De bouwgroepen voor de Rodermarkparade hebben hun eerste vergadering erop zitten; de Ongenode Gast schoof ook aan

Afbeelding
Foto: Tieme Dekker
(On)genode gast

RODEN - Het aftellen is alweer begonnen! Nog enkele maanden en dan barst het feest in Roden weer los. De Volksvermakers van Roden hebben het draaiboek weer uit de kast gehaald en de eerste bouwgroep vergadering voor de Rodermarktparade staat deze avond op het program. Dit jaar de 58ste editie alweer met als motto : ‘Beleven en Genieten’.

Aanvang van de vergadering is 20.30uur, maar de Ongenode Gast mag graag zien wie er binnenstappen en plaatst zich dan ook om iets voor 20.00 uur al aan de ronde tafel, tegenover de bar, in het Wapen van Drenthe. Aan deze tafel zitten al de heren Martinus Thijs en Patrick Vijfschaft. Martinus is al jaren de vaste tractorchauffeur van bassischool de Tandem, maar heeft daardoor ook al die jaren nog nooit echt zelf kunnen genieten van al het pracht en praal tijdens de optocht. Hij heeft Patrick bereid gevonden één van de routes van hem over te nemen, dus vanavond de vuurdoop voor deze jonge knul. Linda Muñoz schuift ook aan bij de ronde tafel. Zij is hier samen met Cobie Witteman vanavond aanwezig voor BBS de Verwondering om hun onderwerp te delen. Binnen korte tijd wordt het steeds drukker rondom en aan de ronde tafel. Volksvermaker Irwig de Vos maakt entree en deelt met hen, die het willen horen, zijn verhaal rondom hun verhuizing. Voor nu nog even een nomadenbestaan voor hem en Linda, maar hopelijk over 2 weken rust in het mooie Steenbergen. Inmiddels is het 20.20uur, de zaaldeuren gaan open, en afgevaardigden van de bouwgroepen kunnen aanschuiven aan de, in rijen opgestelde, tafels. Bart de Vries en zijn gevolg verzorgen de koffie en thee en inmiddels zien we ook dat de overige “blauwe jasjes” plaats hebben genomen naast voorzitter Lammert Kalfsbeek. Aan de andere zijde van de voorzitter zit de 3-koppige vakjury van de wagens : Jeffrey Klinker, Paul Huizinga en Jurgen Terlouw.

‘Mooie ruimte vol!’ de eerste woorden voor de opening klinken door de microfoon en daarmee heeft Lammert de eerste bouwgroep vergadering officieel geopend. Eerst even een controlerondje of alle opgegeven bouwgroepen (13 stuks) aanwezig zijn en dan kan er gestart worden met delen van de algemene voorwaarden voor deelname. Hierbij vooral aandacht gevestigd op het aantal kinderen welke er op de wagen mogen zitten (voordat er weer extra onderdelen op het laatste moment moeten worden toegevoegd aan de parade om kinderen te kunnen vervoeren) en het afval regelement. Eindelijk mogen dan ook de onderwerpen door de bouwgroepen worden gedeeld en er blijft altijd iets van een bepaalde spanning heersen of er niet twee dezelfde onderwerpen zijn. Al hoe graag de Ongenode Gast deze onderwerpen al met jullie zou willen delen, heeft zij de voorzitter moeten beloven hierover nog even te zwijgen. Waarvan akte!

Terwijl de Volksvermakers de koppen even bij elkaar steken om de onderwerpen nog even op een rijtje te zetten (en te googlen wat sommige onderwerpen inhouden) worden wij nog een keer getrakteerd op koffie/thee met een koekje. Jurylid Jeffrey Klinker neemt de microfoon over en maakt bekend dat naast de “gebruikelijke” prijzen die worden uitgedeeld er dit jaar ook een extra prijs in het leven wordt geroepen: Duurzaamheidsprijs. Benieuwd hoeveel wagens er straks zonnepanelen meezeulen of gebruik gaan maken van trap auto’s. De Volksvermakers maken hun financiële bijdrage aan de bouwgroepen bekend (en daarbij zien we dan penningmeester André Postema altijd iet wat witjes wegtrekken) en worden de data bekend gemaakt waarop de heren acte de préséance geven langs de bouwgroepen. Alvorens er dan een welverdiend biertje genuttigd mag worden (Volksvermakers Jan Herman Kunst, Roy Steendam en Egbert de Rink beginnen al aardig dorstig te kijken) rest er nog de rondvraag. Geen pittige discussies meer te voeren slechts enkel en alleen nog aandacht voor veiligheid, jurering tractor en te verdelen plaatsen op de bouwlocaties. De handen kunnen uit de mouwen, de onderstellen uit de loods en voor de Ongenode Gast de pen in de tas, want ook zij is inmiddels wel toe aan een drankje.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT