Overmacht Fc Grootegast, VEV’67, VAKO en Pelikaan S

Afbeelding
Sport

Weinig verrassingen, veel publiek Leekster Voetbalgala

LEEK – Fc Grootegast, VEV’67, VAKO en Pelikaan S hebben tot nu toe de beste indruk gemaakt in de eerste ronde van het A-toernooi van het Leekster Voetbalgala. Met name Grootegast imponeerde vanwege het spel. Grootste verrassing is de uitschakeling van Boerakker, terwijl titelhouder Marum zich maar net wist te plaatsen voor de tweede ronde. Het gala blijft in trek. Opnieuw kwamen er meer toeschouwers naar het Sportcentrum. .

Pelikaan S won Poule E. De ploeg met de gebroeders Hoxhaj, maar zonder de broers St. Juste en Freddy de Grooth, won alle vier wedstrijden. Het had de meeste moeite met Boerakker, dat lang stand hield maar toch moest buigen: 5-3. Tweede werd verrassend Oerterp, dat nipt won van SVMH: 3-2. SVMH moest met Boerakker het uitvechten om plaats drie. Het bleef lang 1-1. Sale Rozema maakte de winnende 2-1 voor Boerakker. SVMH – vorig jaar wel een ronde verder- werd daardoor uitgeschakeld. Boerakker hing aan een zijden draad. Nieuw-Roden kon wederom geen potten breken en werd laatste.

In Poule F eindigden ONR en DIO Oosterwolde gelijk. Ook het onderlinge duel eindigde onbeslist. Beide clubs lieten TLC (za), Peize (zon) en ’t Fean ’58 ver achter zich. De mooiste wedstrijd was Peize-’t Fean ’58. Peize liet een 3-0 voorsprong glippen (3-3), de score ging vervolgens heen en weer. Peize trok aan het langste eind: 6-5. Desondanks werd de tweede klasser uitgeschakeld door onder meer een 4-1 verlies tegen ONR en 5-0 nederlaag tegen TLC (za), dat derde in de poule werd en als een van de beste nummers drie nog een kans maakt op kwalificatie. De blauw-groenen hebben een beter doelsaldo dan een teleurstellend Boerakker, de kwartfinalist van vorig jaar.

Poule G werd een prooi voor Aduard 2000, voor het verrassende Actief, CSVH, Grijpskerk en Hoogkerk. Aduard begon met een sensationele 2-1 zege op CSVH en won ook van Grijpskerk (4-1) en Hoogkerk (3-2). De paars-witten – ook vorig jaar de tweede ronde- verspeelden alleen een punt tegen Actief, dat de laatste jaren geen rol van betekenis speelde en door onder meer een 4-0 zege op Grijpskerk de tweede plaats veilig stelde. CSVH behaalde moeizaam de tweede ronde, op basis van een beter doelsaldo als nummer drie. Grijpskerk vocht voor de laatste kans tegen CSVH. Een 2-1 zege op de Hoogkerkers mocht niet baten. Net als vorig jaar strandde Grijpskerk voor de poort van de tweede ronde. Hoogkerk, vorig jaar niet deelnemend, werd laatste.

Grootegast werd met overmacht eerste in Poule H. Poule H werd gekenmerkt door grote verschillen en dus hoge scores. Grootegast won met 12-2 van Haulerwijk, terwijl De Griffioen Zevenhuizen inmaakte: 12-0. De ploeg van Johan Wardenier had alleen moeite met De Griffioen: 3-2. Het massaal meegereisde publiek uit Grootegast zag verder een wervelend Fc. De Griffioen was de sterke nummer twee. Vorig jaar maakte de ploeg uit Oosterwolde ook al een goede indruk. TLC (zon) eindigde als derde. Een bizarre situatie. De ploeg van Gert Slomp had tegen Grootegast met een gelijkspel alle kans om zich te kwalificeren. Het stond 1-1. Uitgerekend oud-TLC-er Stefan van Leeuwen scoorde twee keer voor Grootegast, waardoor de Tolbert-Leek-Combinatie vrijwel uitgeschakeld is en mogelijk door de eigen zaterdagafdeling, dat een beter doelsaldo heeft. Haulerwijk deed het niet onverdienstelijk, maar kwam wel tekort. Zevenhuizen eindigde puntloos onderaan.

Zaterdag werd VAKO eerste in Poule J. De Vriezenaren wonnen overtuigend alle groepswedstrijden, ook van nummer twee ZFC Zuidlaren (za), dat op doelsaldo Roden voor bleef. De Rodenaren acteerden moeizaam. Roden won nipt van Opende en pakte een halve minuut voor tijd een punt tegen ZFC Zuidlaren (za). “We waren niet op sterkte. Maar we hebben dit keer geen wintersport gepland. In de tweede ronde zijn spelers als Martijn Plukker en Rutger van de Laan erbij”, belooft zaalkeeper Tiemo Hietkamp. Opende bereikte de laatste zestien niet. De Peendermantsjes.verloren ruim van zowel VAKO als Zuidlaren (za). Ook vorig jaar strandde Opende in de eerste ronde.

In Poule K was VEV’67 heer en meester. In de kraker tegen Marum was het duel lang in balans en kon het alle kanten op. Jacob Tjoelker zorgde voor de bevrijdende 2-1. De 3-1 was dubieus. VEV moest zich vervolgens wapenen tegen ‘het kanon’ Jeroen Beerlings die wel zijn tegenstanders vol raakte maar niet het doel. De Leeksters zetten veel druk tegen Niekerk, waarna de score opliep. Rense Dijk, even daarvoor knock-out door Beerlings, tilde de stand naar 4-0. Het werd 6-2. VEV haalde in het laatste duel Veenhuizen door de gehaktmolen: 13-1. Niekerk werd tweede door onder meer een sensationele 4-1 zege op Marum. Beerlings was tegen Marum de grote man. Een tweede tik aan het adres van Marum, dat Niekerk moest voorgaan. Doordat Marum de laatste twee duels wel won was de zes punten genoeg voor de tweede ronde. Op basis van doelsaldo, daardoor werden Boerakker en TLC (zon) het slachtoffer. “Vorig jaar zat het mee, nu tegen”, sprak Gert Groefsema van Marum, die de nederlaag tegen Niekerk ronduit beschamend vond. We zullen uit een ander vaatje moeten tappen”. Veenhuizen en De Lauwers kwamen er niet aan te pas en werden respectievelijk vierde en vijfde.

Komende zaterdag (vanaf 16.00 uur) wordt de tweede ronde gespeeld. Dertien van de zestien clubs stonden ook vorig jaar in de tweede ronde. De poule-indeling is als volgt

Poule P: Pelikaan S, DIO Oosterwolde, Aduard 2000, Marum (za)

Poule Q: Oerterp, ONR, Actief, Roden

Poule R: FC Grootegast, Zuidlaren (za), VEV’67 en CSVH

Poule S: De Griffioen, VAKO, Niekerk, TLC (za)

Poule P en Q vanaf 16.00 uur; Poule R en S aanvang 19.00 uur

UIT DE KRANT