Nieuw-Roden de sterkste in gevoelige derby

||||
|||| Foto: ||||
Sport
SVMH laat pas na rust haar gezicht zien 
NIEUW-RODEN – De derby Nieuw-Roden-SVMH werd een verdiende overwinning voor Nieuw-Roden, dat SVMH lang in leven liet en de strijd pas na rust besliste: 3-1. Door de winst is Nieuw-Roden nu gedeeld tweede,  met…SVMH.
Nieuw-Roden-SVMH  was altijd al een beladen wedstrijd. Vorig jaar zaten beide clubs niet bij elkaar in de competitie. Patrick van Nimwegen bewaart zoete herinneringen aan zijn tijd bij de club uit Niebert, dat vorig seizoen onderin streed.  Met Johan Middel aan het roer doet SVMH mee bovenin en was er sprake van een heuse topper.  Ruim tweehonderd toeschouwers keken uit naar deze derby tussen Noordenveld en Westerkwartier. Oud-Nieuw-Roden trainer Jan Kuiper was er en zelfs Tom Bak, die op zijn 18e furore maakte in het blauw-witte elftal, wilde deze partij na jaren wel eens zien. De zoon van John zag net als iedereen een leuke, levendige en buitengewoon sportieve wedstrijd, mede door de strak leidende Macbean. En die begon ook veelbelovend, met een lukrake trap van Ronald Bouwes, die op de bovenkant van de lat belandde. Frank Boksebeld probeerde ook het onmogelijke. De bal stuitte naast. En een derde poging van Bobby Coster (met een C dus. Bij de tegenpartij stonde drie gebroeders Koster en ook nog stiefbroer Jorik Greiner in het veld) zeilde voorlangs. Nieuw-Roden testte Richard Veenstra, invaller voor de geblesseerde Jeff Aalders. De normaal in het tweede keepende Veenstra bleek bepaald niet klemvast.  Dat wist Van Nimwegen natuurlijk en had er ook op gehamerd om veel te schieten. Maar de hele Nieberter verdediging was ronduit zwak. Meestal wordt dit gecompenseerd door de sterke aanval (met exponenten Jan en Ton Koster), maar die gaf in het eerste deel ook niet thuis. Veel doelgevaar in de eerste helft van de thuisclub. Maar de spitsen konden de voorzetten steeds net niet raken. Coster leek dan toch de 1-0 te maken, Dit nadat Wilco Drent een zwakke pass onderschepte, op snelheid doorstoomde en de voorzet gaf. Dit keer redde Veenstra.  Even later mikte Nick Matulessy met een lob over de keeper, maar ook naast het lege doel. Trainer Johan Middel beet maar eens in een appel, maar die moet wel erg zuur zijn geweest. Want er zat weinig smaak aan het spel van zijn discipelen. Kees Bakker wilde terugkoppen op zijn doelman, maar kopte bijna in eigen doel. Na een half uur dan toch de meer dan verdiende voorsprong voor Nei Roon. Boksebeld vuurde maar weer eens van ver. Veenstra kreeg het projectiel weer niet klem. ‘Balotelli’ Matulessy was er als de kippen bij: 1-0. Een spervuur aan aanvallen op het bastion van SVMH, dat als een wonder een hoge score tegenhield. Zoals de dreun van Rens Komdeur, recht op het doel af, maar afketste op een woud van benen. Vlak voor rust had Matulessy de 2-0 op de schoen, maar zag zijn schot gekeerd.
Ondanks de dominantie van de Drenten was de 1-0 nog lang geen uitgemaakte zaak. Al was het vrijwel vanaf de tweede aftrap snel bekeken. Wederom  Balotelli die de bal ontving en de bal nauwkeurig in de uiterste hoek deponeerde: 2-0. Het was heel vreemd, maar vanaf dat moment begon het te lopen bij SVMH, dat toch wel een twintig minuten de toon zette. Patrick Benedictus en Jan Koster probeerden het met een boogbal, die net genoeg de draai kreeg om Femko de Vries te verschalken. Een crossbal op Jan Koster leverde een nieuwe kans op, maar Koster kon de bal ook al niet raken. Vervolgens opnieuw een dribbelende Koster, die een halt werd toegeroepen en doorgaf op de vrijstaande Wietze Venema die de 2-1 had kunnen maken. Arbiter Macbean paste echter niet de voordeelregel toe. SVMH, dat nu wel de persoonlijke duels won, kwam even later toch op 2-1. De koud in het veld staande Halbin Wiersema kreeg de pass door het midden van Ton Koster. De lange speler schoot uit de draai heel knap in de vrije hoek. De gasten werden steeds gevaarlijker. Even later kwam Ton Koster op de rechterkant helemaal vrij door, had een leeg doel voor zich, maar schoot naast. Nieuw-Roden was in deze fase volledig de kluts kwijt. En doelman De Vries moest ineens vol aan de bak. Zo moest hij helemaal gestrekt bij een schot richting bovenhoek. De gastheren pakten de draad toch weer op en na een fraaie combinatieaanval schoot Drent in kansrijke positie wild over. Met een geplaatste bal was het 3-1 geweest. In het slotkwartier had de Van Nimwegen-ploeg weer grip op de wedstrijd en trok die uiteindelijk naar zich toe. De bevrijdende 3-1 viel na een perfecte vrije trap van invaller Jeroen Gooyert, waar Wilco Drent alleen maar het hoofd tegenaan hoefde te zetten: 3-1. Dezelfde Gooyert was even later weer aan het oog ontsnapt, had moeten uithalen, de pass op de meegekomen Wilco Meijer (uit de Peizer jeugd afkomstig) en Drent was te onzuiver. Ivar den Hollander, die al eerder dichtbij een treffer was met een uithaal, kreeg nog een gelegenheid. Veenstra  verrichtte nu wel een prima redding. “SVMH toonde na de 2-0 verrassend veerkracht. Door eigen fouten werd het nog bijna 2-2. Doordat we de slag op het middenveld verloren ben ik over gegaan op 3-5-2 en later bracht ik nog een extra verdediger. Omdat SVMH ook aanvallender ging spelen. De 3-1 was een logisch gevolg”, vond Van Nimwegen. SVMH-trainer Middel erkende het verlies. “We begonnen te slap. Nieuw-Roden stoorde heel vroeg en daar hadden we geen antwoord op. Na rust zag ik een ander SVMH.” Over Nieuw-Roden: “zij gaan voor het kampioenschap”. Van Nimwegen over de pikante tegenstander dan: “Ik ben opgelucht door de zege. Maar dit geeft wel een apart gevoel. Je kent de spelers van SVMH van haver tot gort en heb zoiets niet eerder meegemaakt. Ik gun ze het beste…..maar niet tegen ons”, kwam er toch achteraan.
Nieuw-Roden-SVMH 3-1 (1-0); Scoreverloop: 31. Nick Matulessy 1-0, 46. Nick Matulessy 2-0, 61. Halbin Wiersema 2-1, 82, Wilco Drent 3-1; Arbiter: Macbean (Groningen); Gele kaart: Nick Matulessy (Nieuw-Roden), Gerard Beerlings (SVMH); Toeschouwers: 200
Opstellingen
Nieuw-Roden: Femko de Vries, Frank Boksebeld, Arjan Pater, Martijn Steenbergen, Rens Komdeur, Ivar den Hollander, Ronald Bouwes (70. Wilco Meijer), Nick Matulessy, Jurriaan Kampen (77. Dennis Matulessy), Wilco Drent, Bobby Coster (59. Jeroen Gooyert)
SVMH: Richard Veenstra, Taeke van der Kaap (67. Gerard Beerlings), Kees Bakker, Mark Pastoor, Peter Koster (84. Maarten Eenling), Marc Boonstra, Patrick Benedictus, Jorik Greiner, Ton Koster, Jan Koster, Wietze Venema (52. Halbin Wiersema)
Ster van het Veld: Nick Matulessy (Nieuw-Roden). De door zijn haar op Balotelli lijkende spits had er nog meer moeten uithalen, maar zijn aandeel in de zege was toch groot.
Opvallend
Veel oponthoud in deze derby, maar dat had niks met grimmigheid te maken.  De scheidsrechter floot als een van de weinigen steeds voor een verkeerde ingooi, de doelnetten waren niet goed vastgeknoopt en SVMH-speler Marc Boonstra had watten in zijn neus en de scheidsrechter wilde ook nog controleren of deze wel goed zaten….
||||
||||
||||
||||

UIT DE KRANT