VV Roden waant zich al in schiettent: 7-1!

|
| Foto: |
Sport
Rene de Vries ongrijpbaar; Lemmer onthutsend zwak
RODEN – De kermis staat er nog niet eens, maar Roden waande zich een week voor de Rodermarktfeestweek al in een schiettent. De zwart-witten schoten met scherp. Scherpschutter was Rene de Vries, die vijf keer de roos trof.  De beer (De Vries) was helemaal los. De score had nog hoger kunnen uitvallen tegen een onthutsend spelend Lemmer, debutant in de tweede klasse.
“Je hoeft niet zo zenuwachtig te doen, je hebt nog niet verloren”, kreeg Bram Bos van te voren te horen van de begeleider van Henk Mulder, de bekende arbiter uit Vries. De spelers van Roden waren helemaal niet zenuwachtig, voetbalden ontspannen tegen Lemmer, dat vorige week moeite had met de luchtmacht van Peize. Nou, het Lemmer in Roden had overal moeite mee. Roden combineerde er in de beginfase lustig op los, het leidde tot kleine kansjes. De grootste was voor Rene de Vries, die een klassieke voorzet van de flank van Rutger van der Laan goed inknikte en het doel op een haar na miste. Het eerste wapenfeit van het groentje op dit niveau, Lemmer, was een schot van Denny Portijk, waar Rutger Beuzenberg het lastig mee had. En dat was het wel zo ongeveer wat Lemmer liet zien. Daarna was het Roden dat de klok sloeg. Na een kwartier spelen werd het 1-0 door Rene de Vries, die een bal uit de lucht plukte in het drukke centrum en afdrukte. Robin van der Tuin had al gauw nummer twee op zijn schoen, maar dit keer was doelman Hans Portijk de baas. De beer was los en daarmee wordt De Vries bedoeld. De boomlange speler schudde een aantal Friezen van zich af en schoot opnieuw overtuigend in: 2-0. Vervolgens sloop de gemakzucht in de ploeg van Harry Zwiers. De bal ging iets te vaak rond. Het bekende Nederlandse ‘controlevoetbal’, waar je niets aan hebt. Het was wel te begrijpen, want wat kon Roden gebeuren tegen dit Lemmer? Na een half uur werd de aanval weer ingezet. Een solo van Van der Laan mondde uit in een schot, recht in handen van de keeper. Mulder kende alsnog een vrije trap toe. De herhalingspoging was beter. Portijk kon de bal nog net uit de hoek werken. Roden werd steeds slordiger, in de passing en de voorzetten. In de 38e minuut was het wederom De Vries, die de aanval opzette, aflegde op Van der Tuin, die onder Portijk doorschoot: 3-0. Even spartelde de groen-zwarte formatie van Loet Boot tegen. Een harde uithaal van Akam Barzenji viel recht in handen van Beuzenberg. Maar een tweede tegenstoot had wel succes. De verdediging van Roden werd toch even te kijk gezet. Niels Schuil was de afmaker: 3-1. Lemmer heeft best enkele aardige voetballers, maar ze vonden elkaar maar moeilijk aan de Norgerweg. Roden trok maar weer eens fel van leer. Van der Laan verschalkte de uitkomende keeper, De Vries stond weer op de juiste plaats en knikte zijn hattrick binnen: 4-1. Nog voor de thee werd het 5-1. Een prachtige crossbal van Van der Laan viel voor de voeten van Van der Tuin, die knalhard en diagonaal doel trof.
De tweede helft was een formaliteit. ‘De Lemmer’ mocht af en toe aanvallen. Zo mocht rechtsback Jan Dirk van Looij mee opkomen, gaf door op Nick Buitenga, die zowaar net naast schoot. Het niveau daalde tot een bedenkelijk peil. Zeker nadat Bert Roede volkomen onnodig tot drie keer toe over de schreef ging en goed weg kwam met geel. Nadat Zwiers hem naar de kant haalde stak hij zijn vingers ( vijf met een) op naar de geïrriteerd geraakte bank van Lemmer. Hoe dom kun je zijn? De Roder show was nog niet afgelopen. Er werd ook weer gevoetbald. Invaller Nick ter Arkel gaf een prima voorzet op De Vries, die knap aannam en maar net naast volleerde. Van der Tuin was even later op weg naar 6-1. De sluitpost kreeg de afstandspegel niet klem, maar wie anders dan De Vries was er als de kippen bij. Een minuut later in dit slotkwartier was het Van der Laan- zeer goed op dreef- die een volgende offensief inleidde. De voorzet was op maat en De Vries schoot meedogenloos  hoog in het doel: 7-1. Na negentig minuten werd de kermis stopgezet en bleef Lemmer een ‘VAKO-uitslag’(10-0)  bespaard. Hoe dan ook, het feest begint in Roden wel erg vroeg.
Roden-Lemmer 7-1 (5-1); Scoreverloop: 15. Rene de Vries 1-0, 17. De Vries 2-0, 38. Robin van der Tuin 3-0, 40. Niels Schuil 3-1, 43. De Vries 4-1, 45.Van der Tuin 5-1, 74. De Vries 6-1, 75. De Vries 7-1; Arbiter: Henk Mulder (Vries); Gele kaart: Bert Roede, Robin van der Tuin (Roden); Atte Otto Boek, Niels Schuil (Lemmer); Toeschouwers: 170
Ster van het Veld: Rene de Vries. Geen discussie. Vijf keer scoren! De Vries heeft veel in huis: kopkracht, maar ook een aanspeelpunt en een hard schot. Dit is een speler die Roden de laatste jaren miste, een killer, een afmaker. En meer dan dat. Zijn moeder (“ik heb geen verstand van voetbal”) zei trots te zijn .
Opvallend: op de tribune gaf de 95-jarige (!) reporter van Radio Spannenburg een rechtstreeks verslag. Een bloemlezing uit zijn kleurrijk verslag: ‘Terugspelen op de keeper, waarom ook niet met 5-1 achter’.  Wanneer Roden weer ten aanval ging: ‘Daar komen de Schutters weer’. ‘Ik krijg tranen van in de ogen van dit Lemmer, ze hebben vooraf een verkeerd drankje gehad’. ‘Ze kunnen elkaar niet vinden, toch staan ze met zijn allen in het veld’.  Om tot een uitsmijter te komen: ‘Dit is ‘labora de la poepie’.
Scheidsrechtersbal
Arbiter Henk Mulder. Zijn commentaren en aanmerkingen op zijn leiding. Mulder: ‘Bemoei je niet met mij, dan bemoei ik me ook niet met jou’. Na geel voor een Lemmer-speler ging de technische staf tekeer: ‘Leer eens fluiten! Gele kanarie’.
|

UIT DE KRANT