Elke dag is Zondag

|
| Foto: |
Puur natuur

Regelmatig maak ik foto’s van kleurrijke zonsopkomsten en zonsondergangen. Ik niet alleen, want het internet staat er vol mee. ’s Winters meer dan ’s zomers. Logisch, want de zon komt ’s winters op als mensen wakker worden en of naar hun werk gaan. Dat is in deze periode tegen 08:15 uur. De zon gaat weer onder als veel mensen op weg naar huis gaan, tegen 17:15 uur. Dat vinden we vanzelfsprekend. De zon komt elke dag op en gaat elke dag onder. Maar is dat wel zo vanzelfsprekend?


De zon is de dichtstbij staande ster, gerekend vanaf de Aarde. Maar 150 miljoen kilometer. Toch weten we er nog niet zoveel over. Dat komt vooral door de enorme hitte (5.500 graden Celsius) die de zon uitstraalt. De zon wordt wel gezien als een enorme kernreactor waar enorme hoeveelheden waterstofgas worden verbrand. Afgelopen week verschenen berichten in de media over de spectaculair gedetailleerde foto’s van onze ‘levensster’ of ‘moederster’. Gemaakt door een nieuwe telescoop op Hawaï. Prachtige beelden die bij mij enorm tot de verbeelding spreken. Het zonneoppervlakte blijkt uit een structuur van bewegend kolkend plasma te bestaan. Het plasma komt vanuit het binnenste van de Zon naar de oppervlakte om vervolgens weer naar de diepte van de zon in te dalen. Sinds Galileo in 1612 voor het eerst een telescoop op de zon richtte, geeft ze nog steeds haar geheimen vrij.


Als wij een zon tekenen, kleuren we deze over het algemeen oranje/geel. Zo zien we de zon ook vanaf de Aarde. Dat heeft te maken met de breking van het licht, door de atmosfeer rondom de Aarde. Als je de Zon vanuit de ruimte zou bekijken, dan zou ze wit van kleur zijn. Die lichtbreking geeft ons ook die mooie zonsopkomsten en zonsondergangen. Avondrood ontstaat bijvoorbeeld doordat (stof)deeltjes in de atmosfeer het licht verstrooien behalve rood. Daardoor krijgt de zon een oranje rode kleur. Dit verschijnsel zie je ook ’s ochtends maar dat is de lucht minder met stof vervuild waardoor de verstrooiing minder is.


Zonder zon is er geen leven op aarde mogelijk. Wetenschappers berekenden dat de zon over vijf miljard jaar dooft. Dan is al het waterstof verbruikt en zal de zon afkoelen en in grootte toenemen. De ster wordt rood en zal mogelijk de Aarde en de Maan opslokken. Het gevolg zal zijn dat ook het licht op Aarde dooft en de tempratuur beneden vriespunt zakt. Wat de gevolgen voor het leven op aarde zijn hoef ik niet uit te leggen.


Dat is wellicht ook de reden waarom de zon in veel religies een belangrijke plaats inneemt. De zon werd al vanuit de oudheid als godheid vereerd. Denk daarbij aan de oude Egyptenaren, Romeinen, Azteken, Inca’s, Grieken, Germanen en de Kelten. De zon als levensschenker van de natuur en bron van energie. Er werden speciale zonnetempels gebouwd om de zon te eren. Heb je je ooit afgevraagd waar de namen van onze dagen vandaan komen? De belangrijkste dag werd door de Romeinen naar de zon genoemd ‘Zondag’. De overige dagen in de week zijn ook vernoemd naar planeten en goden. 


Voorlopig kunnen we er van uit blijven gaan dat de zon elke ochtend weer op komt en elke avond weer onder gaat. Want elke dag is ‘Zondag’. De komende weken geniet ik, onderweg van en naar werk, van de mooie zonsopkomsten en zonsondergangen. Hou de Social Media in de gaten. 



|

UIT DE KRANT