Enorme kater voor Nieuw-Roden tegen gelukkige koploper

|
| Foto: |
Sport

Blauw-witten doen niet onder voor LEO;  discutabel doelpunt nekt Nieuw-Roden

NIEUW-RODEN – De kreet ‘geluk van de koploper’ is niet uit de lucht gegrepen.  Nieuw-Roden deed negentig minuten totaal niet onder voor lijstaanvoerder LEO.  Voetballend was het zelfs beter. In blessuretijd ging de voorbeeldig strijdende blauw-witten alsnog onderuit. De manier waarop was ronduit discutabel.
Een ultieme hoge trap richting doel. Een mêlee van spelers in luchtgevecht. Doelman Femko de Vries werd aangevallen in zijn gebied. Normaal wordt er dan gefloten ter bescherming van de doelman. Scheidsrechter Koning liet doorspelen, waarna Maarten Schepers laag en keihard door een wout van Nieuw-Roder benen schoot: 0-1. Het was niet de eerste keer dat de ploeg uit Loon in de ultieme fase toesloeg. En in de thuiswedstrijd  wonnen de Looners ook al nipt. De kater was dan ook enorm in het Nieuw-Roner kamp. Die kater was na een zwaar feest zaterdagavond al aanwezig. Er was niets terug te zien in het veld. Kennelijk maakte het feest krachten los bij de gastheren die alles gaven en voetballend bepaald niet onder deden voor de koploper. En dat zonder de tweelingbroers Drent, die of beiden scoren of beiden geschorst zijn. Dat laatste was dit keer het geval. In de aanval dan ook onder meer Koen van Os, die zijn debuut maakte en samen met Rens Komdeur en Ivar den Hollander de voorste linie vormde. In de tiende minuut vergreep Niels Kalfsbeek zich aan zijn tegenstander in het strafschopgebied. Arbiter Koning was onverbiddelijk: penalty. De zwakke inzet van Kevin Kok werd gestopt door Femko de Vries, die de rebound stopte met de voeten. LEO maakte het spel, maar de kansen waren voor de thuisclub. Een voorzet van Koen van Os leidde tot een schietkans voor Ivar den Hollander, maar de aanvaller kon de bal niet raken. Een betere poging was van Rens Komdeur, de bal scheerde over de lat. Even later stuitte de mee naar voren gekomen Frank Boksenbeld  van dichtbij op de keeper van LEO.  Nieuw-Roden legde de lijstaanvoerder het vuur na aan de schenen. Pas na een half uur een gelegenheid voor de ploeg uit het gehuchtje bij Assen. Alfred Oldenhuizing kwam in scoringspositie, maar werd prima verdedigd door Peter Woldendorp. Dan een grote kans voor de blauwen. Niels Kalfsbeek, befaamd om zijn geweldige traptechniek, gaf de scherpe voorzet, waar twee ploeggenoten onderdoor gingen. Als laatste was het Komdeur, die het doel op een haar na miste. ‘We hoeven hier niet van te verliezen’, zag ook het Nieuw-Roden-dameselftal op de tribune. Sterker: Nieuw-Roden kon wel eens voor een stunt zorgen, want LEO was allesbehalve een wonderploeg en koploper onwaardig. Het is onvoorstelbaar. Vorig seizoen streed LEO nog voor degradatie. Het geheim van het succes kon niet worden ontrafeld. De ploeg van beschikt over enkele behendige spelers en hanteert veel de lange bal. En de verre ingooi is ook een veelgebruikt sterk wapen.
Vanaf de tweede aftrap lieten de bezoekers zich eindelijk zien. Een van de betere speler, Lars Lineken, dook op voor het doel, maar zijn schot zwaaide af. De thuisclub moest meer in de verdediging. Een zoveelste lukrake trap verraste bijna Femko de Vries die struikelde, maar de stuiterbal nog op tijd wist te redden. Na een half uur een sterke fase van Nieuw-Roden. Kalfsbeek liet weer een perfecte voorzet los, waarna Ivar den Hollander geweldig inkopte. Het publiek kwam al van de banken. De bal ging echter rakelings over het doel. De Noord-Drenten hadden Loon aardig in de tang. Een kwartier voor tijd wederom een kans voor Nieuw-Roden. Een schietkans van Den Hollander werd verhinderd. Maar dan toch de bekende deksel. Oldenhuizing had de 0-1 op de schoen, maar zijn schot vloog rakelings naast. Aan de andere kant een scoringskans voor Martijn Steenbergen. Nieuw-Roden groeide in het slotkwartier. Vanaf de vleugel kwam Woldendorp met zijn bekende snelheid door. De voorzet was op maat, maar ook Van Os wist de bal niet te raken. Nieuw-Roden   stond als een huis. Bij dreigend onheil werd steeds op tijd ingegrepen.  Op het middenveld won Niek Jager menig persoonlijk duel. In de laatste minuten was Hendrik Karssens een paar keer dreigend. Het leverde een hachelijk moment op voor het Nei-Roner doel. Nieuw-Roden trok de 0-0 over de streep. Maar er bleef nog blessuretijd over. Wederom een hoge peer in de doelmond, waar tal van spelers in een luchtduel verwikkeld waren en De Vries in het nauw gebracht werd. Maarten Schepers kreeg de afgeslagen bal voor zijn voeten en schoot alle Nieuw-Roder aspiraties aan diggelen: 0-1. Dit had Nieuw-Roden -collectief ijzersterk- niet verdiend. De kater in Nieuw-Roden was dan ook enorm.

Nieuw-Roden-VV LEO 0-1 (0-0); Scoreverloop: 92. Maarten Schepers 0-1; Arbiter: Koning (Bolsward); Gele kaart: Ronnie Bouwes (Nieuw-Roden); Toeschouwers: 100
Opstelling Nieuw-Roden: Femko de Vries, Ronald Bouwes, Frank Boksenbeld, Martijn Steenbergen, Dennis Matulessy, Niels Kalfsbeek, Niek Jager, Peter Woldendorp, Ivar den Hollander, Rens Komdeur, Koen van Os.
Ster van het Veld: Niels Kalfsbeek (Nieuw-Roden).  De kapitein van een schip dat de vaart er goed in had. Strooide als vanouds met passes. Bracht keer op keer de aanvallers in stelling door zijn befaamde traptechniek.
Opvallend: Na een kwartier spelen rende scheidsrechter Koning het veld uit. Had de arbiter hoge nood? Moest hij een grote boodschap doen? Nee, spelers kregen te horen dat het balletje van de fluit kapot was. Het publiek reageerde door zelf op een fluit te blazen. In werkelijkheid snelde de leidsman weg omdat hij zijn gele kaarten vergeten was. Die had hij (bijna) niet nodig….

|

UIT DE KRANT

Lees ook