50 jaar de Brinkhof in Norg groots gevierd

Afbeelding
Foto: ERIK VEENSTRA
(On)genode gast

Wanneer de (on)genode gast afgelopen zaterdag om 10.00 uur De Brinkhof in Norg binnenloopt valt hij gelijk met zijn neus in de boter. De Brinkhof bestaat 50 jaar en dat is voor veel gebruikers en huurders reden voor een feestelijke bijeenkomst. Wethouder Alex Wekema noemt in zijn openingsspeech De Brinkhof ‘een gezamenlijke plek waar alles samenkomt’. Feestelijk allemaal en toch klinkt er deze dag ook enig gemor. De mogelijke komst van het Dr. Nassaucollege doet velen vrezen dat De Brinkhof zijn dorpshuisfunctie zal gaan verliezen. ‘Een grote school in het gebouw zal van invloed zijn op het gebruik,’ vertelde Greet Joosten van de Culturele Raad. Het aanwezige college van B & W had dan ook wat uit te leggen. Burgemeester Klaas Smid en wethouder Kirsten Ipema werden nogal eens aan hun jasje getrokken. Een betere communicatie richting gebruikers en huurders werd beloofd. Goed, waarvan acte, verder met het feest, want een gebouw dat 50 jaar lang als dorpshart fungeert, daar mag je als Norger best trots op zijn. Bert Venema van de Historische Vereniging Norch vertelde over de geschiedenis. ‘Begin jaren zeventig zijn de eerste plannen bedacht. Het toenmalige dorpshuis en het gemeentehuis werd te klein. Cor Kalfsbeek mocht als architect een plan bedenken.’

Rondom de binnenbrink was een markt. Gretha Kregel en Hennie Venema zijn buurtgenoten en kijken even rond. Er is veel te zien en te beleven. Biljarter Frans van Doorn geeft uitleg over Ons Genoegen. ‘Ben je lid dan mag je de hele week biljarten en op dinsdag spelen we competitie.’ Klaske Huls, Ina Mulder en Lies Martens zitten even verderop. Zij zijn van de historische vereniging. ‘We werken op dinsdag altijd in De Brinkhof. We archiveren van alles en nog wat.’ Natuurlijk is ook het ouderenvervoer actief. Henny Bloem en Pia Ahlers zijn twee van de planners en zij geven deze dag tekst en uitleg. Ook Hennie de Jong van Welzijn in Noordenveld zit bij een kraampje. ‘Op 12 april hebben we voor mantelzorgers een leuke Bingo in De Brinkhof. Ik hoop dat veel mantelzorgers zich daarvoor opgeven,’ laat zij weten. Vaste huurders Barbara Kalb en Grietje Hofsteenge geven bij hun uitleg over gezondheid.

Muziekvereniging De Vooruitgang geeft een concert in de dorpshuiszaal. De vrolijke klanken van een bekend lied uit de Muppet show klinken mooi door de ruimte. In de binnenbrink is er een optreden van Manouche Swing. Norger Laurens Nijenhuis speelt mee op de bas. Later op de dag zien we de Brinkzangers op de bühne. Een mooi sfeervol optreden dat bij het publiek goed in de smaak valt. Er is veel, zeg maar gewoon, heel erg veel te doen deze dag. In de WiN ruimte zijn in de ochtenduren workshops die goed bezocht worden. Annet Gerritsen en Jantje van der Wal zijn de creatievelingen die leuke paasfrutsels hebben bedacht voor jong en oud. Meike Heerkens maakt vetbollen met kop en schotels voor de vogels en de 13-jarige Jayden uit Een heeft vogelhuisjes gemaakt en deze worden vandaag beschilderd. In de middag wordt er koersbal en shufflebord gespeeld. Later op de dag zullen een twintigtal jeugdigen de jeugdsoos opening meemaken. WiN jongerenwerker Jesse Zantingh is er maar wat rots op. ‘We hopen dat dit een mooie chillplek wordt waar we het gezellig hebben,’ laten Jens, Tim en Sem weten. Ondertussen is gymvereniging K & V aan het Old Stars boksen, is er een voetbal clinic van GOMOS, geeft de bridgevereniging uitleg, vertelt Germ Geersing dat het goed gaat met de volleybalclub, neemt directeur Richard Gerding van het Dr. Nassaucollege een kijkje in de sporthal waar zijn school een sportactiviteit heeft, Frederieke Vermeulen promoot de activiteiten van Oerlab, maakt clown Joepie kinderen blij en treedt goochelaar Lucas op. Buiten worden poffertjes gegeten en ook die vallen in de smaak. In de tussentijd geeft gitaardocent Bert Heikema met zijn cursisten een optreden. Ook de bibliotheek is open en daar is vooral aandacht voor het digitale aanbod.

Het personeel van de Brinkhof heeft het druk. In de ochtend koffie met gebak, later een borrel aan de bar. Joke Been en Albert Douwsma zijn al lang in dienst en genieten van de drukte. En dan is er ook nog een vol avondprogramma deze dag. Met veel muziek en dans. De (on)genode gast is dan al lang naar huis, maar DJ Bert, No Limit en Jessy Arjaans houden hier de gemoederen nog lang bezig.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

UIT DE KRANT