De Ongenode Gast hoort nog eens wat op ‘t 70plus café in Peize

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
(On)genode gast

PEIZE – Als je niet weet waar je naar toe moet op een druilerige woensdagochtend maar toch echt even aan de dagelijkse sleur wil ontsnappen, moet je in Peize zijn. Bij Café Ensing brandt de kachel behaaglijk en hebben Annie en Erik de koffie altijd klaarstaan. En je hoort nog eens wat. Voer voor de Ongenode Gast die dol is op sappige verhalen.

Een plekje voor de deur, hoe mooi wil je het hebben? Heel even denkt de Ongenode Gast op een herensociëteit te zijn beland. Een clubje van zo’n tien mannen van zekere leeftijd zit gezellig met elkaar te keuvelen onder het genot van een bak verse koffie met een koekje rond de klok van tien uur. De enige aanwezige dames zijn Grietje en Geesje. Ze zitten links vooraan in het gezellige etablissement aan een tafeltje, gescheiden van de heren. Als je wil weten wat Peize bezighoudt, moet je bij Grietje zijn. Er valt een hoop te verbeteren aan de wegen in het dorp meent ze. Regelmatig organiseert Grietje wandelingen en rijdt zelf mee in haar rolstoel om de toegankelijkheid te monitoren. Niet zelden komt ze met haar wielen vast te zitten in modderige bermen. Komt omdat de wegen door boomwortels bol zijn gaan staan en naar de buitenkanten schuin aflopen, legt ze de Ongenode Gast uit. Geesje is daarentegen erg tevreden over de wegen in het pittoreske Paais. Ze woont aan de Joest Lewelaan in Peize. De Woerd is fantastisch aangelegd door de gemeente, vindt ze.

Heimen Pijlman is ook van de partij. Hij is de oprichter van het 70plus café. Hij woont nog maar 9 jaar in Peize en voelt zich een beetje een buitenstaander, zegt hij. Pijlman meende dat er behoefte was een gezellige ochtend voor gepensioneerde 70plussers. Hij kreeg gelijk. Kwam er in den beginne een mannetje of vijf op af, nu zitten er iedere week zeker tussen de 15 en 20 mannen en vrouwen. Niks moet, alles mag, zegt de aanjager van het initiatief. ‘We kunnen het hier over het weer hebben tot aan ‘ik wou dat ik vanochtend niet meer wakker werd.’ Snel verklaart hij dat laatste. ‘Een vaste gast van het café was alleenstaand en werd steeds slechter ter been. Als hij weer eens was gevallen duurde het soms uren voordat iemand hem vond. Hij wilde niet meer. Ook dat soort dingen worden hier besproken. Hij overleed onlangs. We hebben de familie een kaart gestuurd.’

In de hoek zitten Evert, Lammert, boer Piet, en Geert. De laatste drie hebben een jarenlange staat van dienst bij de Peizer volksvermakers. Lammert zat ook 50 jaar bij Gemeentebelangen. Oud-burgemeester Hans van der Laan, die tegenwoordig veel Down Under vertoeft, speldde hem 12 jaar geleden een koninklijke onderscheiding op. De mannen hebben voor ieder probleem een oplossing. Het dorpshuis is dit keer onderwerp van gesprek. Het dorpshuis moet eraf en zou mogelijk op het terrein van de Peizer voetbalclub herbouwd worden. Slecht plan vinden de mannen. Het leegstaande Huis te Peize kan uitstekend fungeren als dorpshuis. Piet bewoonde lange tijd het statige Huis te Peize. Dreef er zijn veehandel. Het ligt mooi in de kom van het dorp. Goed voor de sociale controle. Veel beter als achter op een sportveld waar je overlast alleen maar in de hand werkt, menen de 70plussers. Op de plek van het waar de oude Es-school stond bouw je vervolgens een seniorencomplex in dezelfde stijl van de Esborg, en hoppa, woningtekort voor ouderen ook opgelost. Wellicht brengen de heren de Noordenvelder gemeenteraad nog op goede ideeën.

Ook aanwezig: Henk en Freddy. Beide mannen worden ook wel ‘koning van de geheime zender’ genoemd, weet Geert. Henk zette ooit eens ’s avonds tegen een uurtje of elf een antenne op het dak van Geert zodat hij ook de piratenplaatjes kon ontvangen. Dat waren nog eens tijden, lachen de mannen. Ondertussen zijn er ook nog een aantal dames aangeschoven. Die komen altijd wat later, weet Pijlman. Voor mevrouw Van der Riet is het haar derde keer. ‘Een gezellige toestand’, noemt ze het. Erik en Annie gaan nog maar weer eens met de koffiepot rond. De Ongenode Gast is weer helemaal op de hoogte van het wel en wee in Peize.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT