Ongenode Gast bezoekt de Moeder- en kindmiddag

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
(On)genode gast

Ongenode Gast

Wat:                  Moeder- en kindmiddag

Waar:                Speelgoedmuseum Roden

Wanneer:         Donderdag 14:30 uur

RODEN – De mailbox van de Ongenode Gast loopt niet over van de uitnodigingen. In tegendeel zelfs. Februari is kennelijk niet de maand voor aangelegenheden met een feestelijk tintje. Jammer, want daar is de Ongenode Gast nou net zo dol op. Gelukkig werd ze op het laatste moment geattendeerd op de ‘moeder- kindmiddag in het Roder Speelgoedmuseum. Wellicht dat ze ook een moeder zonder kind kunnen gebruiken op de wekelijkse bijeenkomst op donderdagmiddag.

De ontvangst bij het Speelgoedmuseum is allerhartelijkst. We worden door de dame achter de balie van het nostalgische museum vriendelijk verwezen naar de achterste zaal van het monumentale pand aan de Brink. Het speelgoed van weleer is kennelijk behoorlijk in trek, gezien de drukte in het museum. In de achterste ruimte, waar zich ook de bar bevindt, wordt er flink op los gekakeld. Niet dat de Ongenode Gast er ook maar iets van verstaat, het overgrote deel van de bezoekers spreekt Arabisch, maar gezellig oogt het wel. Fina staat achter de bar en biedt onmiddellijk koffie en thee aan. Fotograaf Erik Veenstra heeft meer belangstelling voor de bakjes met snoepgoed voor 2 euro. Hij besluit toch voor een bak koffie te gaan. Fina is vrijwilliger en is iedere dinsdag en donderdag in het museum te vinden. Rosa staat naast haar. Ze is huismeester, vertelt ze de Ongenode Gast. Ze gooit de deuren open, draait ze op slot, doet de schoonmaak, de kassa en draait het restaurant. Dat is nogal wat.

‘Terwijl de moeders gezellig praten, spelen de kinderen’, staat op de aankondingsposter van de moeder- en kindmiddag van Welzijn in Noordenveld. Dat beeld lijkt aardig te kloppen. Jongentjes en meisjes sjezen op fietsjes in het rond, spelen met lego, autootjes, poppenwagen en ander aanwezig speelgoed. Ihtidal Auso is buurtwerker bij WiN. Handig, want ze spreekt vloeiend Arabisch en een aardig woordje Nederlands. Reem en Bisan zitten aan dezelfde tafel. De Ongenode Gast is benieuwd wat de dames vinden van de bijeenkomst. Zij zitten in de asielopvang in Alteveer en zijn blij dat ze even ergens naar toe kunnen waar ze ook andere vrouwen ontmoeten, vertelt Ihtidal. Hetty van Dijk is ook aangeschoven. Ze is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Noordenveld. Zij constateerde dat het opvoeden van je kind nog best lastig is in een vreemd land en hoopt dat moeders daar met elkaar over in gesprek gaan. ‘Wij hebben onze eigen moeder of schoonmoeder bij wie je met vragen terecht kunt. Zij hebben helemaal niemand. Hoe doe je dat dan?’ Ook is ze van plan om de GGD een keer uit te nodigen voor voorlichting over bijvoorbeeld gezondheid. Hetty is meer dan tevreden over de inloopactiviteit. Nu nog zijn er alleen maar nieuwe Noordenvelders met hun kroost aanwezig, maar de activiteit is bedoeld voor alle moeders met kinderen, benadrukt ze. ‘Ik heb lang gezegd: er moet iets komen voor moeders en kinderen om te ontmoeten. Dat is gelukt.’ Nada woont 9 jaar in Roden. De jonge moeder heeft drie kinderen. Het is voor de tweede keer dat deze middag georganiseerd wordt. Beide keren was ze erbij. Vanaf nu is de moeder- en kindmiddag vaste prik. Iedere donderdag tussen 14:30 en 16:00 staan de koffie en thee klaar bij het speelgoedmuseum.

Ondertussen roept Rosa op om de jassen aan te trekken. Ze is van plan de draaimolen aan te slingeren. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd. Binnen mum van tijd staan de koters buiten en is het dringen geblazen bij de paardjes en de olifanten. Terwijl de moeders genieten van hun uitbundig enthousiaste kids, gaat de Ongenode Gast er als de gesmeerde bliksem van door. Zit wel snor met die moeder- kindmiddag.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT