maar de man achter de Nietapper voetbalclub Nietrap Vooruit en bekend quizmaster Sieger Zoutman is er ook, volgens het persbericht dat de deur uitgestuurd werd door Zorgplaza. Dan moet het wel wat zijn. In ieder geval valt er vast wat te lachen. Waar het nu precies helemaal omgaat? In de riante sporthal staan fietsen met drie wielen klaar om bereden te worden door toekomstige eigenaren.

Wanneer de Ongenode Gast samen met paparazzifotograaf Erik Veenstra arriveert bij de Hullen, is het parkeerterrein niet bepaald dik bezaaid met auto’s. Er staat welgeteld één driewielfiets geparkeerd in de fietsenstalling. Naar waarschijnlijkheid is die eigendom van Diederik Wierenga. De Norger is namelijk de eerste die de Ongenode Gast tegen het lijf loopt donderdagmiddag rond een uurtje of één. Gerard Prins van de Fietsersbond is er ook. De bond is namelijk initiatiefnemer van het event. Het is best bijzonder dat dat dit keer in Roden plaatsvindt, want meestal gebeurt dat in steden als Emmen en Assen, de grotere plaatsen in de provincie Drenthe, weet hij de Ongenode Gast te vertellen. Mensen met evenwichtsproblemen of andere lichamelijke ongemakken kunnen deze donderdagmiddag allerlei driewielers naar harte lust uitproberen. Het stigma dat je wel heel erg beperkt moet zijn om op zo’n ding te springen moet maar eens de wereld uit, vindt Sieger Zoutman die de fietsen namens Zorgplaza aan de man of de vrouw brengt. Zelfs de Ongenode Gast zou er blij van worden, meent hij. Nou, kan die zich daar iets bij voorstellen wanneer het zaterdagavond te laat is geworden en er onbedoeld teveel drankjes zijn weggetikt en een taxi niet binnen handbereik is. Je dondert namelijk maar zo niet om. Maar als vervoersmiddel naar en van werk, nee. Nog maar even niet. Zorgplaza is leverancier van de Van Raam driewielfietsen, de grootste op dit gebied wereldwijd. De fietsen zijn een uitkomst voor mensen met bijvoorbeeld evenwichtsstoornissen, zoals dat bij Wierenga het geval is. Je maakt met gemak een noodstop mocht dat nodig zijn. Zonder er vanaf te kukelen, weet hij uit ervaring. En als je voor een verkeerslicht moet wachten, blijf je gewoon lekker zitten. Achterin de zaal sjeest meneer Van Oort (92) in het rond. Ook de hobbel over de turnmat neemt hij prima. Hij woont in Emmen en is speciaal voor de proefmiddag samen met zijn dochter Saskia en vriendin mevrouw Van der Ruyt naar Roden gekomen, vertelt hij.

Meneer heeft zelf een Van Raam fiets, maar is nieuwgierig naar de nieuwe (compactere) uitvoeringen. De Easy Rider bevalt hem uitstekend, het prijskaartje van ruim 6k minder. Zijn dochter vindt het onzin. Haar vader kan het betalen en hij zou het gewoon moeten doen, is haar advies. Mevrouw Van der Ruyt overweegt een exemplaar om samen met haar vriend een lekker stukje te kunnen toeren. En om boodschappen mee te doen. Er kan namelijk eenvoudig een grote mand op de fiets gemonteerd worden, hoort ze bij navraag. Verderop staat Frank Balk, hij verkoopt wielen die je aan (nagenoeg) iedere fiets kunt monteren. Swinging Wheels, heten de innovatieve wielen. Als de betreffende fiets voorzien is van een speciale beugel, klip je de zijwielen er met behulp van snelsluiters zo onder. Ideaal voor mensen die de fiets graag meenemen op vakantie, weet Balk.

Bert Jan Luimes verkoopt USVA-fietsen. Dat zijn fietsen die helemaal op maat van de klant gemaakt worden. De veelal ligfietsen zijn ideaal voor onder andere mensen met artroseklachten. Door het speciale stuur komt er geen druk op de handen. Henriëtte begeleidt namens de fietsersbond mensen die een driewielfiets willen aanschaffen. Fietsen op een driewieler vergt namelijk een iets andere techniek als op een tweewieler, weet ze. De Ongenode Gast weet genoeg. Met gierende banden terug naar kantoor.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT