Ssbo t Hoge Holt wordt veurlezen in het Drèents

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
(On)genode gast

RODEN - Het is Meert Maond Streektaolmaond. Een maand waarin het Huus van de Taol extra activiteiten houdt om het Drents onder de aandacht te brengen. Afgelopen vrijdag waren een paar rasechte Drentse afgevaardigden aanwezig bij Ssbo t Hoge Holt om alle klassen in het Drents voor te lezen. Tea Nijnuis is ‘Taolschulte’ van Noordenveld en zet zich al jaren in voor de Dreentse Taol waar zij erg trots op is!

Binnenstappen bij een school met vooroplopend een man met een fototoestel in handen roept natuurlijk gelijk vragen op bij kinderen. In de ontvangsthal stuiten we direct op het prominent aanwezige gezelschap, welke geniet van een heerlijk kopje koffie. Tea Nijnuis is blij om de Ongenode Gast te mogen begroeten en dat hier aandacht aan wordt geschonken. Zo de tafel rondkijkend heeft Nijnuis weer erg haar best gedaan om een paar bekende gezichten te benaderen om deze belangrijke taak op zich te nemen. Zo zien we Jan Rodenboog in gesprek met Anne Ananias. En heeft Jan Kemkers - uiteraard met de armen over elkaar - zitting genomen naast Nienhuis. Op de tafel pronkt het blad “Wiesneus”. Een leuk kienderblad om Speulenderwies Drents te leren. Ook Kirsten Ypema zit aan tafel en bereid zich voor om de kinderen van een staaltje Drents te kunnen voorzien, al twijfelt ze wel of zij de geschikte persoon is waarbij de Ongenode Gast in de klas gaat aanschuiven, want de rest doet het vast beter. Nou daar komen we graag achter!

Om stipt 10.30 uur vertrekt de delegatie naar de hen toegewezen klaslokalen. Ypema mag naar groep 8  / groep Aqua bij meester Stephan. De groep is normaliter iets groter wordt meteen al verteld, maar door ziekte en twee kinderen aan de slag in de keuken, bestaat de groep vandaag uit 10 kinderen. Ypema stelt zich zelf aan de klas voor en een voor de hand liggende vraag: wie van jullie preekt er Drents?  In deze groep slecht één die het met de paplepel ingegoten is. Meeste rumoer komt ook van die kant van de kring: Ty, Dylan, Daan, Jurjen, Elshaday -wanneer je in Eritrea bent opgegroeid is dit natuurlijk ook erg lastig -  en Cris, maar die houdt zich wijselijk stil. Aan de andere kant de andere stille genieters: Samara, Sophie, Tomas en Mark. Ypema benoemt enkele Drentse woorden, zoals : Buusdouk / Wichie en Loos. Het verhaal welke ze heeft uitgekozen om voor te lezen gaat over een Liefdesbrief en over Hugo en Hanneke en over tietjes! Nou dan verstaan ze ineens allemaal wel Drents. Aan het einde van het verhaal nog even een check of er goed geluisterd is en of iemand de vertaling weet: Gien knip veur de neus meer weerd / bloesempracht en Zwienepaoties.

Ypema moet door naar de volgende klas en de Ongenode gast vertrekt samen met de fotograaf naar een andere groep. Het is hier veel te gezellig! Op naar de volgende Drent! Kemkers staat klaar voor de deur van groep 7 en we besluiten dat we dat verhaal niet willen missen. Meester Robin verzameld alle koppies, die net terug komen van gym, en Kemkers stelt zich zelf voor. Ook hier de vraag wie er Drents praat en ook hier het antwoord: slechts één. Kemkers begint eerst te vertellen alvorens hij zijn verhaal gaat voorlezen en Kemkers kennende zit hier vast een gedachtegang achter. Denk daarbij aan de auto oriënteringsrit tijdens de rodermarkt. De historie van de kerk op de Brink wordt aangehaald en de leeftijd van de kerk daarbij genoemd. Op de vraag of de kinderen het belangrijk vinden dat historie blijft bestaan komt een vertwijfeld “ja” naar voren. Kemkers heeft zijn doel bereikt en verteld dat het ook zo gaat met de historie van de Drentse taal. Er mag gekozen worden uit drie titels voor een verhaal : Liefdesbrief (onze oren niet onbekend) / Kermis / Verkering (bleeeeegh!). Het is verwonderend, maar er is gekozen voor Kermis! Een verhaal over sukerspin en ballen op blikkies, maar ok over een poffertieskraom en stofzuugers en dit alles geschiedde op de kermis op de Brink. Voor Kemkers zelfs een waar applaus als afsluiter. De Ongenode Gast heeft weer een stevig lesje Drents gehad en “giet an op kantoor om dit allemaol uut te schrieven”, want saai was het zeker niet!


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT