Eerste overwinning Peize; GOMOS en SVMH gaan als een speer

Sport
Zondagvoetbal
REGIO – Na twee ronden hebben GOMOS en SVMH nog de volle buit. GOMOS won net als vorige week met 4-1. Peize en Roden zijn nog ongeslagen. De Peizenaren vierden de eerste overwinning. HFC’15 herstelde zich na valse start tegen GOMOS en versloeg Actief met duidelijke cijfers: 6-1. Nieuw-Roden boekte ook de eerste zege van het seizoen. Haulerwijk ging flink onderuit tegen Surhuisterveen: 1-5. TLC verloor onnodig van Terschelling. Zevenhuizen ging met 2-0 de boot in bij Oosterstreek. Zoals bekend was De Wilper Boys vrij van competitieverplichting, vanwege het jubileumfeest.
Peize heeft de eerste overwinning binnen. De blauwhemden van Willem Lanjouw versloegen Lemmer - de nummer negen van 2k van vorig seizoen nadat het een jaar eerder promoveerde uit de derde klasse- met 3-1. Het thuispubliek kon al vroeg juichen doordat Joppe van Leeuwen het net vond. Lange tijd werd er niet gescoord. Pas in het laatste kwartier stelde Peize de zege veilig. David Kruizenga scoorde twee keer. Voorzitter Harm-Jan Danker vond dat Peize over het geheel de betere ploeg was. “De eerste vijftien minuten had ik het idee dat Peize over Lemmer heen zou walsen, maar daarna herpakte Lemmer zich, kreeg de zaak goed op orde en gaf goed partij. Maar na negentig minuten kun je toch concluderen dat de beste spelende partij terecht gewonnen heeft”.  Door de eerste overwinning staat Peize voorlopig op een tweede plaats.
Roden trok de polder in, naar Emmeloord.  ‘De Blauwe Polderboys tegen de zwart witte ooievaars’, werd deze affiche door Emmeloord  op fraaie wijze aangekondigd. De zwart-witten kwamen met de halve buit thuis.  In ogen van Harry Zwiers speelde Roden een fantastische eerste helft, maar vergat zichzelf te belonen. Roden had van de eerste 45 minuten 36 minuten de bal. Gescoord werd er niet voor rust, wel werd een zuivere goal afgekeurd. In de tweede helft kwamen de gasten achter. Emmeloord speelde veel de lange bal en gokte erop dat deze goed zou vallen. En dat gebeurde, kort na rust: 1-0. De thuisclub groef zich vervolgens in en schoot elke bal het sportpark uit. Diep in de tweede helft kwam Roden dan toch op 1-1 door Rene de Vries. Vervolgens werd Roden een penalty ontnomen. Harry Zwiers was er niet kwaad over. “De ene keer krijg je ze mee, zoals vorige week en deze keer kregen we te weinig. Wel is het puntverlies zonde. De laatste zeven wedstrijden is het voetbal schitterend om te zien. Ook de trainer van de tegenpartij zei al: jullie gaan veel punten pakken. Vandaag waren dat er twee te weinig.”
GOMOS won ‘de Slag om Heiligerlee’ in Norg. Wim Bakering, lachend: “het was geen wedstrijd. Heiligerlee was veel minder. Aan de andere kant hebben wij niet goed gevoetbald. Het voetbal was wel aardig, maar de juiste beleving miste ik”. Op slag van rust opende Jeffrey Krul de score, vanuit een spelhervatting. “In de rust hebben we ‘het er even over gehad’. GOMOS kwam messcherp uit de kleedkamers en scoorde snel de 2-0 en 3-0 (doelpunten Jeroen van der Horst en Ivo Drenth). Vervolgens werd het ‘zomeravondvoetbal’. Pas aan het eind wakkerde het vuurtje weer aan. De Slag is het dus nooit geweest . Bakering: “Er was een fase van zeven minuten waarbij de kans op 3-2 aanwezig was door deze ‘alles of niets’-ploeg. Ondanks een slechte voorbereiding hebben we wel zes punten.”
HFC’15 heeft de valse start van vorige week weggevaagd. De Hoogkerkers boekten in Eelde een eclatante 6-1 op het dramatisch gestarte Actief. Het hadden ook dubbele cijfers kunnen zijn. Leider en presidente Ronny Melessen was lyrisch over zijn ploeg. “We hebben laten zien dat we het wel kunnen. Actief heeft te maken met een spelersleegloop en is niet goed, maar daar doe je HFC mee tekort. Het teamverband, het middenveld en een super Jorn Udema (‘de nieuwe Messi van Hoogkerk’). Ik heb genoten van HFC.” Joran Tel en Frank Volkers scoorden ieder twee keer. Johan Honebeek en Udema doelpuntten eveneens. HFC heeft de boel op de rails, weet Melessen zeker.
Nieuw-Roden won voor de eerste keer. In een open wedstrijd tegen Gruno  verzuimde de thuisclub een hoge score neer te zetten. De 3-1 was een magere afspiegeling.  Wilco Drent brak de ban na een kwartier spelen. Achterin stond het als een huis, de ploeg van Patrick van Nimwegen controleerde het duel, er waren kansen in overvloed. Wilco scoorde vervolgens zijn tweede treffer en tien minuten voor tijd vuurde Nick Matulessy raak vanaf 11 meter. Er werden veel kaarten gegeven, met name aan Gruno-kant. “De scheidsrechter zei vooraf al: mondje dicht. Gruno deed dit niet”, zei Patrick van Nimwegen. Het leverde Gruno twee rode kaarten op, terwijl ook de trainer werd weggestuurd. Tegen de negen moest Nij Roon wel een tegendoelpunt toestaan.
SVMH heeft zes uit twee. Na de monsteruitslag vorige week werd ook Haren aan de zegekar gebonden: 1-3. “We hadden niet verwacht dat het zo gemakkelijk zou gaan”, bekende Ton Koster. “De voetballende ploeg Haren maakte echter de kansen niet af. En wij wel”. Wietse Venema, Jan Koster en Ton Koster zelf waren de makers. De hand van de nieuwe trainer Johan Middel? “Deze trainer is heel erg bezig met positiespel en dat zie je terug in de wedstrijd aan de hand van de vlotte combinaties. Bovendien zijn de jongens volwassener geworden en op elkaar ingespeeld.” SVMH prijkt bovenaan. Dit na twee mindere seizoenen. Overigens kan SVMH nog geen beroep doen op doelman Jeff Aalders. De geblesseerde keeper werd met verve vervangen door Richard Veenstra, afkomstig uit het tweede.
SV Haulerwijk kreeg flink klop van Surhuisterveen: 1-5. Theo Donker vond het een geflatteerde uitslag. “We werden in het eerste kwartier overrompeld”.  Na de 0-1 werden de gasten stevig in het zadel geholpen door Dennis Ritsma die ongelukkig in eigen doel kopte. Janus Pol zorgde vlak voor rust- uit een steekbal van Gerry Mulder- voor 1-2. Tim van der Velde leek de 2-2 te maken, maar trof de lat. Balverlies leidde de ondergang in. Na de 1-3 gaf Haulerwijk zich gewonnen.  Donker ontving de complimenten van de tegenstander, die gelukkig was met de punten. Komende week wacht kampioenskandidaat Gorredijk. Een stunt zou mooi zijn. Wie weet, we beginnen met 0-0.”
Zevenhuizen kwam met nul punten thuis van Oosterstreek. Gezinus Oosterhuis:  “Het ging best wel goed, al zou je dat door de 2-0 nederlaag niet zeggen.  We begonnen wel slecht en onrustig en na 5 minuten  1- 0 achter. Daarna kregen we het een kwartier lastig maar herpakten ons, hoewel het niet tot kansen leidde.   Een minuut voor rust was dodelijk: de 2-0.  Er werd niet goed verdedigd ,hoewel het schot van buiten de 16 houdbaar leek: 2-0. In de tweede helft veel kansen gecreëerd, maar de beloning bleef uit. Ik heb  toch genoeg positieve dingen gezien waar we ons aan vast kunnen klampen.”
TLC kreeg bezoek van de eilandbewoners van Terschelling, dat een uitermate plezierige terugreis hadden: 0-1 overwinning. “Zonde, er zat veel meer in. We hebben in de hele wedstrijd gigantisch veel kansen gehad”, zag trainer Wander Balkema. Een vrije trap van de tegenstander bekende de 0-1. “Terschelling werkt 90 minuten keihard en wacht op dat ene kansje. Ze hebben minder kansen nodig dan onze ploeg. Je krijgt nu eenmaal geen punten voor kansen.”
 

UIT DE KRANT