Roden leidt de dans op Ronermarkt; GOMOS houdt VAKO in het vizier

Sport
Zondagvoetbal
REGIO – Op de beruchte zondag van de Rodermarktfeestweek had Roden alle reden tot feestvieren: door de winst op St. Annaparochie staan de Roners fier bovenaan. Peize speelde opnieuw gelijk. In 3B is GOMOS nog altijd medekoploper.  Lijstaanvoerder SVMH had goede zaken kunnen doen in 4B, maar liet dit na. Ook Nieuw-Roden stelde teleur: verlies in Zwaagwesteinde. De Wilper Boys slikte ook al een nederlaag. Beter verging het de vijfde klassers Zevenhuizen en TLC, die beiden wonnen en klommen op de ranglijst.
Roden won ook de vierde wedstrijd. In het Friese St. Annaparochie werd het 1-2 voor de equipe van Harry Zwiers. Roden was veel beter dan de thuisclub; had tachtig minuten de wedstrijd in handen. Maar doordat het een viertal 100 procent kansen niet afmaakte, kreeg het de deksel op de neus en viel de goal aan de andere kant. Het was de eerste de beste kans voor de Friezen. Roden kwam op een gelukkig moment, vlak voor rust, langszij, door wie anders dan René de Vries. In het slotdeel kreeg Bert Roede zijn tweede gele kaart en moest Roden zich wapenen tegen het lange ballen-spel van de gasten. Nick ter Arkel bezorgde de Roners alsnog een victorie: 1-2. Door het verlies van Olyphia is Roden nu alleen leider.
Peize speelde opnieuw gelijk: 2-2 tegen Velocitas. Het was geen kopie van de vorige wedstrijd, toen het met 2-0 voor stond. De Peizenaren maakten zondag in de voorlaatste minuut een 2-1 achterstand ongedaan. David Kruizenga scoorde twee keer. De eerste uit een penalty, de tweede op aangeven van Loran Vrielink. “Ik ben blij met een punt, maar over het spel ben ik niet tevreden”, merkte Willem Lanjouw op. “We hadden het lastig met de individuele kwaliteiten van de tegenstander en de snelle, beweeglijke spelers. Aan de andere kant kregen we veel ruimte, waar we te weinig mee hebben gedaan. Verdedigend was het ook niet orde en waren steeds een stapje te laat in de duels.” Lanjouw denkt niet dat het aan Rodermarkt lag. “Tenminste, dat hebben ze niet laten merken”.  De blauwe brigade staat voorlopig zesde.
In 3B duurt de nek aan nek-race tussen GOMOS en VAKO voort. GOMOS won de zoveelste derby, bij Actief, met 3-0. “De drie punten mogen we vieren, voor de rest valt er niets te vieren”, sprak Wim Bakering in een luidruchtige omgeving. Van onderschatting- door de vele grote nederlagen van Actief- was volgens Bakering geen sprake. “We speelden gewoon niet goed. En Actief was van plan om niet weer dik te verliezen. Ze stonden organisatorisch goed. En ze hadden een geweldige keeper, anders hadden we voor rust wel dik voorgestaan. Het ontbrak ons aan een killersmentaliteit”. Pas na 42 minuten viel de 0-1, dankzij Guido Koolen. Het bleef spannend, tot Jeroen van der Horst er 0-2 van maakte. De 0-3 kwam op naam van debutant Luuk Hofsteenge. “Strik erom en op naar volgende week”, voegde Bakering eraan toe.
HFC’15 ging ten onder tegen VAKO, maar wel met opgeheven hoofd. VAKO was in het eerste deel oppermachtig. Ronny Melessen zag oogstrelende, één keer raken-combinaties. “Ze stuurden ons van het kastje naar de muur”. Maar scoren is een ander verhaal. HFC hielp zelf de 1-0 omzeep, drie minuten later werd het 0-1. Weer vijf minuten later maakte Jelle de Lange de gelukkige 1-1. De Vriezenaren kwamen nog voor rust op een meer dan verdiende 1-2. In de tweede helft stroopte ‘Hoogkerk’ de mouwen omhoog en kreeg meer kansen (zes) dan VAKO (vier). Op basis van het tweede deel had HFC wel een punt verdiend. “Maar tegen de beste ploeg 1-2 verliezen voelt goed. Rodermarkt? Het is Kleintje Rodermarkt in Hoogkerk”, aldus Melessen vanuit een immer feestend Hoogkerk.
Koploper SVMH sneed zich lelijk in de vingers. In een rechtstreeks topduel verloren de zwart-witten van de negen spelers van Winsum. “We hebben het toen slecht uitgespeeld. Winsum trok zich massaal terug en daar kwamen we niet door. Alles werd weggekopt en ze schoten de ballen in de bosjes”, lichtte Johan Middel toe. Desondanks kwamen Ton Koster en Wietse Venema beiden alleen voor de keeper. “Daarvan moet je er wel een maken”, vond Middel. Door een eigen doelpunt van Gert van der Kaap werd Winsum op gang geholpen. En dat terwijl Winsum tot dan toe geen enkele uitgespeelde kans had gehad. Het werd uiteindelijk 2-1. “We hadden een grote slag kunnen slaan, omdat de concurrentie allemaal punten verspeelde.” SVMH is de leiderspositie voorlopig kwijt.
Nieuw-Roden speelde tegen het roemruchte Zwaagwesteinde. “Het viel best mee. De ontvangst was goed en het is een gezellig clubje”, vond Robert Vorenholt. Bij ‘Nij Roon’ was het minder gezellig: 2-1 nederlaag. “Nieuw-Roden gaf niet thuis. Als we hadden aangezet en gewoon ons spelletje hadden gespeeld, was er niets gebeurd. Het besef – toen het 2-0 werd- kwam te laat. We zijn veel te slap begonnen. Oorzaak? Rodermarkt”, weet Vorenholt. Nick Matulessy maakte het doelpunt voor de blauw-witten.
Ook al mineur bij De Wilper Boys, dat pas haar tweede wedstrijd speelde. De 75-jarige verloor op eigen terrein van Haren: 0-3. “De nederlaag kwam door eigen fouten”, wees leider Theo Scheltenga. “We waren niet scherp genoeg en gaven teveel ruimte weg. De 0-1 kwam door een niet al te slimme overtreding, waaruit een strafschop kwam. De 0-2 doordat de bal werd verspeeld op het middenveld en het veld open lag. “Uithuilen en opnieuw beginnen”, was de enige conclusie voor Scheltenga.
TLC klom naar de vijfde plaats dankzij een fraaie 4-0 zege op ODV uit Wijnjewoude. Op de ruime overwinning was niets af te dingen. ODV schoot in de hele wedstrijd maar één keer op het doel, terwijl TLC vanaf minuut één het spel maakte. Stefan van Leeuwen scoorde twee keer voor de Rodenburgers. Ali Ashar en Roel Eilders maakten de vier vol.
Zevenhuizen wees Sport Vereent terug: 3-0. Bij rust was het 1-0 –treffer van Willem Timmerman- en dat was een magere afspiegeling. Pas in de 75e minuut de bevrijdende 2-0 door Vincent Tanis en even later Dimitri de Jong die de eindstand bepaalde.  De 3-0 heeft ook consequenties voor trainer Gezinus Oosterhuis:  “bij de nul houden is de afspraak dat de trainer op een grote schaal bitterballen trakteert dus ik was de sigaar maar heb dit met plezier geregeld. Ik hoop dit nog vaak te mogen doen.”
 

UIT DE KRANT