Rob McDonald keert (eindelijk) terug in de Euroborg

Afbeelding
Foto: Johan Kamphuis
column Johan Kamphuis Sport

Voorlopig is er even rust rond FC Groningen spits Kevin van Veen, de kersverse vader. Of het huwelijk tussen van Veen en FC Groningen nog te redden is, zal de komende tijd uit moeten wijzen. Van Veen verdient een behoorlijk salaris en heeft aangegeven voor zijn kans bij Groningen te willen gaan. Het vaderzijn op afstand zal niet bijdragen aan een ontspannen gemoedstoestand. Mocht hij blijven dan is het te hopen dat Lukkien in staat is hem aan het scoren te krijgen. 

Over spitsen gesproken. FC Groningen heeft een roemrucht verleden als het om goede aanvalsleiders gaat. Dan denken we direct aan Suárez, Robben, al was dat een vleugelspits, en aan Nevland. Maar Peter Houtman was ook een grote aanvaller en international en wat te denken van Rob McDonald. De Engelsman diende de groen/witte kleuren drie jaar en scoorde gemiddeld één doelpunt in twee wedstrijden. Zijn meest beroemde doelpunt is natuurlijk tijdens de uitwedstrijd in de Europa Cup tegen Atletico de Madrid met zijn linker ‘chocoladebeen’. Een doelpunt die het aan de radio gekluisterde publiek tot een orgastische uitzinnigheid bracht. De kopsterke spits maakte meer belangrijke doelpunten. Wat te denken van het enige doelpunt in de wedstrijd tegen het Feyenoord van Johan Cruijff in 1984. McDonald, als invaller net weer terug in het veld na een blessure scoort de enige treffer en brengt de club uit Rotterdam die kampioen zou worden één van de weinige nederlagen dat seizoen toe.

De grootste vrienden van McDonald in zijn tijd bij Groningen waren de verzorgers Johnny Visser en Henk Hagenauw. Daar waar de meeste spelers graag een kaartje legden of een biertje in het café deden, bracht McDonald zijn vrije tijd graag door op de massagetafel. En ijdel dus. Het interview met Han Berger dat ik onlangs maakte heeft hij slechts gescand, maar niet gelezen omdat ‘hij mijn naam niet noemde, toch wel een foutje’. Het mooie van de oud-spits is dat hij het ook nog meent. De kwajongenslach op zijn gezicht maakt dat je het van hem altijd kunt hebben. McDonald is een opvallende verschijning. Altijd goed gekleed, sympathiek, wars van arrogantie en werd in de beeldvorming soms weggezet als het type ‘mooi weer’-voetballer. Toch was dat niet de waarheid. Een trainingsbeest was hij niet, maar éénmaal op het veld was de Engelsman was niet te beroerd ook de strijd aan te gaan. Daarnaast kon hij volgens zijn oud-trainer Han Berger gewoon goed voetballen en was hij behoorlijk snel. 

Die kwaliteiten zorgden er voor dat hij in 1985 een transfer naar het grote PSV verdiende en er daarna een vreemde gewoonte van maakte ook veel goals tegen FC Groningen te scoren.

McDonald deed allerlei dingen na zijn carrière als voetballer en heeft inmiddels een bedrijfje dat bemiddelt tussen voetbalclubs en investeerders. 

Het is deze McDonald die op 15 februari aanstaande een prachtig event organiseert in de Euroborgbioscoop. Daar wordt de legendarische Europa Cup wedstrijd tegen Atletico de Madrid weer herbeleefd met alle spelers en staf. Een prachtig initiatief om oude herinneringen samen met publiek levend te houden. “Een dankbetoon aan het trouwe publiek”, zijn de letterlijke woorden van de 1.90 lange oud-aanvaller. Het belooft een geweldige avond te worden met beelden, met bijna alle spelers, met veel sterke verhalen en anekdotes die horen bij de volksclub FC Groningen uit een tijd toen geluk nog heel gewoon was. Een avond waar clubliefde centraal staat. McDonald is het levende bewijs dat ijdelheid geen verkeerde eigenschap is, maar tot mooie dingen kan leiden.

Want we weten allemaal, zonder zijn magische openingstreffer daar in Madrid tegen het grote Atletico zou er in de bioscoop op de 15 februari gewoon een film draaien. Met zijn enorme netwerk en kwaliteiten is het eigenlijk vreemd dat hij nooit voor een serieuze baan bij de Trots van het Noorden is benaderd. Het heeft veel te lang geduurd, maar Rob McDonald is terug in de Euroborg waar in de kantoren naast de bioscoop druk gebouwd wordt aan een nieuwe toekomst. Een kleine update van de moderne data van FC Groningen moet genoeg zijn om zijn nummer boven water te toveren. Het huwelijk tussen FC Groningen en Kevin van Veen bevindt zich in zwaar weer, maar McDonald en FC Groningen zijn natuurlijk al veel te lang van elkaar gescheiden.

UIT DE KRANT