Derby GOMOS - Roden was meer spannend dan mooi

Sport Wedstrijd van de week

NORG - Met deze derby kwam er een einde aan het tijdperk Albert Drenth als voorzitter van GOMOS. Na 10 jaar vindt de voorzitter het welletjes. Hoogtepunt in zijn functie als preses was het tweemaal achtereen behaalde kampioenschap.

GOMOS startte met een plan. De lange spits Assman moest veelvuldig worden gezocht met hoge ballen. Trainer Bas Veldman had hier tijdens de training veel aandacht aan besteed. Met name via de rechterkant, waar Robert Elsinga het de wedstrijd van Rik van Dijk erg moeilijk maakte. Veelvuldig werd de rechterspits gezocht en met acties of voorzetten werd de lange spits Assman gezocht. Het leverde voor de spits een paar goede kansen. Ze waren deze dag echter niet aan de spits besteed. Roden probeerde met veel druk naar voren GOMOS balverlies te laten lijden. Dat lukte ook want Rick Renkema zette Jordi van Esch onder druk. Zijn pass werd door Robin van der Tuin onderschept op de 16 meter. Zo’n kans moest je de trefzekere spits niet geven. Zijn droge knal was keeper Koning te machtig. De 0-1 voorsprong van Roden was gezien het spelbeeld uit de lucht komen vallen. De al genoemde Assman, Elsinga en Siegers verzuimden om de ploegen op gelijke hoogte te brengen. Roden kon de 1e helft redelijk onder de druk van GOMOS weg voetballen. Met name Leon Draisma genoot veel ruimte. Mede door de te veel met lange ballen spelende GOMOS kon door onvoldoende aansluiting niet de 2e bal oppakken. Hierdoor kon Roden weer omschakelen. Wouter de Vries schoot na aangeven van Elsinga voorlangs het doel van keeper Kalfsbeek. De veelvuldig opkomende backs van GOMOS zorgden voor veel voorzetten. Een lage voorzet van Jordan Wegdam kon door Assman niet voldoende richting worden gegeven. Roden deed met Van der Tuin een aantal malen wel iets terug. Op het schot van Van der Tuin kon keeper Koning nog redding brengen maar in de rebound had Draisma Roden op 0-2 kunnen zetten. De ingevallen Edwin Rozenveld had de gelijkmaker op zijn voet maar schoot over. Kort voor rust was het nog eenmaal Van der Tuin maar zijn schot ging voorlangs. De 2e helft gaf GOMOS meer gas en Roden kon zich met moeite staande houden. Het normaal goed combinerend Roden moest het afleggen aan de met strijd en meer energie spelend GOMOS. Jannes Siegers deed na een voorzet van Wegdam een prima omhaal maar de goed keepende Kalfsbeek ranselde de bal uit de hoek. De gelijkmaker kwam dan ook zeer verdiend. Opnieuw was Elsinga van Dijk van Roden te snel af. Zijn voorzet kon door Jannes Siegers binnengekopt worden. GOMOS liet de teugels wat varen en Roden kon weer enigszins in de wedstrijd komen. Het slechte veld ging steeds meer zijn tol eisen. Van mooi voetbal was al lang geen sprake meer. GOMOS wilde de winst pakken en deed alles wat in hun vermogen lag. Roden wankelde en Kalfsbeek moest een aantal keren redding brengen. In de slotfase konden beide teams nog met de winst aan de haal. De ingevallen Ivo Drenth had de kans om GOMOS op voorsprong te zetten. Zijn schot ging ver naast. Roden kon via Rick Renkema op voorsprong komen. Hij omspeelde keeper Koning en schoot de bal in het zijnet. Drenth had nogmaals een grote kans maar verzuimde te scoren. Siegers kon nogmaals vrij inkoppen maar zag zijn kopbal over het doel gaan. In de ultieme slotfase had Draisma Roden tot tweemaal toe op winst kunnen schieten. Dat zou niet verdiend zijn geweest, want op basis van inzet en de enorme hoeveelheid kansen had GOMOS moeten winnen. Het bleef dus 1-1 en daar was Roden blij mee en GOMOS redelijk teleurgesteld.

Trainer Veldman: ‘Op basis van de vele kansen hadden we verdiend te winnen. De 1e helft hadden we na de lange bal geen 2e bal. Dat was de 2e helft beter. Mijn ploeg liet zien hoe we elke training bezig zijn. Hard werken en met veel energie. Jammer dat we niet de winnende konden maken.’

Trainer Raveneau: ‘De 1e helft konden we nog redelijk combineren en dat is ook waar we goed in zijn. Helaas ging dat lastig worden op een slecht veld en een tegenstander die meer druk geeft. Dan moet je omschakelen naar iets wat de wedstrijd dan vraagt. Dat vonden we lastig en zeker weer een goed leermoment. Dit soort wedstrijden overleven en niet verliezen hoort ook bij het proces waar we mee bezig zijn.’

Gele kaarten: D. Jansen; M. Wardenier; R. Elsinga

Opstelling:

GOMOS: Koning; Meursing; Bosman; Klok; Wegdam(Slachter); Smit(Drenth); Elsinga: van Esch; Assman (Rozenveld; Speelman); W de Vries(Baving); Siegers

Roden: Kalfsbeek; Bousema (S Jansen); D. Jansen(Wardenier); Goedemoed; Draisma; van Dijk (de Graaf); Steenbergen(Derguti); Renkema(O. van der Tuin); ter Arkel; Been.